Читај ми!

EU, pristupni pregovori sa Srbijom 21. januara

Evropski lideri na Samitu u Briselu potvrdili odluku o otvaranju pregovora sa Srbijom 21. januara. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je da je Srbija dobijanjem datuma otvorila novo poglavlje u svojoj istoriji.

13.40 - Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej rekao da je potvrđena odluka da će pregovori sa Srbijom početi 21. januara. 

11.20 - Lideri EU usvojili odluku o početku pregovora sa Srbijom, javlja dopisnik RTS-a iz Brisela.

Šefovi država ili vlada Evropske unije (EU) danas su na sastanku u Briselu potvrdili odluku Saveta ministara o početku pregovora o članstvu sa Srbijom u januaru 2014. godine.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej rekao je da će pristupni pregovori sa Srbijom početi 21. januara i da su države članice Unije usvojile pregovarački okvir.

"Potvrđujem da će pregovori sa Srbijom početi 21. januara", rekao je Van Rompej na konferenciji za novinare u Briselu posle dvodnevnog samita šefova država ili vlada država-članica EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je novinarima, odlazeći sa samita, da su "zemlje članice prepoznale izvanredan napredak u dijalogu Beograda i Prištine".

Oglasio se i grčki premijer Antonis Samaras rekao da će naredni koraci morati da budu koordinisani sa ostalima. "Ali u januaru počinjemo pregovore sa Srbijom. Vrlo smo zadovoljni zbog toga", dodao je Samaras.

Brojni zvaničnici, kako iz sveta, tako i iz Srbije čestitali su Beogradu na dobijanju datuma za početak pregovora. 

Ranije danas premijerka Slovenije Alenka Bratušak je rekla novinarima da se nada da će ceo region ubrzati tempo približavanja Briselu. "Zadovoljni smo što Srbija napreduje u evropskim integracijama", istakla je Bratušakova. 

Juče su svoju podršku Srbiji izrazili češki premijer Jirži Rusnok, predsednik Slovačke Robert Fico i predsednik Vlade Hrvatske Zoran Milanović.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sinoć je na marginama Samita maloj grupi novinara prenela zadovoljstvo tokom procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine koji se pod njenim patronatom odvija već skoro tri godine.

Eštonova je takođe naglasila da tokom dijaloga Beograda i Prištine, EU ni u jednom trenutku nije nametala rešenja, niti je pomenuto pitanje priznanja nezavisnosti Kosova.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво