Читај ми!

Vučić: Boljitak do sledećeg Božića

Srbija u 2013. uspela da smanji nezaposlenost i poveća industrijsku proizvodnju, rekao Aleksandar Vučić i poručio da bi za godinu dana ekonomski boljitak trebalo da osete svi građani. Politička stabilnost zemlje ne sme da se naruši, jer ona je ključ za postignuti napredak, istakao Vučić.

Vicepremijer i lider SNS-a Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija u 2013. uspela da smanji nezaposlenost i poveća industrijsku proizvodnju, a za godinu dana ekonomski boljitak trebalo bi da osete svi građani.

Vučić je čestitao građanima Novu godinu, Srbima i pravoslavnim vernicima Badnji dan, uz želju da predstojeći praznik provedu u zdravlju i veselju.

Ocenio je da za ovaj Božić ima dobrih vesti, jer je Srbija u protekloj godini postigla odlične rezultate.

"Posle mnogo godina, prema zvaničnim rezultatima Republičkog zavoda za statistitku, Srbija je u 2013. smanjila nezaposlenost. Danas je nezaposlenost 20,1 odsto, a u aprilu 2012. godine bila je 25 odsto", rekao je Vučić na obeležavanju Badnjeg dana u prostorijama SNS-a.

Takođe je naveo da je zaposlenost skočila sa 34,6 odsto, koliko je iznosila u aprilu, na 39,1 odsto, da je bruto domaći proizvod zabeležio rast od 2,4 odsto i da je zabeležena najniža inflacija u poslednjoj deceniji.

"Uveren sam da ćemo u narednoj godini postići još bolje rezultate. Od zaposlenih u državnoj službi zatražiću da pokažu bolje rezultate, da rade marljivije, da ne prođe sedam dana da bi problem počeo da se rešava, kao što je bilo u Užicu", rekao je Vučić, dodajući da o problemima treba svi da razmišljaju i to mnogo ranije.

Vučić je rekao da je uveren sam da će Srbija do sledećeg Božića ili do kraja ove godine biti zemlja u kojoj će svi obični građani moći da osete boljitak i veći životni standard, a Srbija biti srećnija zemlja u kojoj će se bolje i sigurnije živeti.

Politička stabilnost, ključ napretka

Vučić je upozorio da politička stabilnost zemlje ne sme da se naruši, jer je ona ključ za postignuti napredak, uključujući ekonomski.

Ocenio je da politička stabilnost mnogima smeta, i to ne samo na domaćoj političkoj sceni.

"Pomalo sam razočaran žestinom kampanje i mržnje koju ne samo deo političkih protivnika već i drugi društveni činioci svakodnevno pokušavaju da nametnu javnosti, i to u okolnostima u kojima očigledno postoji velika nada da će Srbija živeti bolje, i kada je potpuno jasno da Srbija ide napred", ocenio je Vučić.

"Srbija je imala punu političku stabilnost i zato je mogla da ovako brzo i jako ide napred. Srbiji je takva vrsta političke stabilnosti potrebna", rekao je Vučić novinarima i naglasio da je zato neophodan dijalog sa sindikatima, radnicima i pre svega mladim nezaposlenim ljudima, za koje rešenje kako će biti zaposleni treba pronaći.

Vučić je ocenio da je neophodno podići građevinarstvo, zbog čega su bitni veliki projekti kao "Beograd na vodi".

"Građevinarstvo nam je spustilo rast bruto domaćeg proizvoda. Taj razvoj bi bio enorman, možda najveći u Evropi, da nismo imali pad u građevinarstvu i duvanskoj industriji.

Kako je dodao, da nije bilo pada, rast bi bio veći od četiri odsto BDP-a.

Takođe je rekao da su važne prehrambena i prerađivačka industrija, zbog čega će neke važne odluke biti donete već 9. januara.

Vučić je naveo da je pokrivenost izvoza uvozom sada 72, umesto ranijih 59 odsto, te da je suficit povećan u razmeni sa zemljama sa kojima smo imali veći izvoz, a deficit smanjen sa onim zemljama iz kojih smo više uvozili.

Kompromis sa sindikatima

Vučić je rekao da podržava svakog ko ima dobre ideje i radi u interesu građana Srbije, pa i ministra privrede Sašu Radulovića, ali je ukazao na to da se sa sindikatima mora naći zajednički imenitelj kada je Zakon o radu u pitanju.

"Svako ko radi u interesu građana Srbije ima moju podršku. Mislim da gospodin Radulović najvećim delom ima dobre ideje", rekao je Vučić novinarima.

Veoma je važno da se, kako je istakao, zajedno sa sindikatima pronađe "modus vivendi" o Zakonu o radu.

Prema njegovim rečima, Zakon o radu mora da se menja jer je dogovor sa sindikatima od suštinskog značaja za napredak zemlje i političku stabilnost.

Odluka o izborima "u najskorije vreme"

Vučić je ocenio da su izbori najvažnije pitanje za pojedine društvene grupe ali i za opoziciju, kao i da će, ukoliko ih bude, kampanja biti kratka i da će odluku o tome SNS doneti "u najskorije vreme".

"To baš i nije najvažnije pitanje na kugli zemaljskoj, sem što jeste za pojedine društvene grupe koje se osećaju ugroženo a koje se uglavnom nalaze, neke od njih, s druge strane zakona, dok su nekima brojni interesi povređeni, ali to nisu objektivni interesi Srbije", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da su njegovi saradnici u SNS-u tražili da stranka bude otvorena za izbore, da su možda tri ili četiri člana Predsedništva bila protiv, ali da su poštovali njegov oprez i uzdržanost kada je to u pitanju, pa će se to rešavati u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, kampanja će, ukoliko bude izbora, biti kratka, a ako ih ne bude - rad će se nastaviti.

Na pitanje da li je SPS kočnica reformi i da li unosi negativnu atmosferu, Vučić je rekao da mu, iskreno, takva atmosfera smeta, ali da za nju ne može da okrivi socijaliste.

"Bio bih licemer da za takvu atmosferu krivim SPS, to ne mogu da uradim. Ako opozicija i deo javnosti misle da nam je legitimitet urušen, a on je najvažniji, kao i da će neko drugi bolje vladati, evo im izbori i prilika da to pokažu", zaključio je Vučić.

Veoma dobri odnosi sa RS

Vicepremijer je ocenio da su odnosi Srbije sa Republikom Srpskom veoma dobri i da napreduju od poslednjih zajedničkih sednica vlada.

"Očekujem da obezbedimo tržište i za određenu robu iz RS. Sve ono što možemo da unapređujemo - mi i unapređujemo, ne povređujući teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine", napomenuo je Vučić.

Vučić je rekao da će građanima RS, na dan tog entiteta BiH, 9. januara, poželeti sve najbolje i dug vek Srpskoj.

Zahvalio se Dnevnom avazu na nagradi za Ličnost godine koju mu je taj sarajevski list dodelio.

"Veoma sam zahvalan što sam u BiH dobio tu vrstu nagrade. To pokazuje - dobiti nagradu u Banjaluci i Sarajevu - da neki ljudi spolja umeju da cene nečiji rad, trud i angažman", rekao je Vučić.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво