Beograd dobio gradonačelnika

Odbornici Skupštine grada Beograda sa 58 glasova izabrali Dragana Đilasa za gradonačelnika, Milana Krkobabića za njegovog zamenika i članove Gradskog veća. Odbornici SRS i DSS-NS nisu prisustvovali glasanju.

Trinaestočlano veće Skupštine Beograda činiće: Dejan Mali, Darijan Mihajlović, Vladan Šubarević, Goran Kostić, Miljana Jovčić, Goran Kretlović, Miroslav Čučković, Nikola Pavić, Oliver Glišić, Goran Aleksić, Mileta Radojević, Darko Božić i Slobodan Šolević.

Predstavljajući svoj program u Skupštini grada Beograda, novi gradonačelnik Dragan Đilas je poručio da želi da završi započete poslove i zahvalio se predstavnicima Demokratske stranke Srbije sa kojima su Demokratska stranka i G 17 plus zajedno uspešno radili za dobrobit građana. 

Đilas je rekao da je Beograd za njega veliki izazov i da se nada da će on, njegov zamenik i članovi gradskog veća uspeti da učine mnogo toga  za prestonicu.

Predstavnici opozicije kritikovali su formiranje koalicije stranaka liste "Za evropski Beograd" i Socijalističke partije Srbije i PUPS-a, koju podržava Liberalno demokratske partija.

Odbornici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije su ocenili da je formirana "neprirodna koalicija jer je stvorena samo iz interesa".

Predsednik odborničke grupe SRS Aleksandar Vučić čestitao je onima koji će danas biti izabrani, ali je ocenio da će time Beograđani biti prevareni i da će oni to kazniti na narednim izborima.

On je rekao da nije tačno da u budućoj vlasti ima nestranačkih ličnosti.

Odbornik DSS-a Andreja Mladenović tražio je od LDP-a da saopšti da nije podrška manjinskoj vladi, već da i oni direktno učestvuju u vlasti.

Mladenović je rekao da je LDP predložio dva člana novog gradskog veća.

Odbornnici LDP-a su najavili da će glasati za novu gradsku vlast i podržati program koji je saopštio Dragan Đilas, a koji se odnosi na borbu protiv korupcije, povećanje efikasnosti samouprave, profesionalizaciju u radu.

Socijalista Aleksandar Antić rekao je da je podrška LDP-a "čin okretanja u pravcu budućnosti".

"Mi se nismo politički slagali oko mnogih pitanja, ali kada su u pitanju gradske vlasti ne moramo da postanemo i politički istomišljenici", kazao je Antić i poručio da SPS može da sarađuje sa LDP-om i da će SPS "unaprediti funkcionisanje vlasti".

Odbornici Srpske radikalne stranke, oko 13 sati,  napustili su sednicu zbog odlaska na sahranu Ranka Panića, koji je preminuo posle nedavnih demonstracija u Beogradu.

Prethodno je parlament, bez predloga SRS i DSS, izabrao novi sastav Gradske izborne komisije i Adminitrativno-mandatske komisije.

Skupština grada je prepodne usvojila predlog novog poslovnika, a potom je predsednik odredio pauzu kako bi novi poslovnik bio upućen Službenom listu Grada Beograda.

Predstavnik liste "Za evropski Beograd" Zoran Alimpić, obrazlažući predlog novog poslovnika, naveo je da je izmena bila neophodna kako bi se usaglasio sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, s obzirom na to da se sada gradonačelnik bira iz redova odbornika, dok je ranije biran neposredno na izborima.

Budući gradonačelnik Beograda, prema novom Zakonu o glavnom gradu, biće izabran na četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova ukupnog broja odbornika Skupštine grada.

Kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Skupštine grada, a budući gradonačelnik predlaže kandidata za svog zamenika i kandidate za 13 članova Gradskog veća iz reda odbornika, koje Skupština grada bira na isti način kao gradonačelnika.

Sednica gradskog parlamenta na kojoj je trebalo da se izabere gradonačelnik prvobitno je bila zakazana za 28. jul, ali je zbog događaja u Beogradu posle hapšenja haškog optuženika, bivšeg predsednika Republike Srpske, Radovana Karadžića, odložena.

Skupština grada Beograda konstituisana je u 21. jula, kada je za predsednika gradskog parlamenta izabran odbornik liste "Za evropski Beograd " Branislav Belić, a za sekretara Irena Ljubomirović-Ivanković.

U Skupštini grada od 110 odborničkih mesta, lista "Za evropski Beograd" ima 45, SRS 40, koalicija DSS-NS 12, koalicija SPS-PUPS šest , a LDP sedam mandata.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ukoliko gradska vlast ne bude izabrana u zakonskom roku, a to je 21. avgust, predviđeno je uvođenje prinudne uprave na predlog vlade, a u roku od dva meseca od stupanja na snagu te odluke predsednik Skupštine Srbije raspisao bi nove lokalne izbore u Beogradu.

Povezane vesti:
Alimpić:Stekli se uslovi za formiranje gradske vlade

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво