Čepurin: Sve integracije imaju alternativu

Svaka integracija među državama ima alternativu, rekao ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin na debati o perspektivama saradnje Srbije sa Evroazijskom unijom. Sve varijante treba da odgovare na pitanja da li su povećane investicije i zaposlenost, ili je uništena privreda, kaže Čepurin.

Ništa nije bez alternative, svaka integracija među državama ima alternativu, rekao je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin tokom debate u Narodnoj skupštini o perspektivama saradnje Srbije sa Evroazijskom unijom (EAU).

Kada govorimo o integracionim procesima veoma je važno imati različite varijante, kojih može biti tri, četiri, pet ili šest, a one mogu da se susreću u raznim kombinacijama, rekao je Čepurin za Tanjug.

Kako je naglasio, bilo koja varijanta integracija trebalo bi da odgovari na pitanja da li su se investicije u zemlji povećale, da li se nezaposlenost smanjila, da li je privreda uništena.

"Ovde ćete imati svetlu budućnost, a tamo je tamna prošlost. To apsolutno nije tako 2013. godine. Ono što je potrebno za zemlju to je pre svega privredni rast, ekonomski razvoj, očuvanje industrije, to su tržišta za prođu i investicije. Sa ove tačke gledišta potrebno je proceniti ove ili one procese integracija", rekao je Čepurin.

Ruski ambasador kaže da postoji i "druga strana medalje, a to je spoljnopolitički interes sa ove ili one strane", koji je on pomenuo kao drugi aspekt integracija. Međutim, kaže, "za pametnog" je to zapravo prvo.

"Kako se prema tim pitanjima odnose, na primer, Rusija i Belorusija u vezi sa spoljnopolitičkim ili unutrašnjim pitanjima. Sve danas zahteva da se rešava uzimajući u obzir pre svega interese svoga naroda, života ljudi, interese privrede i teritorijalnog integriteta", istakao je Čepurin.

Čepurin je rekao da se nada da će se dijalog o evroazijskim integracijama, koji je danas započet, nastaviti "neutralno, nepristrasno, uzimajući u obzir interese zemlje i naroda", kao i da bi odnosi Rusije i Srbije trebalo da se razvijaju pozitivno, u bilo kom slučaju.

Predsedavajući Odbora Miloš Aligrudić istakao je da "evroazijske integracije nisu politički projekat" i da za ekonomsku saradnju nema političkih uslova.

Potpredsednik Skupštine Nenad Popović rekao je pak da "politika pridruživanja EU nije donela očekivane ekonomske rezultate" za Srbiju.

Prema rečima ambasadora Belorusije u Srbiji Vladimira Čuševa, "Minsk je danas prestonica Evroazijske unije", a investitori koji ulažu u Belorusiju imaju prohodnost na tržište od 170 miliona ljudi.

Direktor Departmana za razvoj integracija Evroazijske ekonomske komisije Viktor Spaski rekao je da su oni "koristili sva dobra iskustva integracije EU i latinoameričkih država", zahvaljujući čemu su za pet godina postignuti odlični rezultati u organizaciji.

Na pitanje ambasadora Azerbejdžana u Srbiji Eldara Hasanova da li postoje principi koji sprečavaju istovremenu integraciju u EU i EAU, Spaski je odgovorio da prepreka s njihove strane ne postoji, ali da je logično da se "ne može sedeti na dve stolice".

Javno slušanje na temu "Integracioni procesi na evroazijskom prostoru i perspektive za saradnju sa Srbijom", u organizaciji skupštinskog Odbora za spoljne poslove, bila je prva institucionalna rasprava u Srbiji o ovome.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво