Читај ми!

File: Ne želimo podelu Kosova

Pominjanje teritorijalnog integriteta nema veze sa statusom Kosova, a Evropska komisija je u svom izveštaju jasno rekla da ostaje statusno neutralna, kaže u eksluzivnom intervjuu za RTS evropski komesar za proširenje Štefan File. Naš zahtev jedino znači da ne želimo podelu Kosova, naveo File.

U eksluzivnom intervjuu za RTS evropski komesar za proširenje Štefan File kaže da pominjanje teritorijalnog integriteta ne bi trebalo da bude iznenađenje.

"Mi ne otkrivamo nikakav novi koncept. Princip nemenjanja granica Kosova navela je Kontakt grupa još u novembru 2005. godine u smernicama za pregovore o statusu Kosova. Pominjanje teritorijalnog integriteta nema veze sa statusom Kosova i Komisija je u svom izveštaju jasno rekla da ostaje statusno neutralna", objasnio je File.

Naš zahtev jedino znači da ne želimo podelu Kosova, kaže File i dodaje da ne želi da komentariše izjave premijera Ivice Dačića da je pominjanje teritorijalnog integriteta neprihvatljivo i da će u razgovoru razjasniti i ohladiti situaciju.

File je rekao da definicija normalizacije odnosa podrazumva osiguravanje mogućnosti da obe strane napreduju ka EU bez međusobnog blokiranja na tom putu.

Na pitanje kako se Komisija odnosi prema uslovima članova Bundestaga i ko, zapravo, govori u ime Evrope o tome šta Srbija treba da uradi da bi počela pregovore, File kaže da je odgovor bio jasan i pre ovog izveštaja a da je sad još jasniji.

"Zaključci Evropskog saveta govore o vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom i navodi: regionalnu saradnju, primenu sporazuma, dogovor o telekomunikacijama i energetici i saradnji sa Euleksom. Kad to bude urađeno, mi ćemo preporučiti pregovore i zemlje članice će o tome odlučivati. To ne znači da se normalizacija odnosa završava ovim pitanjima", naveo je File.

"Postoje i druga kao što su paralelne strukture i transparentnost na severu Kosova, ali otvaranje pregovora nije jedini trenutak za postavljanje ovih uslova. Kad pregovori počnu taj proces može poslužiti Beogradu i Prištini da postepeno dođu do normalizacije", istakao je komesar File.

Evropska komisija sugeriše zemljama članicama da potpuna normalizacija treba da bude ostvarena tokom pregovora.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво