Читај ми!

"Izvoz u Rusiju ne ugrožava nikoga"

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je za RTS da nema razloga da bilo koga poseta srpske delegacije Rusiji i eventualni uspeh u pregovorima sa ruskim partnerima dovede u položaj da se oseti ugroženim. Naši kapaciteti čak i kada bismo ih potpuno iskoristili su mali za rusko tržište i ni za koga ne znače opasnost, istakla je ministarka.

Posle jučerašnjeg sastanku u Moskvi s ruskim kolegom Nikolajem Fjodorovim, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da će iduće nedelje biti odobren izvoz mlekarama i klanicama koje su podnele zahteve za izvoz u carinsku uniju.  

Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministarska poljoprivrede rekla je da je na sastanku u Moskvi razgovarano o izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na rusko tržište. 

"Ovo pitanje se se odnosi na odobravanja izvoznih brojeva za naše klanice i mesare, odnosno mlekare koje su zainteresovane za izvoz na ovo tržište", rekla je ministarka poljoprivrede. 

Prema njenim rečima, pojedini zahtevi za odobravanje izvoznog broja naših objekata stoje više od godinu dana i nisu završili proceduru usvajanja.

Do sada su dolazile tri inspekcije i procedura je bila duga. Ona je rekla da je sa ruskim kolegama dogovoreno da se veća uloga pokloni našim stručnim službama - Upravi za veterinu, Upravi za zaštitu bilja, ali to ne znači da neće biti kontrolisan rad naših stručnih službi. 

"Ruska strana zadržala je pravo i u svakom momentu će moći da dođe i iskontroliše objekte za koje naše službe kažu da ispunjavaju uslove za izvoz na rusko tržište, to je samo prvi deo priče. Naši objekti moraju da dobiju izvozni broj, da budu objavljeni na listi odobrenih izvoznika za tržište carinskog saveza - Rusije, Belorusije i Kazahstana", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, Srbija je zainteresovana da poveća izvozni potencijal naših poljoprivrednih proizvoda. Rusi su zainteresovani za sve vrste voća i povrća iz Srbije između ostalog, i zvog kvaliteta naših proizvoda.

"Ministar Nikolaj Fjodorov je juče rekao da kad god je u prilici da bira, uvek izabere srpsku jabuku, luk, naš sir, meso iz naših klanica", reka je Snežana Bogosavljević Bošković. 

Ministarka ističe da su zbog kvaliteta naših proizvoda zainteresovani za naše proizvode, a Srbija je zainteresovana da obezbedi tržište za izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Govoreći o zloupotrebi koja se desila pre nekoliko meseci, rekla je da je Srbiji važno da ima više objekata kojima je dozvoljen izvoz na rusko tržište, ali to ne znači da će izvoz sada biti lakši. "Naprotiv, juče su nam jasno stavili do znanja da je izuzetno važno da se poštuju izvozne procedure i da se poštuju standardi koji se tiču kvaliteta proizvoda, a oni su za rusko tržište izuzetno visoki", rekla je ministarka.

Na sastanku u Moskvi, ministarka je rekla da je pomenuta nemila scena koja se desila nakon letošnjih i proletošnjih događanja vezanih za izvoz iz nekih naših objekata za preradu mesa. 

"Ne smemo da generalizujemo stanje jer ako se jedan izvoznik ogluši o pravila to ne mora i ne sme da bude pripisano celoj našoj izvoznoj industriji", rekla je ministarka, ističući da je ruska strana prihvatila objašnjenje i tražili su da ona kao ministar poljoprivrede učini sve što je u njenoj moći da se takve zloupotrebe više ne dešavaju.

"Učinićemo na nivou ministarstva sve što je u našoj moći da ispoštujemo procedure i pravila ruskog tržišta i da nikako ne izigramo poverenje koje nam je ukazano", istakla je Snežana Bogosavljević Bošković.

Komentarišući poruku iz Brisela, ona kaže da su išli u Rusiji da razgovaraju  o mogućnostima izvoza poljoprivrednih proizvoda kao što bismo otišli u neku drugu zemlju.

Prema njenim rečima, Srbija prosto traži tržište za naše proizvode, traži impuls za brži razvoj poljoprivrede, traži investicije za poljoprivredu.

"Dugogodišnje nevolje koje su nas pratile su dovele do toga da smo jednostavno sa stanjem u poljoprivredni na nivou koji nije zadovoljavajući. Ne vidim razlog da bilo koga naša poseta i naš eventualni uspeh u pregovorima sa ruskim partnerima dovede u položaj da se oseti ugroženim jer naši kapaciteti čak i potpuno kada bismo ih iskoristili su toliko mali za rusko tržište i ni za koga ne znače opasnost", istakla je ministarka.

"Mi smo do sada izvozili oko 0,2 odsto od ukupnog uvoza koje Rusija ostvaruje u oblasti poljoprivrednih proizvoda. Dakle, i kada bismo potpuno iskoristili kapacitete, to bi možda bilo 0,4 ili 0,5 odsto i to nikoga ne može da ugrozi", zaključila je ministarka poljoprivrede.

Formiranje društva sa UAE impuls za razvoj poljoprivrede

Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da je formiranje zajedničkog privrednog društva sa kompanijom "Al Ravafed" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata impuls za razvoj poljoprivrede u Vojvodini, ali i u celoj Srbiji.

Povodom najavljenog sastanka sa vršiocem funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Branislavom Bugarskim, a u vezi sa nezadovoljstvom poljoprivrednika iz Sivca, Kule i Bačke Palanke koji tvrde da zemlju koju su godinama zakupljivali, država nudi strancima po znatno nižim cenama, ministarka je najpre objasnila da su kompanija iz UAE i Srbije napravile privredno društvo koje je zajednički vlasnik jednog dela poljoprivrednog zemljišta.

"Odnos kapitala, odnosno udeo kapitala je 80 procenata u korist UAE, 20 posto je naš deo, pri čemu mi nismo ulagali novac u kupovinu tih preduzeća, ali imamo pravo glasa, što znači da naš partner ne može da preduzeća i poljoprivredno zemljište koje nam je sada na raspolaganju, niti da proda, niti da stavi pod hipoteku, niti na bilo koji drugi način otuđi", objasnila je ministarka. "Mi imamo pravo glasa", dodala je ministarka.

Istakla je da je odgovor paorima da ovo što je sada urađeno treba da bude primer i impuls za razvoj poljoprivrede u Vojvodini, ali i šire.

"Plan je da se napravi agroindustrijski centar koji će biti na raspolaganju našim paorima koji su u okruženju, ali i dalje koji mogu da stupe u kooperantski odnos sa ovom firmom, a očekujemo da će ona da posluje punim kapacitetom i da će otkupiti značajne količine poljoprivrednih proizvoda od naših paora i da ih preradi i izveze na inostrana tržišta", rekla je Bogosavljević.

Prema njenim rečima, to je još jedan od načina kojim će se pokrenuti poljoprivreda. Istakla je da samo u centralnoj Srbiji ima 350.000 hektara neobrađene poljoprivredne površine i ko bude hteo da ih pokrene i da uloži "mi smo spremni da razgovaramo".

Vršilac funkcije pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bugarski rekao je juče da Pokrajinska vlada podržava poljoprivrednike iz Sivca, Kule i Bačke Palanke koji tvrde da zemlju koju su godinama zakupljivali, država nudi strancima po znatno nižim cenama.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво