Vučić: Poštujte Srbiju, izađite na izbore

Vicepremijer Aleksandar Vučić pozvao u Gračanici Srbe sa Kosmeta da budu odgovorni prema svojoj deci i svojoj budućnosti i da poštuju državu Srbiju i izađu na izbore. Sada biramo između opstanka srpskog naroda, s jedne strane, i nestanka našeg naroda, s druge strane, kaže Vučić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije koji boravi u Gračanici sa ministrima Aleksandrom Vulinom i Nikolom Selakovićem, pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da budu odgovorni prema svojoj deci i svojoj budućnosti, da poštuju državu Srbiju i izađu na izbore.

"Ne može država biti dobra samo kad isplaćuje plate i penzije, a loša ako zamoli da se izađe na izbore, kako biste dobili i međunarodnu verifikaciju, to jest potvrdu za postojanje Zajednice srpskih opština", poručio je Vučić na završnom skupu Građanske inicijative "Srpska" u Gračanici.

On je okupljenima rekao da se zapitaju šta će dobiti ako ne izađu na izbore, osim što će, kako je rekao, gradonačelnik Kosovske Mitrovice biti neko ko nije Srbin, ili će Gračanicu voditi neko koga oni ne bi želeli da vide na tom mestu.

"Vi ste ti koji držite i čuvate Srbiju na KiM, kao i srpstvo, bez vas sve to što je Srbija činila ne bi vredelo apsolutno ništa. Vi ste izdržali progone, otpuštanja, nepravde", rekao je Vučić i dodao da nije došao u Gračanicu da bi govorio lepe i prijatne stvari, nego teške.

On je zamolio Srbe da budu mudriji, rekavši: "Da ratujemo - niti možemo, niti hoćemo, naš posao je da u miru obezbedimo budućnost za našu decu."

Vučić kaže da sada biramo između dve mogućnosti: opstanka srpskog naroda, s jedne strane, i prošlosti i veoma neizvesne budućnosti i nestanka našeg naroda, s druge strane.

Odluka o Zajednici srpskih opština

Podvukao je da se na izborima 3. novembra odlučuje o stvaranju Zajednice srpskih opština, a da je za njeno uspostavljanje potrebno najmanje šest opština.

Prema njegovim rečima, različiti faktori i s Kosova i spolja, na različite načine pokušavaju da izdejstvuju da ne bude šest opština, da se ne stvori Zajednica srpskih opština, da u Kosovskoj Mitrovici ne bude izabran čovek koji će želeti stvaranje te zajednice.

"Oni žele da imaju punu kontrolu nad srpskom zajednicom i da kažu da su rešili problem. Mi nećemo da budemo problem, već želimo da živimo na svome, da naša deca uče svoj jezik i svoje pismo i da se raduju kao i sva ostala deca na ovom svetu", rekao je Vučić i upitao da li je to mnogo.

Vicepremijer je podvukao da Srbi i Srbija ne žele i ne traže neprijatelje, već žele da imaju dobre komšije i prijatelje, ali i da "hoće da imaju svoje ime i prezime, svoju zastavu i svoj barjak, kojim će se ponositi".

Posle izbora, ekonomija na dnevnom redu

"Posle 3. novembra treba da počnemo da razmišljamo kako da pokrenemo ekonomiju, da naš narod na KiM živi bolje", rekao je Vučić i dodao da je prvi put posle dugo godina u Srbiji zabeležen industrijski rast od 3,2 odsto. Te znake oporavka srpske privrede, prema njegovim rečima, želi da vidi i na Kosmetu.

"Moramo da vodimo pametnu politiku, pametniju nego što su neki drugi vodili. Sami na svetu ne možemo biti, to smo pokušali i nismo uspeli", ukazao je vicepremijer.

Prošlo je to vreme, dodao je, a rezultati takve politike nisu bili najbolji, iako je namera možda bila dobra.

Prema Vučićevim rečima, mudrost mora biti ispred svega kako bi se u dogovoru sa svetom dobilo što je naše, kako bismo sačuvali svoja ognjišta, da se srpske dece rađa više nego što je to danas slučaj i da srpska deca imaju svoje škole, ali i mesto gde će raditi.

Vučić je okupljenim građanima u Gračanici rekao da Srbija ne sme, i da nikada neće i ne može da ih ostavi. On je istakao da im neće reći za koga da glasaju pošto je iz međunarodne zajednice zamoljen da se ne meša, ali im je poručio da sami vide na čijem je skupu.

Takođe je uputio molbu svima iz međunarodne zajednice da ne zaborave, ako žele podršku srpskog naroda, da ne smeju primenjivati dvostruke aršine.

Ista prava za građane Evrope i Srbe na Kosovu 

Okupljenima se obratio i ministar Aleksandar Vulin, koji je kosovske Srbe pozvao da izađu na lokalne izbore i da više nikad ne dozvole da Ibar deli Srbe na severne i južne, kao ni da gradonačelnik u Kosovskoj Mitrovici bude neko ko nije Srbin.

"Moramo izaći 3. novembra na izbore da bismo oteli maksimum, da bismo uzeli više nego što oni misle da zaslužujemo i da možemo da dobijemo", poručio je Vulin na završnom skupu "Srpske" u Gračanici.

Samo Srbi, poručio je, mogu da spreče formiranje Zajednice srpskih opština. Vulin je poručio Srbima na Kosovu da podrže svoju državu Srbiju i dodao da nigde tako kao na Kosovu ne važe reči sprske himne.

"Samo pravdu i tražimo, ono što imaju građani u Evropi trebalo bi da imaju i Srbi na Kosovu", rekao je Vulin.

Predsednik Građanske inicijative "Srpska" i nosilac liste Vladeta Kostić rekao je da su u nedelju izbori na kojima Srbi ne biraju jednu političku stranku i političku opciju, već glasaju o daljem putu ka opstanku.

Za taj put se opredelila i država Srbija sa rukovodstvom i institucijama, i to je put ka stvaranju Zajednice srpskih opština, poručio je Kostić. Izbor svakog drugog puta bio bi stvaranje nekakve nevladine organizacije, dodao je Kostić.

"Građanska inicijativa nastala je jedinstvom svih onih koji su bili na strani našeg pregovaračkog tima, koji su bili uz Vladu Srbije kada je trpela teške kritike prihvatajući Briselski sporazum. Nastala je kako bi se realizovao projekat srpskih opština, što je jedino rešenje za opstanak Srba na KiM", naglasio je Kostić.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво