Читај ми!

Susret Dačić–Tači

Na sastanku sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem razgovarano o modalitetima primene onoga što je ranije dogovoreno i o tome kako da se pomogne ljudima na Kosovu, bez zadiranja u pitanje statusa, kaže premijer Ivica Dačić. Sledećeg meseca trebalo bi da počne primena ranijeg dogovora o administrativnim prelazima. Naredni sastanak početkom decembra.

23.29 - Premijer Ivica Dačić kaže da je na sastanku sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton razgovarao o modalitetima primene onoga što je ranije dogovoreno i o tome kako da se pomogne ljudima na Kosovu, bez zadiranja u pitanje statusa. 

23.12 - Završeni razgovori Ketrin Ešton sa Ivicom Dačićem i Hašimom Tačijem u Briselu, prenosi Tanjug. 

22.25 - U toku zajednička radna večera Ivice Dačića, Hašima Tačija i Ketrin Ešton, objavljeno je na Tviter stranici Evropske službe za spoljne poslove.

20.45 - U Briselu u toku sastanak Ketrin Ešton i kosovskog premijera Hašima Tačija, objavljeno na Tviter nalogu Diplomatske službe EU. Sastanak sa Ivicom Dačićem trajao oko 45 minuta. 

19.35 - U toku je zasebni sastanak premijera Ivice Dačića i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

Drugi put za manje od mesec dana, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači, sastali su se u Briselu sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je posle zajedničkog sastanka da se razgovaralo o modalitetima primene onoga što je ranije dogovoreno i o tome kako da se pomogne ljudima na Kosovu, bez zadiranja u pitanje statusa.

Dačić je rekao da je dogovoreno da narednog meseca počne primena ranijeg dogovora o administrativnim prelazima, javlja dopisnik RTS-a. 

"Razgovarali smo o nekoliko konkretih pitanja i o tome da ne treba da bude jednostranih poteza ni sa jedne strane i da je važno sačuvati mir. Saglasili smo se da je važno nastaviti sprovođenje dogovora koji su potpisani", rekao je Dačić. 

"Nastavićemo sprovođenje sporazuma, uključujući i onaj najteži, koji je prethodna vlada ostavila, a to je Sporazum o kontroli administrativnih prelaza, s tim što sam insistirao na tome da Euleks ima izvršnu funkciju na prelazima, kad je reč o severu", rekao je Dačić. 

Premijer Srbije kaže da bi, s druge strane, do 10. decembra praktično trebalo da krenu prvi pilot-projekti na nekim prelazima, kako bi se videlo da li to uopšte može da funkcioniše i na koji način. 

Finansiranje srpske zajednice nije tajna 

Tema razgovora bilo je i finansiranje srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. 

"Nije nikakva tajna da mi javno finansiramo Srbe na Kosovu i Metohiji. Postavljali su u razgovorima pitanje transparentnosti finansiranja, pa mi to dajemo kroz budžet i tu nije ništa sporno. Svi znamo koje se funkcije finasiraju, na koji način i to je sigurno dostupno svima i nemamo nameru da imamo tajne fondove kada je reč o finansiranju institucija ili aktivnosti na KiM", rekao je Dačić.  

Premijer je, ipak, napomenu da sporazum o upravljanju prelazima neće biti moguće odmah u celini realizovati, jer potrebno je vreme da se to pripremi, ali je naglasio da će se to desiti narednih meseci.

Dodao je i da je izneo ideju da se izgradi put Niš–Priština i rekao da očekuje da to delom finansira i EU, ali je primetio da do sada Unija, odnosno Evropska investiciona banka, nisu pokazale interesovanje za to.

Dačić je rekao da je bilo reči i o zaštiti kulturne i verske baštine na Kosmetu i da je dogovoreno da kosovska policija formira posebne jedinice koje će većinski činiti Srbi i koje bi bile specijalno zadužene za tu zaštitu.

Bilo je reči i o nestalim licima, a dogovoreno je da se odrede kontakt osobe za primenu doasadašnjih postignutih sporazuma umesto u javnosti pominjanih kancelarija u Beogradu i Prištini. 

Dačić je naglasio da je u večerašnjem razgovoru svaka strana iznela svoje mišljenje o temama na pregovaračkom stolu i ocenio da je svakako ostvareno par koraka napred.   

Tači: Dogovoreno integrisano upravljanje prelazima 

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je posle sastanka da je postignut dogovor da se svi dosadašnji sporazumi sa Beogradom sprovedu, a posebno sporazum o integrisanom upravljanju prelazima.

Tači je rekao da je kosovska strana insistirala da prestane dosadašnji način finansiranja "paralelnih srpskih institucija na Kosovu" i da se to finansiranje odvija transparentno. 

Dodao je da kad je reč o do sada postignutim dogovorima na tome rade radne grupe.

Tači je dodao da je u razgovoru bilo reči o zajedničkom projektu izgradnje auto puta Priština-Merdare-Niš i da je zatraženo da EU takođe učestvuje u finansiranju tog projekta.  

Ketrin Ešton: Uskoro novi susret 

Ketrin Ešton je pre radne večere imala odvojene susrete sa Ivicom Dačićem, a potom i sa Hašimom Tačijem. 

U saopštenju prosleđenom iz kabineta visoke predstavnice Ketrin Ešton navodi se da su u "otvorenom i iskrenom razgovoru" razmotrene različite teme koje se tiču normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i da su se dvojica premijera obavezala da nastave dijalog.

Dogovoreno da se nastavi rad na sprovođenju do sada postignutih sporazuma i pozdravljeni su rezultati koji su do sada postigle radne grupe za sprovođenje sporazuma o prelazima, koje su se sastale 5. i 6. novembra, navodi se u saopštenju.

Pored toga, kako se navodi, tema razgovora bila je i transparentnost finansiranja kosovskih Srba, od strane države Srbije.

Tokom sastanka, bilo je reči i o zaštiti kulturnog i religijskog nasleđa Srba na Kosovu. Obe strane saglasile su se i da zajednička tehnička radna grupa pripremi studiju izvodljivosti o izgradnji auto-puta Niš–Priština, dodaje se u saopštenju, uz zaključak da su se sve tri strane saglasile da se uskoro ponovo sretnu.

Sledeći sastanak najavljen je za početak decembra. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво