Читај ми!

Ipak, širi konsenzus o Rezoluciji

Rezultat maratonske sednice srpskog parlamenta je usvojena Rezolucija o Kosovu i Metohiji i skinuta oznaka tajnosti sa Platforme. Predsednik Nikolić zadovoljan što su vlast i opozicija našle zajednički jezik. Zadovoljni i predstavnici Srba sa Kosmeta.

Posle maratonske sednice srpskog parlamenta usvojena je Rezolucija o Kosovu i Metohiji i skinuta je oznaka tajnosti sa Platforme. Predsednik Tomislav Nikolić zadovoljan je što su vlast i opozicija našle zajednički jezik. I predstavnici Srba sa Kosmeta jedinstvenog su stava da je dobro to što je usvojena Rezolucija koja, kako kažu, predstavlja napor Beograda da se dođe do pozitivnih i realnih rešenja.

Rezolucija, sa 175 glasova za i 19 protiv, dobila je ne apsolutnu, ali značajna podršku. Tokom rasprave skicirana su sva lica srpske politike, podrške, pohvale, optužbe, uvrede, gubljenje vremena, prevrtljivost, manevrisanje, podsećanje na afere, pesnike, vladike. Na kraju, predsednik Tomislav Nikolić rekao je da je zadovoljan, posle kako kaže, tipičnog srpskog dana u Skupštini.

"Više niko neće moći da kaže da ne zna šta se tamo dešava, odnosno onaj koji odlučuje neće moći da kaže da je nešto morao da reši tek tako iznenada. Sada postoji dokument narodne Skupštine koji više niko ne sme da zaboravi", naveo je predsednik Nikolić.

Premijer Ivica Dačić rekao je da je potrebno naći rešenje, koje će zadovoljiti i Srbe i Albance.

"Istina je da mi ne priznajemo nezavisnost Kosova i Metohuje, ali neko drugi vlada najvećim delom Kosova i sa njim moramo da nađemo rešenje, da zadovolji i Srbe i Albance, da bude pravedno, jer jedino tako može da bude trajno, da ne ujedinjujemo najmoćnije protiv sebe", istakao je premijer.

Za 14 sati koliko je trajalo zasedanje, skoro da nije bilo govornika koji nije upozorio da je Kosovo poslednja tema za ubiranje poena.

Maja Gojković iz SNS-a rekla je da je nažalost u parlamentu bilo amaterskog spinovanja od pojedinih poslanika na ovu, kako kaže, vrlo važnu temu.

Protiv Rezolucije LDP i DSS

Utisak je da mnogi nisu odoleli. Svako iz svojih razloga, LDP i DSS nisu podržali tekst. Za prve se danima znalo da neće glasati, dok je vlast računala na podršku Koštuničinih poslanika.

"Dobili smo jedan predlog platforme u kome je predsednik Republike pokušao da u tom mračnom tunelu upali neko svetlašce. To svetlo je neko utulio, da li sam predsednik, da li neko drugi, to nije bitno", rekao je Slobodan Samardžić iz DSS.

I dok je DSS maltene najavljivao podršku, pa promenio odluku, DS je uslovljavao usvajanjem amandamana, koji je posle pet sati rasprave povukao.

"Nisam razumeo zatšto smo izgubili pet sati, niti je trebalo sa njima pregovarati na poseban način, niti da gubimo vreme građana, a to da nas ucenjuju da li će da glasaju ili neće da glasaju, sasvim lično da kažem, baš me briga da li će da glasaju ili ne", rekao je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Platforma javni dokument

Demokrate su imale još jedan uslov da platforma postane javni dokument

"Želeli smo na efikasan način da pokažemo da li su tačne glasine da postoje dve platforme. Jednostavno ćete tu stvar da rešite, gospodine predsedniče Vlade, ako ispunite ono što ste više puta i medijima rekli i zbog čega smo povukli naš amandman, a to je da skinete oznaku tajnosti", rekao je šef poslaničke grupe DS-a Borislav Stefanović.

Dačić je, međutim, objasnio da je oznaka poverljivosti skinuta sa Platforme, na zahtev više poslaničkih grupa, nevezano od DS-a i načina na koji oni žele da glasaju.

"Svaka vam čast i hvala", rekao je Borislav Stefanović.

Ono po čemu će se ova, razlikovati od drugih sednica parlamenta, je i to što su tu pod istim krovom održane i dve vanredne sednice Vlade. Posle druge tekst Platforme postao je javan. U njemu, pored ostalog stoji da svako rešenje bilo opšteg ili posebnog pitanja, mora biti u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244.

"Srbija u dobroj veri teži nastavku razgovora sa Pristinom ubeđena u to da je trajno i održivo rešenje za KiM moguće postići kroz iskren dijalog dve stranu", navodi se u tekstu.

Cilj Platforme jeste osnivanje Autonomne zajednice srpskih opština, koju bi činile četiri opštine severa i druge opštine sa većinskim ili manjinskim srpskim stanovništvom poput Gračanice ili Štrapca. Nadležnosti i unutrašnje uređenje Autonomne zajednice srpskih opština biće usaglašeni kroz dijalog.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво