Читај ми!

Dačić: Može i Obama da dođe

Ministar Ivica Dačić kaže da možda neko ne gleda blagonaklono na posetu Vladimira Putina Beogradu, ali da je to unutrašnja stvar Srbije. Očekuje da će do kraja godine biti otvorena pregovaračka poglavlja 32 i 35, ali je napomenuo da to zavisi pre svega od stava Berlina.

Uz konstataciju da je Putinova poseta vezana za godišnjicu oslobođenja Beograda, koji su u Drugom svetskom ratu oslobodili partizani i sovjetska Crvena armija, Dačić je rekao da nema ništa protiv da na bilo kakvu godišnjicu Srbiju poseti američki predsednik Barak Obama, ali da je pitanje da li on želi da dođe pošto je "za ljubav potrebno najmanje dvoje".

Na konferenciji za novinare, Dačić je rekao da je uveren da će izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije biti pozitivan.

Izveštaj o napretku će sigurno biti pozitivan, možda najpozitivniji u odnosu na prethodne godine, rekao je šef srpske diplomatije. Dodaje da će sigurno biti nekih primedaba, jer, kako kaže, ne postoji izveštaj bez primedaba i zapažanja, prenosi Tanjug.

"Da nema primedbi mi bismo već bili članovi EU", rekao je Dačić na konferenciji za novinare.

Jedna od primedaba će se, prema njegovim rečima, odnositi na plan za izgradnju gasovoda "Južni tok", dok je pitanje održavanja Parade ponosa rešeno.

Dačić je rekao i da očekuje do kraja godine otvaranje poglavlja 32 i 35, a da je to pod znakom pitanja, pre svega zbog stava Nemačke.

Nemci su smatrali da najpre moraju da budu otvorena poglavlja 23 i 24, a kada smo s njima uspostavili bolje odnose, rekli su da bi to možda moglo da bude poglavlje 35, ali da ono mora da podrazumeva implementaciju spiska stvari dogovorenih Briselskim sporazumom, a za to treba i druga strana – Priština, rekao je Dačić.

Srbija sada, prema njegovim rečima, treba da plaća ceh zato što što u Prištini još ne mogu da formiraju vladu.

Ministar Dačić je ocenio da za Srbiju nije od suštinskog značaja pitanje da li će poglavlja biti otvorena u decembru ili januaru, ali da joj je važno da vidi iskren odnos i "granicu između namernog kočenja i dobronamernih primedbi".

"Mi ne možemo da prihvatimo učešće u maratonu koji se zove pomeranje cilja, da ne znamo koliko dugo treba da trčimo i koje prepreke treba da savladavamo", rekao je Dačić.

Španija neće priznati Kosovo, ali mogle bi neke manje zemlje

Dačić je rekao da Španija neće menjati stav kada je u pitanju nepriznavanje nezavisnosti Kosova, ali da bi neke manje zemlje mogle da pokleknu pod jakim pritiscima.

Komentarišući nedavnu izjavu novog evropskog komesara za susedstvo Johanesa Hana da je pet članica EU koje nisu priznale Kosovo pokazalo "određeni pomak" kada je to u pitanju, Dačić je rekao da Han "neće uplašiti tih pet zemalja" i da ima "ozbiljnijih koji im prete i koji stalno vrše pritisak na njih".

"Tih pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova imaju dosta problema, ali, s druge strane, i cela Evropa i svet će imati problema zbog toga što su prihvatili određene principe jednostranog proglašenja nezavisnosti. Otvorili su Pandorinu kutiju koja se ne može tako lako zatvoriti", napomenuo je Dačić na konferenciji za novinare.

Dačić je ukazao na razliku između nedavno održanog referenduma o nezavisnosti u Škotskoj, koji je sazvan u dogovoru s vladom u Londonu, i onog najavljenog u Kataloniji, koji neće imati saglasnost Madrida.

"Princip ne sme da zavisi od toga da li se vi sviđate Moskvi ili Berlinu, Vašingtonu ili Briselu, nego da li je to u skladu s principima. Zato smo mi protiv jednostrano proglašene nezavisnosti", napomenuo je ministar Dačić.

Rekao je da je uveren da zemlje koje imaju taj problem na svojoj teritoriji, zbog sebe neće priznati nezavisnost Kosova.

Dačić je primetio da ima dosta zemalja, poput Fidžija, koje su posetili predstavnici prištinskih vlasti i ubedili ih da priznaju Kosovo, a s kojima Srbija nema jake veze.

Šef diplomatije je rekao da je o tome razgovarao i s premijerom Aleksandrom Vučićem.

"Mi sebi postavljamo pitanje: treba li da se bavimo sada time, treba li da radimo s tim zemljama, da imamo kontakte, ili treba da stvari prepustimo? Moje mišljenje, i naš zajednički stav, jeste da treba da radimo na jačanju veza", dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Kosovo priznao relativno veliki broj zemalja, ali da je, po broju stanovnika tih zemalja, to ubedljiva manjina.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво