Читај ми!

Otvaranje prva dva poglavlja do kraja 2014?

Komesar EU za proširenje Štefan File smatra da postoji mogućnost da Brisel i Beograd naprave značajan korak – otvaranjem prva dva od 35 pregovaračkih poglavlja do kraja godine.

Štefan File, u intervjuu za Volstrit džornal, kaže da misli da bi bilo moguće da dogovor Beograda i Brisela, u vezi sa ulaskom u EU, bude postignut pre kraja ove godine i upozorio je da napredak zavisi od država članica Unije, ali i od Beograda, prenosi Tanjug.

Prva će, kako kaže File, najverovatnije biti otvorena poglavlja 35 i 32.

Članice EU, naročito Nemačka, vrše pritisak na EU da se fokusira na pitanje pravosuđa i vladavine prava na početku pristupnih pregovora, imajući u vidu da su najmlađe članice EU imale najviše problema s tim.

File, koji u oktobru odlazi sa mesta evropskog komesara za proširenje, kaže da Brisel radi sa Srbijom na tome i nada se da će ta poglavlja koja se tiču pravosuđa i osnovnih prava biti otvorena početkom sledeće godine, napominjući da je potrebno i u drugim oblastima postići napredak.

Otvaranje poglavlja bi u svakom slučaju predstavljalo iskru nade da bi 2014. mogla da se završi uspešno, ocenjuje Volstrit džornal konstatujući da dok je 2013. godina bila godina izuzetnog napretka za Beograd i Prištinu, u 2014. je napredak u najboljem slučaju bio sporadičan.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво