Читај ми!

Predata jedinstvena srpska lista

Centralnoj izbornoj komisiji predata jedinstvena srpska lista za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji pod nazivom Građanska inicijativa Srbija. Rok za prijavu lista istekao u ponoć.

Poslednjeg dana prijavljivanja za lokalne izbore na Kosovu i Metohiji, u kosovsku Centralnu izbornu komisiju stiglo je 90 lista političkih stranaka, građanskih inicijativa i pojedinaca, od kojih su 18 podneli Srbi. Među njima je i jedinstvena srpska lista, pod nazivom Građanska inicijativa Srbija, koju podržava Vlada Srbije.

Na jedinstvenoj srpskoj listi Građanska inicijativa Srbija nalaze se imena odborničkih kandidata za 24 opštine na Kosovu i Metohiji, ali i kandidati za predsednike u 14 opština na Kosovu.

Za opštinu Gračanica kandidat je Branimir Stojanović, za Štrpce Ivan Redžić, za Klokot Srećko Spasić, za Parteš Dragan Nikolić, za Novo Brdo Svetislav Ivanović, a za Ranilug Gradimir Mikić.

Kandidati za gradonačelnike u opštinama severno od Ibra su: Krstimir Pantić za Kosovsku Mitrovicu, Stevan Vulović za Zubin Potok, Dragan Jablanović za Leposavić, Ivan Teodosijević za Zvečan.

"Poruka biračima je da stave prst na čelo, da izađu na biračka mesta, kažem da stave prst na čelo i da zaokruže onog ko garantuje opstanak na ovim prostorima", rekao je Vladeta Kostić, nosilac liste "Srbija" za Gračanicu.

Liste sa kandidatima za gradonačelnike predale su Samostalna liberalna stranka, Srpska socijal-demokratska stranka, novoformirana građanska inicijativa "Savez kosovskih Srba", građanska inicijativa "Zajednička budućnost" kao i građanska inicijativa "Demokratska inicijativa" i "Jedinstvena srpska lista - Vidovdan".

Srbi su se kandidovali za predsednike opština sa većinskim srpskim, ali i sa albanskim stanovništvom. Svoje kandidate u opštinama u kojima su Srbi većina, predavale su i albanske partije.

Premijer Ivica Dačić kaže da to govori da oni samo na rečima žele da Srbi na pravi način učestvuju na izborima i da očigledno imaju neke omiljene srpske liste koje treba pustiti.

"Dogovorili smo se, bez obzira na sve probleme, da bi u srpskom interesu bilo da postoji jedna jedinstvena srpska lista, da bude sastavljena od najvažnijih srpskih faktora na Kosovu i Metohiji, gde je to moguće", kaže Dačić.

Liste za tri opštine severa Kosova i svoju kandidaturu za mesto gradonačelnika Kosovske Mitrovice predao je i bivši državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

U međuvremenu na nekoliko lokacija u Kosovskoj Mitrovici postavljeni su bilbordi kojima se građani pozivaju da ne učestvuju na izborima.

Kandidat građanske inicijative "Srbija demokratija pravda" Oliver Ivanović kaže da je važno da u ovoj politici postoji podrška države.

"Sigurno je da ima ljudi koji misle drugačije, koji će biti protiv izbora do samog kraja, ali na to imaju pravo. Ali nemaju pravo da se koriste nasiljem, stvarajući atmosferu nebezbednosti i straha među ljudima koji misle o budućnosti", kaže Ivanović.

"Sigurno je da još manje imaju prava da koriste državne resurse kao direktori javnih preduzeća, kao predsednici opština, da koriste i budžet Republike Srbije kako bi radili protiv odluka Vlade", ističe Ivanović.

Jedinstvenu listu podneli su i Goranci. Nosilac liste koju podržava Vlada Srbije, Adem Hodža, kaže da ta lista ima 29 kandidata za odbornike, a to su ugledni predstavnici svih sela u Gori.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво