Читај ми!

Završena rasprava o budžetu

Skupština Srbije završila raspravu o budžetu za 2014. godinu. Priprema se strategija za banke koje su u državnom vlasništvu, rekao Lazar Krstić. Polemika i oko sredstava za obeležavanje Prvog svetskog rata.

16.30 - Završena rasprava o Predlogu budžeta za 2014. godinu. Glasanje od 17 časova.  

13.25 - Sprema se strategija za banke u državnom vlasništvu, izjavio ministar Lazar Krstić.

10.20 - Nastavljena rasprava o pojedinostima na Predlog budžeta. 

Poslanici Skupština Srbije završili raspravu o pojedinostima na predlog budžeta za 2014. godinu. Kada razmotre sve amandmane, parlament bi trebalo da glasa o predloženim rešenjima.

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić izjavio je danas da se priprema strategija za banke koje su u državnom vlasništvu.

"Strategija se radi kako bi se izbegla situacija koju smo imali sa tri državne banke - "Agrobankom", "Razvojnom bankom Vojvodine" i Privrednom bankom Beograd", kazao je Krstić u Skupštini Srbije tokom rasprave u pojedinostima o državnom budžetu za 2014. godinu.

On je naveo da će biti urađeno nekoliko alternativnih strategija bankrskog sektora, a u tome će pomoći revizije koje je Ministarstvo finansija tražilo od državnih banaka.

"Bitno je da se naredne godine vidi koji je pravi način da se konsoliduje taj sektor, da se uspostavi kontrola, kako se ne bi dalje materijalizovao fiskalni rizik koji trenutno postoji u sistemu", naveo je ministar finansija.

Krstić je podsetio da je u slučaju Privredne banke već objašnjeno da nije bilo drugog izbora i da je opcija prenošenja njenih depozita u Poštansku štedionicu odabrana zbog finansijske stabilnosti i zato što je ta opcija najmanje koštala državu.

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić pitao je Krstića zašto je budžetom predviđeno da Agencija za osiguranje depozita dobije 350 miliona evra i da li to znači da će još neke banke bankrotirti i koje.

"Da bi se popunio depozit Agencije, zbog onih havarija sa Razvojnom bankom Vojvodine i Novom Agrobankom, bilo je potrebno 160 miliona evra, a vi ste predvideli 350. Zašto 190 miliona evra više? Za koga je to namenjeno i kome će to ići?", pitao je on.

Dinkić je izrazio i zabrinutost što su depoziti tri propale državne banke preneti na Poštansku štedionici bez adekvatne dokapitalizacije i zapitao se da li će ta banka izdržati pritisak, jer budžetom za narednu godinu nisu predviđena dovoljna sredstva za njenu
dokapitalizaciju.

Polemika oko sredstava za obeležavanje Prvog svetskog rata

Poslanici republičkog parlamenta razlog za polemiku u raspravi o budžetu za narednu godinu našli su i u sredstvima namenjenim za obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata.

Demokrate su uložile amandman kojim traže da se sredstva namenjena budžetom za obeležavanje jubileja početka Prvog svetskog rata smanje na 180 miliona dinara, što nije naišlo na odobravanje SNS i SPO.

"Vi niste dostojni da taj jubilej obeležavate. Kad stanu galije carske, pitaju iz dubine Jonskog mora heroji sa Bregalnice, Kolubare ima li srpske zastave u Peći? Pitaju heroji iz Prvog svetskog rata čuje li se srpska truba sa Kosovo polja", rekao je poslanik DS-a Srđan Milivojević.

Predsednik parlamenta i predsedavajući Nebojša Stefanović upozorio je Milivojevića da će mu izreći opomenu.

Poslanik DS upitao je vladajuću koaliciju na šta će taj novac potrošiti i da li je razmišljala da ga utroši na uređenje srpskog vojničkog groblja u Bizerti, kao i da li će, pored "toliko odlikovanja koja su dodeljena", odlikovati i Đorđa Mihailovića, koji čuva sprsko vojničko groblje na Zejtinliku i vodi računa "o kostima naših predaka koji su slavom ovenčani".

Međutim, u SPO se ne slažu i ističu da je potrebno izdvojiti novac za obeležavanje tako važnog jubileja, kao i da bi susedne zemlje da imaju slavnu istoriju kao Srbija izdvijile mnogostruko više novca.

Mirko Čikiriz iz te stranke je poslanike, ali i ministra finasija Lazara Krstića, podsetio da je Srbija tokom tri godine koliko je njena vlada i deo naroda bio izvan zemlje, otplaćivala predratni kredit Nemačkoj, a dinar je bio stabilan.

Poslanica SNS-a Maja Gojković je rekla da ta stranka ne može da prihvari amandman demokrata, jer oni time predlažu da Srbija ne obeleži na dostojan način 100 godina početka Prvog svetskog rata, dok su sve zemlje u Evropi odavno napravle programe i ponosne sušto su bile u grupi pobednika.

Međutim, poslanik DS Janko Veselinović rekao je da je za obeležavanje tog jubileja namenjeno sedam puta više novca za Srbe u regionu i dijaspori i da se postavlja pitanje na šta će ta sredstva biti utrošena. Njegov stranački kolega Milivojević, koji je uložio amandman kojim je tražio smanjenje tih sredstava, rekao je da se na radi o tome da li Srbija treba da obeležava ili ne, već da "aktuelna vlada nije dostojna toga".

Replicirao mu je poslanik kluba SNS Marjan Rističević, koji je rekao da se lično oseća "pogođenim" izlaganjem Milivojevića.

"Koliko znam njegova stranka je glasala za to da dođe NATO. Dok je NATO pakt dolazio on je ovde raspoređivao svoju bazu na Kosovu i Metohiji, on je trčao sa foteljom i slikom iz Skupštine i mirisao na dim", rekao je Rističević.

Tokom jučerašnje rasprave, ministar finiansija Lazar Krstić rekao je da bi Srbija za 2015. godinu trebalo da ima konsolidovani budžet, koji uključuje i budžete Vojvodine i lokalnih samouprava, pretočen u zakon koji će razmatrati Skupština Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво