Читај ми!

Srpski fijat u Rusiji

U razgovoru sa Aleksandrom Vučićem, Vladimir Putin je istakao da se trgovinsko-ekonomski odnosi dve zemlje uspešno razvijaju. Posle razgovora sa Putinom, Vučić je rekao da Putin uslišio njegovu molbu da se određeni broj "fijat" automobila iz Srbije izveze u Rusiju.

"Imamo o čemu da razgovaramo. To uključuje i automobilsku industriju. Imajući u vidu naše odnose, mogli bismo da se dogovorimo o nekim kvotama za izvoz automobila u Rusiju", rekao je Vladimir Putin na početku razgovora sa Aleksandrom Vučićem.

Posle sastanka sa Putinom, Vučić je građanima saopštio dobru vest - da će određen broj "Fijatovih" vozila moći da se izveze u Rusiju.

Novo je da je predsednik Putin na moju molbu, možda sam i drsko tražio, to uslišio, molbu građana Srbije, i mi ćemo imati mogućnost da određenu kvotu srpskih automobila, proizvedenih u "Fijatu" u Kragujevcu izvezemo i na rusko tržište, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

On je ocenio da će to značiti mnogo za održanje radnih mesta u Šumadiji i predočio mogućnost neuporedivo većeg izvoza sira i namaza u Rusiju.

Prema rečima Vučića, dobra vest za građane Srbije je i to što su i partnerski odnosi sa ruskom stranom u energetici blizu rešenja.

Razgovarali smo o o rešavanju problema u hemijskom kompleksu, pre svega "Petrohemiji", "Azotari" i MSK i tu smo dobili značajnu podršku ruskih partnera, rekao je Vučić i zahvalio na pomoći Rusije tokom vanrednih situacija u Srbiji.

Kao jednu od oblasti koja ima prespektivu za dalji razvoj saradnje, Putin je naveo poljoprivredu.

"Za Srbiju je sada dobra prilika da zauzme dobro mesto na ruskom tržištu", rekao je Putin, pomenuvši i mogućnost kreditiranja srpskih poljoprivrednih preduzeća.

Takođe, Putin je ukazao na mogućnost da poljoprivredni proizvođači iz Evrope ulažu zajedno sa ruskim u Srbiji kako bi se potom ti proizvodi plasirali u Rusiju.

Konstatovano je i da je obim trgovinske razmene u prvoj polovini ove godine značajno porastao, ali daleko od toga da se koriste sve mogućnosti. Samo bi ruska prestonica, kažu, mogla da uveze sve srpske poljoprivredne proizvode, jer Moskovljani dnevno troše bar 3.500 tona hrane.

Prilikom posete ruske delegacije Beogradu, potpisano je sedam sporazuma, memoranduma i protokola o energetici, vojno-tehničkoj, bezbednosnoj i carinskoj saradnji, kao i ugovor o rekonstrukciji severnih deonica srpskih pruga, u okviru razvoja evropskog saobraćajnog koridora, i isporuci dizel motornih vozova.

Posebno su značajne energetske veze, kako kroz ulogu ruskog gasnog diva u snabdevanju, tako i kroz finansiranje gasovoda "Južni tok".

"Južni tok ne može biti realizovan jednostrano, ako se naši partneri još razmišljaju.To je kao u ljubavi, ona može biti srećna samo ako dva učesnika tog divnog procesa žele da nastave te odnose", rekao je Putin.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво