Читај ми!

Strateški značaj "Simpa” za jug Srbije

Država mora da pomogne "Simpu" jer takve firme vuku Srbiju napred, rekao predsednik Tomislav Nikolić u Vranju. "Simpo" mora da opstane zbog strateškog značaja za razvoj juga Srbije i celokupne domaće ekonomije, rekao Nikolić na proslavi 49. godišnjice rada kompanije.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će država pomoći "Simpu" da prebrodi trenutnu krizu, jer, kako je istakao, kompanije poput vranjskog proizvođača nameštaja Srbiju vuku napred.

Nikolić je u sedištu kompanije u Vranju, na proslavi 49. godišnjice njenog postojanja, istakao da "Simpo" mora da opstane zbog strateškog značaja za razvoj juga Srbije i celokupne domaće ekonomije.

Predsednik Srbije je istakao da je "Simpo" ostao na braniku Srbije "na njenoj ivici, gde živi mešovito stanovništvo", i da treba da tu ostane zauvek kako bi građanima tog dela zemlje omogućio da žive u slozi.

"Danas je 'Simpo' u krizi, a ko nije? Nije ta kriza zbog vas, vi odlično radite. 'Simpo' država može, treba i hoće da pomogne. Nije 'Simpo' pi-ar agencija, nego iz njegovih fabrika izlaze gotovi proizvodi i ne traži 'Simpo' novac na poklon kao što su mnogi u Srbiji navikli", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da su toj kompaniji potrebne garancije da će vratiti novac koji je pozajmila, a da će, ako te garancije dobije, moći jeftino da se zaduži. 

"Zato vam u svoje ime, i nadam se u ime Vlade Srbije, ako budu hteli da slušaju, obećavam da 'Simpo' mora da postoji i da napreduje, jer dok napreduje ima ko da vuče Srbiju napred", rekao je Nikolić.

Generacije dolaze i odlaze, a "Simpo" ostaje 

Kako je rekao Nikolić generacije dolaze i odlaze, a 'Simpo' ostaje. Ističući veliko zalaganje predsednika "Simpa" Dragana Tomića, koji je 45 godina na toj funkciji, Nikolić je naveo da su mnogi kritikovali vreme u kojem je postojala društvena svojina i direktori preduzeća u društvenoj svojini, iako su to većinom bili ljudi koji su se o njima brinuli kao da su njihova. 

Za razliku od takvih direktora, privatizacija je, prema Nikolićevim rečima, na čelo mnogih preduzeća dovela ljude koji su kupljenu imovinu upropastili. 

"Simpo"' je vaš, vi i vaši očevi ste ga stvarali, u njemu će raditi i vaša deca, sve može da se menja ali 'Simpo' mora da opstane", rekao je Nikolić. 

Čestitajući jubilej rukovodstvu i radnicima "Simpa", Nikolić je rekao da ima tek nešto manje staža nego što ta kompanija postoji, i da je u svom 41 godinu dugom radnom veku radio širom bivše Jugoslavije i da je sa njim bio i "Simpov" nameštaj.

Nikolić je rekao da je i nakon što je izabran za predsednika, po useljenju u rezidenciju, njegova supruga kupila "Simpo" nameštaj, "zato što smo navikli da spavamo na 'Simpu'".  

Pola veka kompanije 

"Čestitam vam 50. godinu kao, pretpostavljam, jedinoj firmi u Srbiji koja je preživela pola veka. To je skoro nemoguće jer su u poslednjih deset ili nešto više godina nestali oni kojima smo se dičili. Ostao je 'Simpo', ali ni on ne može sam", rekao je Nikolić. 

Nikolić je prethodno obišao pogone fabrike "Simpo" u Preševu i Bujanovcu. 

Predsednik kompanije "Simpo" Dragan Tomić rekao je da je koncept firme napravljen da može da uspe u razvijenim sistemima, ali da se pokazalo da dobro funkcioniše i na siromašnom jugu. 

"Nama je najvažnije bilo da pravimo fabrike i otvaramo nova radna mesta da bismo zaposlili ljude u ovim siromašniim krajevima", rekao je Tomić. On je govorio i o problemima koje je komapanija imala zbog raspada Jugoslavije, uvođenja sankcija i činjenice da je veliki broj objekata Simpa ostao u bivšim jugoslovenskim republikama. 

"Imamo potpuno jasnu viziju kako dalje, da sačuvamo radna mesta i fabrike, za 25 odsto povećali smo izvoz na probirljiva tržišta Francuske, Italije, Rusije", istakao je Tomić. 

"Simpo" u ovom trenutku ima 80 preduzeća i oko 5.000 radnika, što je više od 28 odsto zaposlenih u prerađivačkoj industriji Pčinjskog okruga.

Kao jedan od vodećih evropskih proizvođača nameštaja "Simpo" beleži godišnju proizvodnju od preko 70 miliona evra, a u 2012. godini je na tržište 30 zemalja izvezao 54 odsto godišnje proizvodnje i ostvario rast izvoza od 25 odsto u odnosu na 2011. godinu, navedeno je u saopštenju te kompanije.

Takođe, kako je istaknuto, sledeće godine "Simpo" planira rast izvoza od 30 odsto. 

Kompanija "Simpo" je osnovana u novembru 1963. godine kao mali proizvodni pogon sa 370 radnika, a aktuelni direktor Dragan Tomić na tu funkciju imenovan je 1967. godine.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво