Читај ми!

Intervju: Rasim Ljajić

Ne bih bio u koži ni Dačića, ni Vučića, kad je reč o kosovskom dijalogu, ali na malom prostoru koji imamo moramo naći rešenje, rekao je u emisiji "Svedok" potpredsednik Vlade Rasim Ljajić. Zamrznuti konflikt nam uopšte ne odgovara, smatra Ljajić.

Gostujući u emisiji "Svedok" na RTS-u, ministar trgovine i telekomunikacija, i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, rekao je da se ishod pregovora Beograda i Prištine neće znati sve do drugog aprila.

(Snimak "Svedoka" možete pogledati/preuzeti na našoj strani Emisije)

"Kada se ponovo budu sreli Ivica Dačić i Hašim Tači, ako na stolu ostane isti dokument, on će biti odbijen, to je sasvim sigurno, jer je sa stanovišta Srba koji žive na severu Kosova neprihvatljiv, a neprihvatljiv je i sa stanovišta Vlade Srbije", rekao je Rasim Ljajić.

"Vode se intenzivne diplomatske aktivnosti, traži se kompromis, veliki je ulog u pitanju, jer je na stolu najveće državno pitanje, a ishod se neće znati sve do drugog aprila", rekao je Ljajić.

Na pitanje Glavnog i odgovornog urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića kako procenjuje pregovaračku poziciju Srbije, Ljajić odgovara da se ne morate baviti politikom da biste videli našu pregovaračku poziciju, jer ona nimalo nije povoljna, a stanje nije jednostavno.

"Ne bih bio u koži ni Dačića, ni Vučića, jer najveća stranka imaće i najveću odgovornost, ali na tom malom prostoru koji imamo moramo naći rešenje. Situacija zamrznutog konflikta uopšte nam ne odgovara, naročito odlaganje. Neće biti smaka sveta, živeće se i posle toga, borićemo se, ali to nije dobro rešenje, posebno ako u nedogled budemo odugovlačili taj proces", tvrdi Rasim Ljajić.

"Ovaj sada predlog je Ahtisari minus, to je činjenica, i zbog toga je neprihvatljiv, prethodni je predviđao i univerzitet u Prištini, ovde ga nigde nema, i sasvim sigurno nije prihvatljivo za Vladu", kaže lider SDPS-a.

O tome ko je taj ko će na kraju doneti konačnu odluku prihvata li se ponuda Brisela i Prištine, kaže da će sutra u parlamentu biti poslaničkih pitanja, i da će to biti glavna tema. "Vlada će se izjasniti, najveća stranka imaće najveću odgovornost, i premijer, i verujem da ne bi trebalo da dođe do strančarenja i politike, jer ovo je šansa za rešenje iza kojeg će stati najveći broj poslanika... svako rešenje mora biti obrazloženo".

Najmanje loše rešenje

Što se tiče mogućnosti da pregovori propadnu, i da li to može biti uvod u novi egzodus, tvrdi da u tu opciju ne veruje, iako neko iskustvo ukazuje na takve scenarije. "Suviše je ovde involvirana međunarodna zajednica i to bi bila teška blamaža za nju, mnogo više nego za privremene institucije u Prištini", tvrdi Ljajić.

Kaže da treba razgovarati zrelo, pragmatično, bez emocija, da bi se došlo do najmanje lošeg rešenja.

O nastavku evropske priče Srbije, rekao je da, ako bi se rukovodili istraživanjima javnog mnjenja, treba sve prekinuti, u smislu puta ka Evropi.

"Svako ko kaže da postoji drugi put treba jasno da kaže koji je to put, i svako ko se raduje sadašnjoj krizi u EU, nije u pravu, jer to i nas pogađa."

Ljajić tvrdi da je suviše dugo u politici i da bi mogao da nabraja razne nepravedne odluke, i dvostruke aršine Evrope, ali da to nije rešenje, jer politika podrazumeva "plivanje da biste prešli na drugu stranu reke". To je, kaže, način da se oporave država i ekonomija.

O tome je li sada sasvim izvesno da smo stigli i do formule "nema datuma - ima izbora", rekao je da mu se čini da je sada na stolu priča o rekonstrukciji vlade, da je istaknuto da će se nakon 2. aprila to izlagati i da nema razloga da se u to ne veruje.

Neizvesnost najgora opcija

O rekonstrukciji kao boljoj opciji u odnosu na izbore, kaže da se mora mnogo raditi jer su izazovi veliki. "Vreme nam je sada važan resurs, odluke se moraju donositi".

Što se tiče mišljenja nekih analitičara, da bi izbori u ovom trenutku, sa ovoliko otvorenih pitanja, bili neka vrsta političkog dezerterstva vlade, rekao je da o čemu god se raspravljalo moraju se nejasnoće otkloniti, da nema neizvesnosti, jer je ona loša za koaliciju, za unutrašnju politiku i za strane investitore koji ne znaju na čemu su.

Odgovarajući na pitanje da li će njegova stranka u slučaju rekonstrukcije tražiti nešto više, kaže da to nije realno. "Nije realno da mi kao stranka tražimo više, mi ćemo samo tražiti poštovanje dogovora, kojih inače nije ni bilo, jer ja sve radim na reč", kaže Ljajić.

Na pitanje zašto mu je, kada je reč o oceni njegovog rada u Vladi, posebno stalo do mišljenja Aleksandra Vučića, Ljajić odgovara da je dogovor o ulasku u vladu pravljen sa SNS, i "ja imam tu vrstu obaveze i odgovornosti, zbog toga mi je stalo, to je jedini razlog, ali sam se isto ponašao i kada sam bio sa DS".

Ne pljujem u bunar iz kog sam pio vodu

O tome u čemu je ova vlada bolja od prethodne, čiji je član takođe bio, kaže da je više puta govorio da neće da "pljuje u bunar iz kog je pio vodu". Isto tako, kaže, nikada ne bi loše govorio o sadašnjoj vladi.

Obe su vlade, kaže Ljajić, aktivne u vremenu velikih kriza, ali je ova vlada otvorila nekoliko krupnih političkih pitanja, poput Kosova, a da je to uradila prethodna vlada, takođe bi se suočila sa velikim problemima. Napominje i otvaranje borbe protiv korupcije, kao zaslugu ove vlade.

O tome koliko politika ima u sadašnjoj vladi, odgovara da najveća stranka u vladi nema mesto premijera, što je bio slučaj u prethodnoj vladi, ali da ne zna koliko je u oba slučaja postignuta politička ravnoteža. "Ovde postoji manji broj stranaka koje aktivno nose politiku vlade", kaže Ljajić.

O tome da se stiče utisak da će ga politička realnost staviti u neposrednoj budućnosti na teške probe, kaže da bi voleo da se na svim nivoima održe izbori.

"Možda bi to bila prilika da, da se našalim, izađemo iz komplikovane situacije u kojoj se kao stranka nalazimo, jer u uslovima kakvi jesu pokušavamo da budemo lojalni. Mislim da ne bi bilo fer da u Beogradu uskraćujemo podršku listi na kojoj smo izabrani, a što se tiče države, ja sam i tu teška srca doneo ovu odluku, ali se to pokazalo ispravnim... što se tiče Vojvodine, mi tu podržavamo zahteve opozicije i SPS-a", rekao je Rasim Ljajić.

Izbori uvek mogući

"Slagao bih ako bih rekao da nemam ideju o izlasku na izbore, jer ovde su izbori uvek mogući, ali rano je da donosimo odluke, ima vremena", navodi Ljajić.

O insistiranju na ukrupnjavanju srpske političke scene, Ljajić kaže da se, predlažući promenu izbornom sistema, nije rukovodio interesom svoje stranke, jer je neprirodan ovoliko broj stranaka, kojih je 46 u parlamentu, što ne postoji u svetu.

"Treba doneti jedan izborni zakon koji će biti podržan od strane najvećeg broja stranaka, da cenzus recimo bude pet, pa sedam, pa devet posto, zavisi od broja članova koalicije. Mi smatramo da će to biti dobro rešenje, jer će nas strančarenje ubiti", navodi Ljajić.

Lider SDPS-a kaže da je u toku izgradnja stranačke infrastrukture. "Stranačka mreža u našem slučaju se još uvek pravi, imamo situacije vrbovanja odbornika gde je neophodno, imamo situacije gde neko ko ne može da se zaposli, prelazi u drugu stranku, ali sve su to dečje bolesti koje, kao i sve stranke, treba i mi da prebolimo", rekao je Ljajić.

Na pitanje da li ekonomija postaje najvažnija srpska tema, kaže da javnost više favorizuje velike političke teme.

"Ja sam juče bio na skupu o ulasku Srbije u STO, i to je slabo propraćeno, mi imamo otpor u javnosti čak i kada je o tome reč, medije mnogo više zanima šta je rekao File, šta je bilo oko Kosova ili EU. Nažalost, možda su postali neosetljivi ili to ne prodaje novine. Čak i na televiziji kada idu neke pozitivne priče, odmah pada gledanost, a Farmu i Velikog brata mnogi gledaju, pa jasno je da se nešto mora uraditi po tom pitanju", istakao je Ljajić.

Čuvar tajni srpske politike

O tome da li je jedan od najvećih čuvara tajni među aktuelnim političarima, kaže da verovatno zna više od mnogih, ali ne najviše.

"Deset godina se bavim tim nesrećnim Hagom, pročitao sam svakakva dokumenta, na stotine hiljada stranica, ali ne mislim da je to nešto posebno važno", kaže Ljajić.

Na pitanje koja mu je situacija bila najkomplikovanija tokom teške saradnje sa Hagom, kaže da je vrlo težak period za nama, da je sada lako pametovati, gledati vesti i biti general, hvatati mnoge mane... mislim da smo za ovu zemlju veliku stvar uradili, stavili smo tačku na mnoga pitanja.

"Ja sam za mnoge stvari naknadno saznavao, za neke odmah, za mnoge kasnije, i bilo bi nepošteno da i sada govorim o tome, ovo je sasvim dovoljno".

"Voleo bih da čujem jedan jedini primer kakva bi to politika bila bolja od one koju smo vodili kroz saradnju sa Hagom... mi smo radili najprofesionalnije moguće, dobijali smo najviše ocene od odbrana optuženih sve što nam je zakon kao mogućnost davao, ja ne bežim od toga da vidim šta je trebalo da uradimo, a nismo. Jedan jedini slučaj da znam... ja ne znam šta je pre mene bilo, ne mogu pričati napamet, ali u svako doba dana i noći svako je mogao da traži pomoć i mi smo izlazili u susret. Ako neko misli da je mogao više, voleo bih da čujem šta to, jer mislim da smo u svemu našli pravu meru, pre svega štiteći interese ove države", kaže Ljajić.

U slučaju Gotovine i Markača rečeno je da je počinjen zločin, ali ne i ko je odgovoran, to jest ko je kriv za ubistva tolikog broja ljudi.

"Mi četiri godine vodimo borbu, pipavu i tešku, jer postoji prepreka iz 1994. da niko ne može da služi kaznu u zemljama bivše Jugoslavije, za počinjene zločine, druga prepreka je jer tada svi optuženici nisu ni bili u Hagu, a treća stvar je zbog navodnog privilegovanog tretmana u našim zatvorima, četvrta stvar je da je rečeno da će biti poslate komisije koje će ispitati stanja u našim zatvorima... ne možete to izdejstvovati nekom vrstom trgovine, to je nemoguće", tvrdi Ljajić.

O Vikiliksu i Jovanki Broz

Govoreći o Jovanki Broz, Ljajić je rekao da su njeni uslovi života sada bolji, ali da živi sama, da je u godinama..i da tu nema velikih pomaka, jer ona još uvek insistira na sudskom postupku koji treba da se vodi oko zaostavštine a to se ne još uvek pokreće.

O tome da u depešama Vikiliksa stoji da je Jovanka Broz 2009. zajedno sa njim razgovarala sa Dženifer Braš, u to vreme otpravnicom poslova američke ambasade, i da je u tim depešama opisuju kao ženu sa enciklopedijskim znanjem o svetskim događajima, rekao je da je taj razgovor njegova velika greška.

"Mene je Braš zamolila privatno, jer se bavila istorijom bivše Jugoslavije da se sretne sa Jovankom Broz i ja sam je odveo kod možda jedinog živog svedoka jednog doba... ja sam to uradio i bio sam zaprepašćen kada sam u depešama video taj razgovor, od reči do reči prenet", naveo je Ljajić.

Strančaranje, populizam, demagogija

O saradnji sa arapskim zemljama rekao je da je bio i u Libiji i Iraku, "gde smo nekada najviše bili prisutni, da se sada odvijaju pokušaji i da postoji šansa za uspeh.

"Velika je stvar ovo što je Vučić uradio sa Emiratima, to je sve iznenadilo, i to se u čitavom arapskom svetu prati i to je bitno, evo ja ću ići u prvu zvaničnu posetu Saudijskoj Arabiji početkom maja, nikada to nije bio slučaj, a videćemo i da jedan Katarski fond dovedemo ovde, da sarađujemo u oblasti poljoproivrede i energetike", navodi Ljajić.

Što se tiče saradnje sa Turskom, kaže da po tom pitanju ima mnogo stereotipa i nepoverenja, ali i nepoznavanja situacije. "Potrebna je jedna velika investicija koja bi bila najbolja ulaznica za druge kompanije, da bi posle došlo do navale, a to se sada dešava u Etiopiji", rekao je.

Na pitanje je li tačno da je nedavno ljutito napustio sednicu Vlade kada je bilo predloženo da se ambasador iz Turske Dušan Spasojević pre vremena vrati kući, kaže da je tačno da je izašao, ali bez svađe. "Rekao sam iskreno ministru Mrkiću da ne mogu glasati za smenu čoveka kojeg godinama znam, i znam da dobro radi svoj posao, a uvek je loše kad imate neslaganje na vladi, i izašao sam, ne vidim problem, sačuvao sam obraz, a nisam oštetio vladu".

O tome da li je razgovarao sa fudbalerom Ademom Ljajićem, kaže da je pričao sa njegovim ocem, da je čitava priča oko nepevanja himne štetna, da niko od nje nema koristi, a naročito ne sam Adem Ljajić i fudbalska reprezentacija. "Nadam se rešenju, on treba da igra za reprezentaciju".

O tome zašto nijedna vlada do sada nije uspela da završi nijedan važan i veliki srpski posao, Ljajić tvrdi da je to srž problema, jer postoji neviđena polarizacija oko svega i svačega.

"Postoji potpuni diskontinuitet, svaka vlada počne od početka, i to ne valja, strančarenje nam je problem, a i podilazimo javnosti. Volimo često da pričamo ono što ljudi vole da čuju, a ne znači da je neko u pravu ako je većina na toj strani. Nekada se bez obzira koja je cena morate suprotstaviti, jer onaj ko je na brdu vidi više od onoga ko je ispod", zaključuje ministar Ljajić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво