Читај ми!

Ekspres: Bombaši-samoubice stižu na Kosovo

Prištinski dnevnik "Ekspres", pozivajući se ne kosovske i zapadne obaveštajne izvore, tvrdi da grupe bliske Al Kaidi već mesecima spremaju bombaše-samoubice za napade na Kosovu i u Albaniji. Kao moguće mete pominju se američka baza Bondstil i policijske stanice.

Uvežbavanje grupe bombaša-samoubica traje već šest meseci, pri čemu poslednji korak ovog "treninga" podrazumeva i upotrebu droga, piše Ekspres, navodeći da su buduće samoubice regrutovane iz redova džihadista koji se bore protiv snaga Bašara el Asada u Siriji.

U Siriji i Iraku se, prema procenama obaveštajaca, bori oko 150 kosovskih Albanaca, mahom veterana ratova na Kosovu i u Makedoniji, od kojih su neki ozbiljno napredovali u komandnoj hijerarhiji nekoliko grupa bliskih Al Kaidi.

Ekspres tvrdi da je bar deset kosovskih komandanata u Siriji i Iraku dobilo zahtev da počne samoubilačke napade, kao i da je trening bombaša-samoubica pri kraju.

List, takođe, podseća da je finansijska podrška za ovakve akcije obezbeđena nedavnim pljačkama banaka u Mosulu, odakle su islamisti odneli oko 450 miliona dolara.

Neki od islamskih boraca su se već vratili na Kosovo, gde su nastavili da propagiraju džihad.

Jedini do sada registrovani slučaj bombaša-samoubice sa Balkana bio je Bljerim Heta iz Uroševca, koji se razneo u Bagdadu, ubivši 50 ljudi.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво