Читај ми!

Što pre do platforme o Kosovu

Država bi što pre trebalo da izađe sa platformom za Kosovo i Metohiju. Za sada se nazire da bi ona mogla da predstavlja kontinuitet sa politikom prethodne vlade, uz više aktivnosti u pregovorima, koji, kako je najavljeno, treba se podignu na viši politički nivo, kažu gosti emisije Oko.

Prema mišljenju urednika "Nove srpske političke misli" Đorđa Vukadinovića, politika Vlade prema Kosovu se nazire, u osnovi je u kontinuitetu sa politikom prethodne vlade i u dobrom i u lošem smislu.

(Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju "Oko ekonomije")

Dragoljub Žarković, urednik Nedeljnika Vreme smatra da se na početku mandata krenulo hrabrije, izjavama da dijalog treba da se podigne na visok politički nivo, dok direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić dodaje da će kompletan mozaik politike prema Kosovu biti nešto što se stvara u hodu, kroz dejstvo partija u koaliciji.

"Ne možete imati odvojene politike prema Kosovu, regionu i Evropskoj uniji. To je celokupna spoljna politika, uslovljena jedna na drugu. Ako je Srbija jaka u regionu, pritisak je manji i obrnuto", smatra Todorić.

"Na osnovu izjava imamo oštriju retoriku, principijelnu, koja se mnogima sviđa, a u praksi imamo popuštanje za neke stvari koje se govorilo da će biti preispitane. O prethodnim dogovorima još može da se raspravlja", smatra Vukadinović i dodaje da je ponekad vidljiva spremnost da se uradi i ono što je već dogovoreno, pa i više. Po njemu, politika dvostrukog koloseka ne može da funkcioniše.

Dragoljub Žarković smatra da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton sebe na bi izložila riziku ako nema jasan cilj i da bi sve probleme koji se odnose na to kako i Srbi i Albanci na Kosovu žive u svojim sredinama trebalo rešiti što pre.

"Na primer, telefonija. Treba hitno pregovarati. To je korisno i za srpsku stranu,  posebno da se tokovi novca i robe dovedu u regularne odnose, to je dobar način da se pregovara oko Kosova. A konkretno pitanje nezavisnosti neće skoro doći na red", kaže Žarković.

Vladimir Todorić smatra da treba napraviti probnu platformu, u kojoj Srbija jasno stavlja do znanja šta hoće, kako ne bi došlo do populizma na deklarativnom nivou, a do ustupaka na praktičnom. Što pre, jer već su počeli pritisci, i političke i ekonomske prirode.

Gosti Oka se slažu da treba postići konsenzus u Skupštini oko toga kakva je politika prema Kosovu, kao i da će za to biti dovoljna prosta većina, dodajući da se sada ne može govoriti o velikoj snazi opozicije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво