Читај ми!

Budućnost pluskvamperfekta

U narednim danima biće razmatrano pitanje gradske vlasti u Beogradu, gde su na vlasti socijalisti i Demokratska stranka, izjavili premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Premijer Ivica Dačić rekao je, na konferenciji za štampu posle susreta sa ministrom za evropske poslove Francuske Tjerijem Repantenom, da će se "u narednim danima" razmatrati pitanje gradske vlasti u Beogradu", gde su na vlasti socijalisti i Demokratska stranka.

Na pitanje novinara da li je njegova jučerašnja izjava da je Đilas pluskvamperfekat i da li to znači najavu kraja gradske vlade u sadašnjem sastavu, odnosno Đilasa kao gradonačelnika, Dačić je odgovorio da ne znači.

"Rekao sam da je on na putu da to postane", rekao je Dačić.

Novinari su insistirali da precizira sa kim će Francuzi sarađivati kada je reč o zajedničkim projektima, na primer kada je u pitanju metro u Beogradu.

Dačić je istakao da su projekti sa Francuskom "stalnog karaktera" i da to nema nikakve veze sa tim ko je na vlasti ili ko će biti.

"Oni će sarađivati sa svim onim organizacijama koje trenutno postoje, bez ozira ko je na vlasti ili koja će garnitura biti na vlasti", rekao je Dačić.

Premijer je konstatovao da je novinarsko pitanje o projektima zapravo bilo postavljeno da bi se dobio odgovor o Đilasu.

"Ovo me pitate da biste čuli šta je sa Đilasom. Još nismo o tome razgovarali, ali, biće to na dnevnom redu narednih dana", rekao je Dačić.

I vicepremijer Aleksandar Vučić najavio je da će sa premijerom Ivicom Dačićem razgovarati o budućnosti vlasti u Beogradu i Vojvodini. 

Prema njegovim rečima, o tome će biti reči posle naredne runde briselskog dijaloga sa Prištinom 8. septembra i "kada se završe velike stvari oko investicija".

Vučić je novinarima, posle otvaranje štamparije APM "Print", rekao da će o eventualnoj smeni vlasti u Beogradu razgovarati organi SNS-a i SPS-a, ali da ne misli da ima "potrebe za strašnom žurbom u tom poslu". 

Đilas bira futur. O tome strahuje li za položaj neće danas, već sutra.

Od 110 poslanika u gradskom parlamentu - DS ih ima 50, SNS 37, SPS, PUPS, JS 13. DSS ih sada ima 9, pošto ih je jedan član napustio i postao nezavisni odbornik.

Odlaskom Antića, analitičari podsećaju, SPS ima priliku da preispita koaliciju sa demokratama. Hoće li ona biti ugrožena, odgovaraju u PUPS-u.

"Dok god funkciniše neka vlast i dok dobro funkcioniše ne treba je menjati", kaže Momo Čolaković iz PUPS-a.

Odbornici opozicionog DSS-a kažu da skupština grada ne sme dugo biti bez novog predsednika. Pozivaju na promenu politike.

"Očigledno da postoji mogućnost za takvu promenu. U smislu stranaka koje čine vlast na republičkom nivou. Može i postoji dovoljna većina da se u skupštini grada promeni, ali opet kažem nije dovoljna personalna promena, već treba da dođe do promene politike", kaže Andreja Mladenović iz DSS-a.

U narednim danima biće jasno da li odlazak jednog socijaliste može da ugroziti opstanak prvog među demokratama. U međuvremenu, mediji spekulišu da bi Antićev naslednik mogao da bude Milan Janković, dugogodišnji predsednik Privredne komore Beograda.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво