Читај ми!

Reakcije na Vučićevu izjavu o izvozu u Rusiju

Političke stranke i analitičari reagovali su povodom obraćanja premijera Aleksandra Vučića, koji je rekao da će Srbija poštovati volju EU i da neće davati dodatne subvencije za izvoz u Rusiju.

Potpredsednik Demokratske stranke Goran Ješić podržao je stav predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da Srbija dodatno ne subvencioniše izvoz u Rusiju nakon demarša iz EU, prenosi Beta.

"Odgovor Vučića - poštujemo EU i nećemo dodatno podsticati izvoz u Rusiju. Moram da skinem kapu ovoj odluci", napisao je Ješić na Tviteru.

Ješić je još dodao da bi šteta "bila neprocenjiva za srpski agrar i prerađivačku industriju da je stvoren problem sa EU".

I Demokratska stranka je pozdravila odluku Vlade Srbije da odustane od "nameravanih subvencija" za dodatni izvoz poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, koje je, tvrde u DS-u, tokom posete Moskvi najavila ministarka poljoprivrede.

To je Tanjugu rekao internacionalni sekretar DS Vladimir Todorić, koji smatra da Srbija ne treba da uvodi sankcije Rusiji, ali i da ne treba da sabotira sankcije Evropske unije prema Rusiji i na taj način pokušava da izigra poverenje jedne i druge strane.

Demokratska stranka Srbije je ocenila da je na upozorenje Evropske unije srpska vlada odgovorila neprimereno.

"Na ed-memoar Evropske unije, kojim se drsko traži od Srbije da ne stimuliše povećanje izvoza u Rusiju prehrambenih proizvoda i da se time faktički priključi sankcijama EU prema Rusiji, srpska Vlada je odgovorila neprimerenim organizovanjem konferencije za novinare", ocenio je DSS.

Normalne države na ed-memoar koji joj je upućen odgovaraju poštujući pravila diplomatske komunikacije - na isti način na koji je upućen, a to svakako nije konferencija za novinare, navodi se u saopštenju. DSS ocenjuje i da je "izneti stav Vlade potpuno očekivan i upućen domaćoj javnosti".

Politička i vojna neutralnost Srbije je jedina politika koja omogućava da Srbija, sarađujući sa svima, bude slobodna i ekonomski prosperitetna, poručuje DSS.

I Srpska radikalna stranka osudila je kao "štetočinsku" odluku premijera Aleksandra Vučića o prihvatanju zahteva Evropske unije da se Srbija uzdrži od mera usmerenih ka korišćenju novih mogućnosti trgovanja sa Ruskom Federacijom.

Stavljanje interesa Evropske unije ispred interesa sopstvene države i građana je štetočinska odluka zbog koje ćemo i dugoročno trpeti posledice, naveo je SRS u saopštenju.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da odluka premijera Aleksandra Vučića da Srbija neće davati dodatne subvencije za izvoz u Rusiju, zamagljuje suštinu spora, a to je da Brisel ne dopusti da Srbija ni u malom obimu profitira od sankcija Evropske unije Moskvi.

"Mislim da je priča oko dodatnih subvencija pomalo veštački izbačena u prvi plan i zamagljuje suštinu spora, a to je da Brisel na neki način želi da disciplinuje Srbiju kao zemlju-kandidata i da ne dopusti da čak i u relativno malom obimu koliko je domet srpske trgovinske razmene sa Rusijom inače, profitira od sankcija Evropske unije Moskvi", rekao je Vukadinović agenciji Beta.

Naveo je da se premijer "zgodno uhvatio za tu formulaciju 'dodatne subvencije' i da na taj način pokušava ono što je dugoročno, a verovatno i srednjoročno nemoguće, a to je da sedi na dve stolice".

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić rekao je da su neopravdane zamerke i pritisci Evropske unije na Srbiju zbog eventualno mogućeg povećanja izvoza na rusko tržište, jer domaći agrar nema kapacitet da zameni ni deo onoga što su zemlje EU plasirale u Rusiju, i jer srpska država ni na koji način dodatno ne podstiče izvoz u Rusiju.

"Domaći političari prenaglasili su mogućnost povećanja izvoza hrane iz Srbije na rusko tržište, nakon što je Moskva uzvratila sankcije zemljama EU. Političari moraju da se izvuku iz priče o istorijskoj šansi o povećanju plasmana poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržište Rusije i prepuste to privrednicima", rekao je Ševarlić agenciji Beta.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će Srbija poštovati preporuke EU i da neće uvoditi dodatne subvencije za izvoz u Rusiju.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da stav premijera Aleksandra Vučića u vezi sa izvozom hrane u Rusiju politički izbalansiran i ekonomski opravdan, kao i da omogućava kontinuitet politike neutralnosti koju Srbija vodi.

"Nismo zatvorili vrata evropskim integracijama, ali nismo ni okrenuli leđa Rusiji i uveli sankcije. To nam omogućava da se još krećemo u zoni koja čuva kao državni cilj strateško povezivanje sa EU ali i perspektivu dobrih političkih i ekonomskih odnosa sa Rusijom", rekao je Stanković Tanjugu.

Stanković je naveo da je pozicija neutralnosti za Srbiju, kao zemlju koja ima aspiracije da razvija najbolje odnose i sa Rusijom i sa EU, najbolja, i da bi sankcije Rusiji bile jako loša vest.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво