Читај ми!

Nikolić: Datum pregovora sledeće godine

Srbija je posvećena ispunjavanju preporuka dobijenih od Evropske unije i očekujemo da sledeće godine dobijemo jasan signal da će se naš trud isplatiti, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je Srbija posvećena ispunjavanju preporuka dobijenih od Evropske unije i da očekuje da 2013. godine dobijemo datum za početak pregovora.

"Intenzivirali smo naše kontakte u smislu dobijanja datuma za početak pregovora i imamo podršku, naročito u zemljama regiona, koje nam rado ukazuju na greške koje su u tom procesu i same načinile. Srbija, dakle, radi na ispunjavanju preporuka EU i očekujemo da sledeće godine dobijemo jasan signal da će se naš trud i napor isplatiti", istakao je Nikolić u intervjuu za Pres.

Nikolić je naglasio da je jedan od njegovih fokusa je spoljnopolitička aktivnost s ciljem da se privuku strane investicije i poboljša imidž Srbije u svetu.

"Srbija je veoma zanimljiva destinacija za investicije, ima povoljno geografsko poreklo i predstavlja most između Istoka i Zapada", rekao je Nikolić.

Na pitanje dokle je stigao s najavljenim oživljavanjem privrede u saradnji sa uspešnim privrednicima u nerazvijenijim područjima Srbije, Nikolić je odgovorio da su privrednici sa kojima je u dnevnom kontaktu izrazili spremnost da se uključe u podizanje nerazvijenih krajeva Srbije i da svaki deo Srbije ima potencijal i vredne ljude koji evidentno imaju želju da rade i zarade.

"Projektu razvoja treba pristupiti holistički, bez želje da država odredi kojim biznisom i na koji način privrednici treba da rade. Država više nije kao nekada, da pravi petogodišnji plan, odredi na kojim površinama će se nešto sejati ili koji privredni pogon treba da se otvori u nekom regionu", rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da konačan stav o tome koje će privredne grane biti prioritet treba da bude ukupan zbir svih pojedinačnih odluka onih koji odlučuju u privrednom sektoru Srbije.
Odluka koju donose privrednici bazirana je na njihovom iskustvu i realizaciji najboljih praksi koje su se očigledno pokazale uspešnim, pošto vode uspešne kompanije.

"Država je tu da odredi okvir, omogući stabilan ambijent za poslovanje i donese stimulativne mere kako bi posao uspeo da zaživi. Istovremeno, privrednik treba da zna gde je njegovo tržište, šta potrošači žele da kupe, koliko su spremni da plate za to i kakav kvalitet i po kojoj ceni mogu da proizvedu", rekao je Nikolić.

Povodom približavanja 100 dana rada vlade, Nikolić je rekao da misli da nije bilo goreg perioda za početak rada jedne vlade u novijoj srpskoj istoriji.

"S praznom kasom, državnom administracijom ogrezlom u korupciji i nakrivo posađenim sistemom vrednosti jako je teško sada zasukati rukave i uhvatiti se ukoštac s problemima", istakao je predsednik Srbije.

Nikolić je rekao da je ova vlada zaista hrabro i odgovorno krenula napred i normalno je da se u periodu uhodavanja dešavaju i problemi.

"Mediji zaista nemaju milosti za najmanje greške, ali to i treba da bude tako. Ali, sačekajmo da prođe tih sto dana i da ministri kažu šta je do sada konkretno urađeno. Mislim da zaista ima konkretnih rezultata uprkos svim problemima. Želim im da timski i odgovorno nastave taj težak posao", poručio je Nikolić.

Predsednik Srbije smatra da nije važno ko se od ministara kao pojedinac pokaže dobro, ako ceo tim nije uspešan.

"To je kao fudbalska utakmica u kojoj jedan fudbaler pokazuje fantastičnu igru, a protivnički tim pobedi. Mislim da su igrači solidni, a moraju da funkcionišu kao jedan organizam, jer je zemlja u teškoj situaciji. Samo zajednički tu situaciju mogu da prevaziđu. Ja ću im u svakom pogledu pružati podršku, jer sam svestan da građani nemaju vremena ni časa da čekaju. Oni od vlade očekuju pre svega da rade i da mogu pristojno da zarade za sebe i svoju porodicu", rekao je Nikolić.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво