Читај ми!

Čekajući izveštaj o prisluškivanju

Iako je bilo najavljeno da će izveštaj "Telekoma" o tome ko je potpisao nalog za prisluškivanje telefona predsednika Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića policiji biti dostavljen danas, još se ne zna da li se to i dogodilo. Skupštinski Odbor za bezbednost saopštava da će ispitati bezbednosnu situaciju u zemlji.

Izveštaj "Telekoma" o tome ko je potpisao nalog za pribavljanje listinga i prisluškivanje telefona predsednika Republike Tomislava Nikolića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića još uvek nema, bar za javnost, pa je spekulacija sve više. Dostavljanje izveštaja policiji o tome ko je potpisao nalog za pribavljanje listinga i prisluškivanje telefona bilo je najavljeno za danas.

Predsednik parlamentarnog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, u čijoj je nadležnosti kontrola zakonitosti rada MUP-a i Ministarstva odbrane, nema mehanizme kojima bi sam pribavio tražene informacije. Sednicu Odbora zakazaće kada MUP dostavi izveštaj o prisluškivanju.

"Ako se ispostavi da su bili prisluškivani, to je visoki stepen narušavanja bezbednosti u zemlji i postavlja se pitanje šta preduzeti da bi se to rešilo. Ovo pokazuje da treba ići na izmene zakona", rekao je predsednik Odbora za odbranu i bezbednost iz SPS-a Dušan Bajatović. 

Za člana Odbora iz redova naprednjaka Momira Stojanovića, ceo slučaj ukazuje na alarmantnu situaciju u sektoru bezbednosti. Ako je prisluškivanja bilo, to je, kaže, urađeno po nalogu interesnih grupa ili onih prema kojima je usmerena borba protiv organizovanog kriminala. To su, tvrdi, ljudi koji su se u poslednjih petnaestak godina obogatili na račun građana, pre svega na spornim privatizacijama. Smatra da odgovornost treba da snose i nadležni u MUP-u.

"Da li je krivica do načelnika Uprave kriminalističke policije, ili Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, to će se utvrditi istragom. Znali ili ne znali, kao visoki činovnici MUP-a morali su da obrate pažnju šta potpisuju i na koje lice se to odnosi", naveo je član Odbora za odbranu i bezbednost iz SNS-a Momir Stojanović.

Da je vrh MUP-a morao da zna šta se događa, smatraju i u Srpskom pokretu obnove.

Poslanik SPO-a Aleksandar Jugović kaže da oni koji u MUP-u kažu da nisu znali za prisluškivanje predsednika i Vučića mogu samo izazvati podsmeh.

Iako svi traže brzu i efikasnu istragu, ne slažu se o tome da li u Skupštini treba formirati anketni odbor.

Direktor policije Milorad Veljović kaže da prisluškivanja nije bilo i da to ne treba mešati sa traženjem listinga. Zbog tog slučaja, prekinuo je bolovanje i formirao Komisiju koja slučaj treba da ispita.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво