Euleks odbacuje kritike

Kritike na račun evropske pravosudne misije odbacili odlazeći šef Euleksa Gzavije De Marnjak i njegov naslednik Bernt Borhart. Ocenjuju da je situacija na severu Kosova i dalje zabrinjavajuća i odbijaju da komentarišu hapšenje i prebijanje Srba u Gračanici na Božić.

Odlazeći šef Euleksa Gzavije De Marnjak i njegov naslednik Bernt Borhart odbacuju kritike koje se na račun Euleksa upućuju u izveštaju Evropskog revizorskog suda i ocenjuju da je situacija na severu Kosova i dalje zabrinjavajuća.

U izveštaju Evropskog revizorskog suda su utvrđene brojne finansijske zloupotrebe i nemarnost u finansiranju kosovskih pravosudnih institucija, pravdajući se da su sredstva koja stižu od zemalja članica nedovoljna za efikasan rad.

De Marnjak je novinarima u Briselu, uoči predaje dužnosti nemačkom diplomati Borhartu, rekao da mu je "stanje na severu Kosova tokom poslednje dve godine izazvalo najveću brigu".

Odlazeći šef Euleksa  smatra da se stanje donekle popravilo nakon početka sprovođenja dogovora o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, ali je istakao da je situacija i dalje "krhka".

Stari i novi šef Euleksa smatraju da je suviše rano da se smanji prisustvo jedinica Kfora na Kosovu, mada priznaju da su neke članice, posebno Nemačka, nestrpljive da svoje vojnike vrate kući.

Odbijaju da komentarišu hapšenje i prebijanje srpskih mladića u Gračanici u vreme božićne posete šefa Kancelarije za Kosovu i Metohiju Aleksandra Vulina, navodeći da Euleks ni na koji način nije bio uključen u organizaciju te posete, pa samim tim ni u incidente koji su se tada dogodili.

Borhart, koji će tokom naredne dve godine biti na čelu Euleksa, krajem devedesetih je bio zamenik šefa Diplomatske posmatračke misije Vilijema Vokera, a kasnije nemački ambasador u Tirani.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво