Читај ми!

Kosovski ministar poziva Srbe da se vrate u Prištinu

Slobodan Petrović, zamenik kosovskog premijera i ministar u kosovskoj vladi, poziva raseljene Srbe iz Prištine da se vrate u svoj grad. Pravoslavno groblje u Prištini danas na Zadušnice posetilo dvadesetak prištinskih Srba i oni koji više ne žive u tom gradu.

Zamenik premijera Kosova i ministar za administraciju i lokalnu samoupravu Slobodan Petrović pozvao je danas u Prištini raseljene Srbe da se vrate u svoj grad.

Nakon obilaska pravoslavnog groblja u Prištini koje je danas na zadužnice posetilo dvadesetak prištinskih Srba i oni koji više ne žive u tom gradu, Petrović je u izjavi agencija Beta rekao da kosovska vlada podržava povratak Srba u Prištinu.

U Prištini danas živi pedesetak Srba, uglavnom starih, a među njima su i dva sveštenika sa ženama i decom. Pre rata, 1999. godine u Prištini je živelo 42.000 Srba.

Prištinske Srbe je prilikom obilaska groblja pratio i jedan broj novinarskih ekipa na srpskom i jedna na albanskom jeziku kojima u prvom momentu nije bilo dozvoljeno da snimaju groblje, ali je potom ta zabrana ukinuta.

Kosovski ministar Slobodan Petrović je osudio zabranu snimanja i obećao da će čitav slučaj biti brzo ispitan.

Petrović je rekao i da je na pravoslavnom groblju u Prištini u toku obnova nadgrobnih spomenika, porušenih u proteklih 13 godina, kao i obnova stare kapele i staza.

Danas na zadušnice pomen upokojenima služili su prištinski sveštenici Darko Marinković i Steva Mitrić.

Marinković je za agenciju Beta rekao da je jutros u crkvi Svetog Nikole u Prištini služena liturgija i da je pravoslavno groblje obišlo dvadesetak Srba iz Prištine.

Rekao je da iskreno očekuje da će uskoro biti završena obnova celog groblja, kao i rekonstrukcija stare kapele u kojoj će biti obavljana bogosluženja.

Marinković je osudio to što je jutros novinarima bilo onemogućeno da obavljaju svoj posao.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво