Читај ми!

Štetno uslovljavanje Srbije

Miroslav Lajčak upozorio da je štetno što neki evropski političari proglašavaju uslove za ulazak Srbije u Evropsku uniju, a još nisu ni počeli pristupni pregovori.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak upozorio je da je kontraproduktivno i štetno što neki evropski političari sada proglašavaju uslove za ulazak Srbije u Evropsku uniju a još nisu ni počeli pristupni pregovori.

"To je apsolutno prevremeno. Rešavajmo ono što danas imamo na stolu. Važno je znati da idemo u ispravnom pravcu pri čemu on sasvim sigurno obuhvata i evropsku perspektivu za ceo zapadni Balkan i diskusiju između Kosova i Srbije", rekao je Lajčak u razgovoru koji objavljuje slovačka agencija TASR.

Slovački ministar naglasio je da bez obzira na to što Slovačka ne priznaje samostalno Kosovo ipak podržava njegovu evrointegraciju, pre svega reforme koje treba da ojačaju njegov ekonomski i socijalni sistem, ali i dijalog Beograda i Prištine.

"Tenzije u regionu ne odgovaraju i ne koriste nikome. Potrebno je da Kosovo bude deo tih procesa koji ga stabilizuju jer je to u interesu svih, bez obzira da li su Kosovo priznali ili ne. Kuda će nas to dovesti za pet godina, videćemo ali važno je da odgovor na ta pitanja da sam region zapadnog Balkana", rekao je Lajčak.

Šef slovačke diplomatije rekao je takođe da se ovih dana u Briselu formuliše dogovor o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Prištine sa EU, ali tako da uzme u obzir činjenicu da pet država članica Unije odbija da prizna nezavisno Kosovo.

"Nema sumnje da svaki dokument mora da ima saglasnost i podršku svih 27 članica. Slovačka ima svoj nacionalni stav koji je jasno definisan", naglasio je Lajčak.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво