Читај ми!

Predlog zakona o ministarstvima

Prema Predlogu zakona o ministarstvima koji će danas biti pred poslanicima Skupštine Srbije, nova vlada imaće 17 resora. Vlada će osnovati posebne službe za Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija, ljudska i manjinska prava, crkve i verske zajednice i dijasporu.

Buduća vlada Srbije imaće 17 ministarstava, navodi se u Predlogu zakona o ministarstvima o kojem će danas raspravljati poslanici. Sednica Skupštine počinje u 15.30.

Vladu će činiti Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija i privrede, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo građevinarstva i urbanizma.

Predviđeno je i Ministarstvo pravde i državne uprave, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, kao i Ministarstvo kulture i informisanja.

Buduća vlada imaće i Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

U predlogu zakona navodi se da će za obavljanje poslova u vezi sa pitanjima od značaja za Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohija, ljudska i manjinska prava, crkve i verske zajednice i dijasporu Vlada osnovati posebne službe.

Zakonom je predviđeno i postojanje posebnih organizacija među kojima su Republički sekretarijat za zakonodavstvo, Republička direkcija za robne rezerve, Republički zavod za statistiku, Republički hidrometeorološki zavod i Republički geodetski zavod.

Predviđeno je i postojanje Republičke direkcija za imovinu Republike Srbije, Centra za razminiranje, Zavoda za intelektualnu svojinu i Zavoda za socijalno osiguranje.

Kako je navedeno, ministarstva će uskladiti pravilnike o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta sa odredbama ovog zakona u roku od 30 dana od dana njegovog stupanja na snagu.

U Predlogu zakona u delu o zajedničkim poslovima ministarstava piše da ministarstva u okviru svog delokruga ostvaruju međunarodnu saradnju i staraju se o njenom unapređenju i obezbeđuju usklađivanja propisa sa pravom Evropske unije.

Predlaže se da zakon stupi na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", kako bi se pristupilo izboru vlade i time stvorili uslovi za njen rad u punom kapacitetu odmah po usvajanju ovog zakona.

Stupanjem na snagu tog zakona prestaje da radi pet ministarstva, Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj, Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo vera i dijaspore.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво