Читај ми!

Srbija spremna za dijalog

Srbija nikada i ni pod kojim uslovima neće priznati nezavisnost Kosova i zauvek će biti jedinstvena po tom pitanju, rekao premijer Ivica Dačić u Savetu bezbednosti. Tehnički dijalog nije dovoljan, Srbija je spremna za dijalog na visokom nivou, istakao Dačić.

Na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da je Beograd spreman za dijalog o Kosovu i Metohiji na najvišem nivou. Ponovio je da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da se protivi primeni bilo kog rešenja mimo saglasnosti Saveta bezbednosti.

Ovde možete pročitati obraćanje premijera Ivice Dačića Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija

Posle sednice, u izjavi za Dnevnik RTS-a, Dačić je rekao da su sve države članice namoćnijeg tela svetske organizacije pozdravile spremnost Vlade Srbije za dijalog sa Prištinom.

"Mnoge države su osudile nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji, a sve članice Saveta bezbednosti podržale su istragu o trgovini organima", rekao je Dačić, ocenjujući da je današnja sednica bila najkonstruktivnija posle niza godina i da je protekla u pozitivnijoj atmosferi u odnosu na prethodne sednice.   

"Srbija je opredeljena za nastavak dijaloga, za mir, bezbednost i saradnju. Mi smo spremni da sprovedemo sve ono što je dogovoreno u Briselu. Tehnički dijalog ne može da reši sve probleme, i spremni smo da se dijalog podigne na viši politički nivo", istakao je Dačić.

"Taj dijalog ne podrazumeva da Priština dobija sve, a da se Beogradu uzima sve", ukazao je Dačić.   

On je dodao da je izneo stav Srbije da ne može "prihvatiti ovako jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", ali da je spremna za nastavak dijaloga kako bi se našlo sveobuhvatno rešenje uz uzvažavanje interesa Albanca i svih drugih naroda koji žive na Kosovu.

Sednici je prisustvovao i premijer Kosova Hašim Tači, koji je rekao da je status Kosova rešen, ali da je Priština posvećena nastavku dijaloga sa Beogradom.

"Status Kosova nije rešen zato što o tome nije doneta nikakva odluka na sednici Saveta bezbednosti. On će biti rešen tek kada bude postignuto sveobuhvatno rešenje sa kojim su saglasne sve strane u ovim razgovorima", rekao je premijer Dačić.

On je ponovio da je Srbija spremna da gradi jednu novu i zajedničku budućnost, ali da bi taj mir bio trajan, on mora da bude i pravedan.

"Mi naše interese želimo da branimo mirnim putem. Ne želimo da igramo dvostruke igre. Svi znaju kakvi su naši stavovi i mislim da će biti mnogo lakše voditi dijalog na tim osnovama", naveo je premijer Ivica Dačić.

Na sednici Saveta bezbednosti UN razmatran je redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna o Kosovu i Metohiji.

Generalni sekretar UN je u izveštaju stanje na Kosovu ocenio kao uglavnom mirno ali i dalje krhko, posebno izrazivši zabrinutost zbog incidenata koji su se dogodili tokom proslave Vidovdana.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво