Читај ми!

Dodik: Sever Kosova Srbiji, ostatak priznati

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da Srbija treba da ponudi međunarodnoj zajednici i Kosovu da sever pokrajine ostane u Srbiji, a da ostatak Kosova bude priznat kao država. Uslov za to je da se sačuvaju srpski spomenici, ocenjuje Dodik.

Srbija treba da ponudi međunarodnoj zajednici da sever Kosova ostane u Srbiji, a da ostatak Kosova prizna kao državu, pod uslovom da se očuvaju nacionalni spomenici, smatra predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je u intervjuu za Novi magazin rekao da je ranije za to bilo bolje vreme nego što je danas i da Srbiji mora da bude jasno da je vraćanje Kosova u političkom smislu nemoguće, ali i da se neke stvari, ipak, mogu vratiti.

Prema njegovim rečima, baviti se Kosovom na način, "ne želim da donosim odluke, jer će me istorija zapisati kao negativnog tipa u toj situaciji" jeste najgora ponuda Srbima.

Svi moraju da se okupe, da vide šta je realnost i da završe tu priču, rekao je Dodik istakavši da je "sever Kosova realnost".

Dodik: BiH objektivno ne postoji

Dodik je ocenio da će meseci koji dolaze marginalizovati pitanje ima li Bosne i Hercegovine, jer "nje objektivno nema", i dominantno pitanje će biti kako se mirno razići.

"Ovde su se kroz promociju duha Dejtona zaista razvili duhovi; kod Srba da se možemo odvojiti, kod Bošnjaka da mogu centralizovati Bosnu, kod Hrvata da mogu da imaju svoj poseban entitet. Te sukobljene političke ideje ili pokreti danas su potpuno legalizovani", istakao je Dodik.

On je podsetio da su u BiH bili čitavi pokreti kako ukinuti RS, dok iz srpskog entiteta nije odgovoreno sličnom tezom da treba ukinuti BiH. "Sada niko nikoga ne ukida, ali očigledno da Bosna pokazuje svoju nesposobnost da živi", rekao je Dodik i konstatovao da je podela BiH završena.

Prema njegovom mišljenju, svima će biti jasno da BiH ne može da funkcioniše i prihvatiće se realnost, ono što može da funkcioniše.

Na pitanje o referendumu o ostanku u BiH, koji se najavljuje u RS, Dodik je odgovorio da to mogu biti "nedelje, meseci, godine", jer za svaku vrstu te priče mora postojati neki okvir i "tajming".

Број коментара 85

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво