Читај ми!

Više od suštinske autonomije za Srbe

Zajednica srpskih opština je autonomija u okviru Srbije, rekao za RTS Alekandar Vulin. Tražimo da Srbi imaju više od suštinske autonomije, da imaju mogućnost da biraju sve svoje nadležnosti, sve svoje organe, pa i policiju, odgovarajuću skupštinu i da sve to rade kroz zakone koje će potvrditi Skupština Srbije i ustavni zakon o sprovođenju suštinske autonomije, objasnio je Vulin.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin rekao je da je zajednica srpskih opština autonomija u okviru Srbije i da razgovori o svim detaljima tek predstoje. Od predstojećeg sastanka u Briselu Vulin ne očekuje spektakularne obrte ili dogovore. 

"Ja ne očekujem da će sad u sledećoj rundi sve biti rešeno i dogovoreno. Tu će sučeliti ideje i videćemo šta Priština doživljava kao sebi prihvatljivo. Mi smo već rekli da je za nas jedino moguće prihvatljivo, a to su Platforma i Rezolucija i naš ustavni poredak, i očekujem da se konačno počne razgovarati o zaista bitnim i presudnim temama", rekao je Vulin, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, sve što se do sada razgovaralo bilo je izvođenje onog što je potpisano pre nego što je ova Vlada stupila na scenu.

"Sada je vreme da se napravi zaista ozbiljan iskorak i da počnemo da razgovaramo o suštinskim problemima. Ako budemo rešili sistem funkcionisanja zajednice srpskih opština, ako budemo znali koje su nadležnosti, ako budemo znali ko bira policiju, ko određuje lokalne nadležnosti, svi ovi problemi koji sada postoje prestaće da budu važni", kaže Vulin.

Odgovarajući na pitanje da li je zajednica srpskih opština autonomija u okviru Kosova ili Srbije, Vulin je rekao da je to autonomija u okviru Srbije.

Vulin kaže da će biti donet ustavni zakon o suštinskoj autonomiji AP Kosova i Metohije, a takav zakon treba da se donese i za funkcionisanje AP Vojvodine. 

Prema njegovim rečima, suštinsko pitanje je da li hoćemo da rešimo problem ili nećemo, da li hoćemo da Srbi na KiM budu živi, zdravi, zaštićeni i u apsolutno dobrim vezama sa Beogradom koji može da ih zaštiti i da ih finansira i da ih čuva i bude na njihovoj strani i da oni budu na strani Beograda, ili nećemo. 

Govoreći o izjavi predsednika Srbije Tomislava Nikolića da "kroz ustav Kosova, ali i ustav Srbije, srpske institucije postaju kosovske i njima upravljaju Srbi", Vulin je rekao da je predsednik na taj način želeo da pojasni Rezoluciju i Platformu.

"Mi nismo rekli da ćemo sada tražiti od Prištine da postane deo Beograda, ali tražimo da Srbi imaju više od suštinske autonomije da imaju mogućnost da biraju sve svoje nadležnosti, sve svoje organe, pa i policiju, odgovarajuću skupštinu i da sve to rade  kroz neke zakone. Ali te zakone koje će potvrditi Skupština Srbije, potvrdiće ih ustavni zakon o sprovođenju suštinske autonomije", kaže Vulin.

"Mora se uraditi tako da Srbi ne budu jedini narod u Evropi koji nema pravo da kaže u kakvoj državi želi da živi", rekao je šef Kancelarije za KiM.

Vulin je pre nekoliko dana poručio Srbima, boraveći u Zubinom Potoku, da ne dozvole da bilo ko drugi odlučuje o njihovoj sudbini.

"Ono što sam želeo da kažem Srbima sa KiM jeste da ne smeju da dozvole da ne budu u Briselu, bilo gde, bez obzira na to da li su politički ili tehnički dogovori. Nemojte nikad dozvoliti da se odlučuje bez vas", rekao je Vulin.

Vulin je poručio da ova Vlada ima široko otvorena vrata i da hoće da radi sa Srbima sa Kosova i Metohije. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво