Читај ми!

Dačić: Dan koji su čekale mnoge generacije

Odluka Brisela da se prva međuvladina konferencija održi u januaru je istorijski događaj, koji su čekale mnoge generacije i koji je bio cilj mnogih političkih garnitura, rekao premijer Ivica Dačić za RTS. Kosovo neće biti tema svih poglavlja u pregovaračkom procesu, već samo poglavlja 35, rekao je Dačić.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da je odluka Brisela o početku pregovora u januaru istorijski događaj, koji su čekale mnoge generacije i koji je bio cilj mnogih političkih garnitura.

Dačić je rekao da ga je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton pozvala telefonom i obavestila o jednoglasnoj odluci Komiteta za opšte poslove. "Sve zemlje Evropske unije imale su visok nivo pohvala za sve što su Vlada Srbije i Republika Srbija uradile u prethodnom periodu", rekao je premijer.

"Jednoglasno je odlučeno da prva međuvladina konferencija kojom formalno počinje proces pregovora bude održana u januaru, kada Grčka predsedava, a da bi taj dan najverovatnije bio 21. januar", rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Premijer je rekao da je ponosan što je aktuelna Vlada Srbije uspela da ostvari "taj istorijski cilj" i istakao da je to kraj jednog veoma teškog početka.

"Zahvalio bih se i svima koji čine Vladu i prvom potpredsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i, naravno, predsedniku Republike Tomislavu Nikoliću na jednom velikom trudu i političkoj odgovornosti koju smo imali na najvišem mogućem nivou i doveli zemlju do te stepenice, pa Srbije nikada nije bila bliža članstvu u EU", rekao je premijer.

Postojale su, međutim, dve bojazni, rekao je Dačić. Prva je bila da poslednja runda pregovora sa Prištinom o pravosuđu neće biti pozitivno ocenjena.

"Tu sam veoma zahvalan Ketrin Ešton jer je ona veoma korektno ocenila da je prištinska strana bila kriva, a ne Srbija. Bojali smo se da to ne ostavi određene negativne posledice po donošenje odluke o datumu", kaže premijer.

Druga bojazan je, kaže Dačić, bila u vezi sa tekstom pregovaračkog okvira, da se u njemu ne nađe nešto što Srbija neće moći da ostvari.

"Umesto odrednice 'puna normalizacija', upotrebljena je 'sveobuhvatna normalizacija', ali možda je najbitnije to što je izbrisana mogućnost da se u svim poglavljima nađe pitanje Kosova", rekao je Dačić istakavši da će ono biti tema poglavlja 35.

Kosovo će moći da se nađe i u drugim poglavljima, ali definisanim u izuzetnim slučajevima, rekao je Dačić.

Govoreći o eventualnim vanrednim izborima, Dačić je rekao da oni nisu tabu nema, ali i da nisu prioritet. "Danas kada saopštavamo istorijske vesti, kada smo ponosni na našu ulogu u svemu tome, kada Srbija treba da bude ponosna jer se o njoj lepo govori u svetu, ti izbori nisu prioritet", rekao je Dačić.

"Čestitam svim građanima i zvaničan početak pregovora za članstvo u EU. To više nije samo san, lažno obećanje pred izbore, već istina i realnost", zaključio je Dačić.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво