Читај ми!

Usvojena Rezolucija o Kosovu i Metohiji

Skupština Srbije usvojila Rezoluciju o Kosovu i Metohiji. Rezoluciju podržalo 175 poslanika, protiv glasalo 19. Prethodno Vlada skinula oznaku tajnosti sa platforme. Predsednik Nikolić izrazio zadovoljstvo što su vlast i opozicija kao nekad pronašli zajednički jezik.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su posle celodnevne rasprave, Rezoluciju o Kosovu i Metohiji kojom se predviđa da svi budući dogovori sa Prištinom moraju biti u skladu sa tim dokumentom, a posebno se insistira na uspostavljanju Autonomne zajednice srpskih opština. Za rezoluciju glasalo 175 poslanika, dok je 19 bilo protiv.

Rasprava je trajala više od 14 sati. Rezoluciju su podržali poslanici vladajuće koalicije, demokrate, SVM i poslanički klub SPO-DHSS. Rezoluciju nisu podržali LDP, LSV i poslanici DSS-a koji su i glasali protiv.

Prvobitni tekst rezolucije izmenjen je sa tri amandmana koje je predložio Odbor za Kosovo i Metohiju, a koji su usaglašeni na zajedničkom sastanku predsednika i premijera sa šefovima poslaničkih grupa.

Poslanici nisu usvojili ukupno 15 amandmana demokrata i poslanika DSS-a, dok je jedan amandman DS povukla.

Vlada Srbije je, na jednoj od dve sednice koje je održala u zgradi parlamenta, skinula i oznaku tajnosti sa Platforme za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, čime je obezbeđena i podrška demokrata.

Politička platforma za razgovore sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini predviđa da svako rešenje dijaloga Beograda i Prištine mora da bude u skladu sa Ustavom i Rezolucijom 1244 i da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

U dijalogu sa Prištinom polazi se od toga da svako rešenje bilo opšteg ili posebnog pitanja o privremenom, prelaznom ili konačnom statusu pokrajine, položaju Srba ili zaštiti verskog ili kulturnog nasledja mora da bude u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244, navedeno je u tekstu Platforme.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво