Читај ми!

Izbor Vlade Srbije

Poslanici srpskog parlamenta danas će birati dvanaestu Vladu Srbije. U kabinetu premijera Ivice Dačića biće 17 resora i 19 članova.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović zakazao je za danas popodne posebnu sednicu na kojoj bi trebalo da bude izabrana nova vlada, 12. od uvođenja višestranačja u Srbiji.

Novu vladu činiće koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS), Ujedinjenih regiona Srbije (URS), Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) i Stranka demokratske akcije (SDA).

Mandatar za sastav vlade i kandidat za ministra unutrašnjih poslova Ivica Dačić treba da na sednici parlamenta predloži program i sastav vlade.

Posle rasprave, poslanici će glasati o programu vlade i izboru predsednika i članova vlade. Nakon glasanja, članovi vlade pred poslanicima polažu zakletvu, čime počinje da teče mandat nove vlade.

Tekst zakletve glasi: "Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije".

Nova Vlada Srbije imaće 19 članova: premijera, 17 ministarskih resora i četiri potpredsednika od kojih će trojica biti i ministri. Vlada će imati i jednog ministra bez portfelja.

Potpredsednici vlade biće Aleksandar Vučić (SNS) zadužen za odbranu i bezbednost i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, Suzana Grubješić (URS) za evropske integracije, Jovan Krkobabić (PUPS) i Rasim Ljajić (SDPS).

Vučić će biti i ministar odbrane, Ljajić ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu i  telekomunikacije, a Jovan Krkobabić ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike.

SNS je za ministra spoljnih poslova predložila državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Ivana Mrkića, za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Gorana Kneževića, a za ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Nikola Selaković je kandidat SNS-a za ministra pravde i državne uprave, Bratislav Petković kandidat za ministra kulture i informisanja, Milan Bačević za ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, dok je šahistkinja Alisa Marić kandidat za ministra sporta i omladine.

SPS je predložio da kandidat te stranke za ministra prosvete, nauke i naučnog razvoja bude Žarko Obradović, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, a ministar zdravlja Slavica Đukić-Dejanović.

Lider Nove Srbije Velimir Ilić koji je na izborima nastupio na listi koju je predvodio SNS, kandidat je za ministra građevine i urbanizma, dok će lider SDA Sulejman Ugljanin biti ministar bez portfelja.

Kandidat URS-a za ministra finansija i privrede je Mlađan Dinkić, a Verica Kalanović je kandidat za ministra regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво