Читај ми!

Nova era u srpsko-makedonskim odnosima

Drugog dana posete Makedoniji predsednik Srbije Tomislav Nikolić obišao je srpsku porodicu Stupar na obali Dojranskog jezera. Nikolić je sa svojim makedonskim kolegom Đorđem Ivanovim posetio i manifestaciju "Rakijada" u mestu Valandovo.

Predsednici Srbije i Makedonije Tomislav Nikolić i Đorđe Ivanov posetili su u mestu Dojran domaćinstvo srpske porodice Stupar, poreklom iz Bosanskog Petrovca, koji već treću generaciju žive na obali Dojranskog jezera.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je za RTS da mu se dopao naslov u jednim makedonskim novinama da je njegova poseta Makedoniji "početak nove ere odnosa dve zemlje", jer su se, kako je istakao, loši odnosi između Srbije i Makedonije uvek prelamali na srpsku nacionalnu manjinu u Makedoniji.

"Ja mislim da smo uspeli da ovako dobrim, rekao bih prisnim odnosima, koje smo ostvarili u Skoplju i sa predsednikom i sa predsednikom vlade, dostignemo da se srpska nacionalna manjina oseti potpuno ravnopravno u Makedoniji", rekao je Nikolić.

Nikolić i Ivanov obišli su i tradicionalnu manifestaciju "Rakijadu" koja se u mestu Valandovu, na jugu Makedonije, održava 13. godinu za redom.

Dva predsednika su u Valandovu, rodnom mesti Đorđa Ivanova, gde se 20 takmičara nadmeće u pečenju lozove rakije, dočekani aplauzom, a od gradonačelnika tog mesta Nikolčeta Čurlinovskog na poklon su dobili ikone Svete Petke, praznika koji pravoslavni vernici danas obeležavaju.

Nikolić je gradonačelniku Valandova poklonio domaću rakiju koju sam priprema na svom imanju u selu Bajčetina, nadomak Kragujevca, prenosi Tanjug.

Predsednik Srbije je obišao dve vinarije u Demir Kapiji i Stobiju. U Demir Kapiji je posetio vinariju "Elenovi vila Marija" koja je smeštena u objektu koji je ranije pripadao porodici Karađorđević i pod zaštitom je Uneskoa, a potom i vinariju "Stobi".

Nikolić boravi u trodnevnoj poseti Makedoniji, tokom koje se već sastao sa državnim vrhom te zemlje, a sutra će zajedno sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem učestvovati u obeležavanju 100. godišnjice od početka Balkanskih ratova, u mestu Zebrnjak, kod Kumanova.

Predsednici Nikolić i Ivanov su juče u Skoplju razgovarali o odnosimadve zemlje, ekonomskim pitanjima i problemima koje dve države čekaju na putu ka Evropskoj uniji.

Naše zemlje imaju različite stavove o određenim pitanjima, ali nas to ne sprečava da gledamo u budućnost, poručili su Nikolić i Ivanov posle sastanka u predsedničkoj rezidenciji u skopskom naselju Vodno, gde je Nikolić dočekan uz najviše državne i vojne počasti.

Nikolić je u Skoplju razgovarao sa premijerom Nikolom Gruevskim i predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim i položio venac na Spomenik palim herojima za Makedoniju.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво