Poslanici o incidentima u izbornom danu

Incidente tokom jučerašnjih izbora na Kosovu oštro osudili poslanici republičkog parlamenta, a neki od njih zatražili ponavljanje izbora u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da bojkot lokalnih izbora na Kosovu nije dao očekivani rezultat, jer je jedan deo građana izašao i, kako kaže, sprečio da Albanci dođu na vlast u opštinama sa srpskom većinom.

Drecun je novinarima u parlamentu rekao da izbore u severnoj Kosovskoj Mitrovici treba ponoviti zbog brojnih neregularnosti.

Osvrćući se na incidente na severu Kosova, Drecun je rekao da je juče bila na delu sprega pojedinih političkih stranaka, udruženja, ekstremista, kao i da su neki od njih došli iz Republike Srpske i Crne Gore kako bi pokušali da spreče građane da glasaju.

Funkcionerka Socijalističke partije Srbije Dijana Vukomanović izjavila je da će država reagovati zbog incidenata na kosovskim lokalnim izborima i identifikovati sve počinioce izgreda.

"Bojkot, pretnje, zastrašivanja i izazivanje konfuzije kod, ionako napaćenog naroda na Kosovu i Metohiji, ne sme da bude dozvoljeno i neće imati dalekosežne političke posledice", rekla je Dijana Vukomanović novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njenim rečima, SPS na čelu sa premijerom Ivicom Dačićem najoštrije osuđuje incidente koji su se juče dogodili.

Demokratska stranka zatražila je hitno zasedanje Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju i republičkog parlamenta zbog incidenata tokom izbora.

Šef poslanika DS-a Borislav Stefanović rekao je novinarima u parlamentu da je juče na severu Kosova na ispitu pala međunarodna zajednica zbog inertnosti, ali i Vlada Srbije, koja je nespremno i amaterski ušla u ceo proces.

On je naglasio da se moraju otkriti počinioci jučerašnjih incidenata i utvrditi ko su ljudi koji su razbijali kutije, kao i to kako se Mladen Obradović našao na Kosovu.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da su lokalni izbori na Kosmetu još jedan zajednički poraz srpskog naroda i naglasio da je potreban ozbiljan razgovor u parlamentu kako bi se država obračunala sa nasiljem.

Kaže da je pre sedam dana apelovao na one koji vode zemlju da spreče sukob "među nama samima", navodeći da je za LDP ključno pitanje kako da se izađe iz tog začaranog kruga i na to svi moramo zajedno odgovoriti.

Poslanica Nove Srbije u Skupštini Srbije Dubravka Filipovski očekuje da vinovnici i počinioci incidenata na lokalnim izborima na severu Kosova budu nađeni i kažnjeni.

"Ključno pitanje je zašto međunarodna zajednica nije reagovala na adekvatan način i zašto nije dozvolila da na poziv prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića Srbija reši problem", rekla je Dubravka Filipovski novinarima u parlamentu.

Filipovska je ocenila da je nenadoknadiva šteta ako se ne formira Zajednica srpskih opština čije osnivanje je predviđeno Briselskim sporazumom.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво