Читај ми!

Pravosuđe i korupcija prvi na dnevnom redu

Poglavljima koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala počeće pregovori o članstvu Srbije u EU, potvrdili su "Beti" neimenovani funkcioneri u Evropskoj komisiji. Štefan File u sredu dolazi u Beograd gde će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o tome dokle se došlo sa reformama.

Pregovori o članstvu Evropske unije sa Srbijom počeće poglavljima koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala, a jedno poglavlje (35) o "ostalim pitanjima" obuhvatiće i sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom.

To su agenciji Beta potvrdili upućeni funkcioneri u Evropskoj komisiji koji su istakli da će evropski komesar Štefan File i glavni odgovorni u Evropskoj komisiji za odnose sa Srbijom u sredu doći u političku posetu u Beograd, da bi u susretu sa srpskim zvaničnicima sagledali dokle se došlo u evropskim reformama u Srbiji.

Uporedo treba vrlo brzo da počne i tehnički, stručan postupak analize i procenjivanja reformi za svako poglavlje pregovora, što će verovatno trajati do kraja iduće godine.

File će čelnicima Srbije uputiti čestitke za napredak, rekli su ovi izvori, objasnivši da, isto kao i u pregovorima s Crnom Gorom, pregovori treba da počnu od poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu zakona, pravosuđe i osnovna prava, pravdu, slobodu i bezbednost.

Tim Evropske komisije u četvrtak će održati seminar u Beogradu sa nadležnima u državnoj upravi Srbije koji neposredno rade na reformama i odnosima s EU i samom Komisijom.

Sam pregovarački okvir, mandat za pregovore o članstvu sa Srbijom će Evropska komisija podneti Grupi za proširivanje (prijem novih članica) EU na zasedanju u Briselu 26. jula, a rasprava o mandatu će početi u septembru.

Kako je u junu odlučio Evropski savet okvir za pregovore mora da usvoji Savet ministara i da ga potvrdi Evropski savet. To će se, prema upućenim funkcionerima u Evropskoj komisiji, po svemu sudeći, dogoditi u decembru kad redovno zasedaju šefovi država ili vlada EU, a onda će do kraja januara biti održana međuvladina konferencija EU-Srbija čime će zvanično početi pregovori.

Za svako poglavlje biće dva sastanka, a glavna pažnja će odmah biti posvećena ključnim poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa, temeljnih sloboda i prava, bitke protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Bez završetka pregovora o ta dva bitna poglavlja ne može biti završen celokupni postupak pregovora EU sa Srbijom o članstvu.

Jasno je i da će posebna pažnja biti posvećena "normalizaciji odnosa s Kosovom", najpre primeni sporazuma Beograd-Priština, a potom dugoročnom "sređivanju, uređivanju sveukupnih odnosa dve strane, kako bi obe bile u stanju da se uključe u strukture EU, kad za to ispune uslove", objasnili su izvori u Briselu.

Detaljan scenario za pregovore

Pregovarački okvir sadrži sve načine, zadužene zvaničnike i tela, to je vrlo podroban scenario, u kojem su opisani pregovori od početka do kraja i u svim aspektima, od sadržajnih do tehničkih.

U okviru će stajati kako se poglavlja otvaraju i zatvaraju međuvladnim konferencijama, ko pregovara i u ime koga, a navedeni će biti i uslovi za otvaranje isto kao i za zatvarenje pregovora, o čemu moraju biti saglasne sve članice EU.

Analiza i procenjivanje (skrining) jeste temeljno analitičko upoređivanje pravne tekovine EU, dakle evropskih zakona, propisa i standarda sa zakonodavskom zemlje koja se priprema i sprovodi reforme za članstvo u EU.

Po završetku tog postupka Evropska komisija daje izveštaj Savetu ministara EU i određuje merila za otvaranje i zatvaranje svih 37 poglavlja u pregovorima, a samo za dva od njih nije nužno usaglašavanje s pravnom tekovinom EU.

Konačni povoljan ishod pregovora biće Sporazum o pristupanju Srbije Uniji.

Pravna tekovina EU je podeljena u 35 poglavlja i pregovara se o svakom poglavlju ponaosob, dok sve nije dogovoreno.

Pregovara se, pored ostalog, i o uključivanju u zajedničke ustanove EU, zajedničkoj poljoprivrednoj politici, zaštiti prirodne sredine, regionalnoj i politici strukturnog preobražaja, energetici, transportu, zaštiti konkurencije, državnoj pomoći, statistici po standardu EU, ekonomskoj i monetarnoj uniji EU i u poslednje vreme jako bitnoj budžetskoj politici.

Neka poglavlja će biti posebno teška i osetljiva, poput poglavlja 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici, kojim će se tražiti nezavisnost centralne banke i onemogućavanje direknog finansiranja javnog sektora sredstvima centralne banke.

Poglavlje pet se odnosi na stroga pravila za javne nabavke, a za zatvaranje poglavlja 15, recimo, Srbija će svoje tržište energije morati da otvori za dolazak inostranih kompanija.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво