Читај ми!

PUPS: Proces formiranja vlade još otvoren

Milan Krkobabić izjavio da PUPS neće potpisati koalicioni sporazum i da nije zadovoljan tretmanom u pregovorima o formiranju nove vlade. Predsedništvo Partije ujedinjenih penzionera Srbije danas održalo sastanak koji je trajao skoro četiri sata.

19.35 - Kako RTS nezvanično saznaje, u toku je trojni sastanak Dačić, Krkobabić, Marković.

15.56 - Proces za formiranje vlade još uvek je otvoren. Videćemo da li će biti trećeg pokušaja. PUPS neće potpisati nacrt koalicionog sporazuma u ovoj formi, jer nije precizan i PUPS nije zadovoljan tretmanom tokom pregovora, rekao Milan Krkobabić. 

15.00 - Završena sednica Predsedništva PUPS-a.

Zamenik predsednika PUPS-a Milan Krkobabić je novinarima, po završetku višečasovne sednice Predsedništva, rekao da "skraćeni sporazum" može da bude samo polazna osnova za definisanje koalicionog sporazuma, koji će tačno utvrditi nadležnosti i podelu resora članica koalicije, kao i da je proces formiranja vlade još otvoren.

"Ne tražimo ni manje ni više od onoga za šta preuzimaju odgovornost koalicioni partneri. Ovde (u sporazumu) o tome nema ni govora. Vlada SPS–SNS–URS za nas nije prioritet ukoliko se ne nastavi niz sa PUPS-om", upozorio je Krkobabić i naglasio da "i posle drugog pokušaja formiranja vlade, može da usledi i treći, ali i novi izbori".

Krkobabić je potvrdio da će tokom dana razgovarati sa Dačićem ne precizirajući ni vreme ni mesto, naglasivši da to ne zavisi od PUPS-a, koji je "24 sata dostupan za razgovor".

Zamenik predsednika PUPS-a smatra da nema razloga da se ta stranka boji neke nove opcije izbora, ali da PUPS nastupa samostalno i da koalicija SPS–PUPS–JS "više ne postoji kao obavezujući stav".

On je, međutim, rekao da su spremni da ohrabre koalicione partnere i da vrlo brzo naprave novi, unapređeni tekst sa pravom platformom.

Krkobabić, ni pored insistiranja novinara, nije precizirao koja ministarstva bi, po njihovom mišljenju, trebalo da pripadnu PUPS-u, već je naglasio da taj broj mora biti srazmeran broju poslaničkih mandata.

"Ako neko sa 13 mandata može da upravlja zemljom (URS), a neko sa 12 ne treba da postoji, onda se varate", poručio je Krkobabić.

On je, međutim, rekao da sva pisanja medija u poslednje vreme o njegovim ličnim zahtevima i ambicijama nisu tačna, ali na uporno insistiranje novinara nije odgovorio šta je ono što bi zadovoljilo PUPS.

Negodovanje zbog priče o resorima

Krkobić je negodovao zbog toga što je URS u javnost izašao sa resorima i ministarstvima koje bi vodio u budućoj vladi, mimo prethodnog dogovora sa drugim koalicionim partnerima.

Podsetio je da je mandatar Ivica Dačić rekao da u ovoj fazi tekst nacrta koalicionog sporazuma ne sadrži izgled buduće vlade ni utvrđene nadležnosti, jer je baziran samo na ciljevima.

Krkobabić je zapitao da li bi možda tom budućem ministru odgovaralo "da vodi ministarstvo finansija, ekonomije i muzičke scene".

Prema njegovim rečima, mediji su tvrdili da je on lično bio zainteresovan za sve resore osim da vodi Generalštab.

"To mesto je upražnjeno i, eto, to vam je dovoljan odgovor da su u pitanju spekulacije", rekao je Krkobabić i zaključio da je realnost sasvim drugačija.

Krkobabić je ocenio da je potrebno utvrditi kvote pre konačnog dogovora o preuzimanju odgovornosti i naglasio da su socijalno preduzetništvo, socijalna politika i pomoć najugroženijim penzionerima ono što je bio prioritet PUPS i tokom kampanje, a i sada.

Pozvao se na situaciju u Beogradu, gde je, kako je podsetio, obezbeđena 13. penzija za sve one koji imaju penziju ispod 15.000 dinara, naglasivši da to mora biti slučaj u celoj Srbiji.

Koalicioni sporazum na popravnom 

U prilog tome da PUPS mora biti tretiran kao ravnopravan partner, Krkobabić je rekao da bi suprotno predstavljalo negaciju partije kojoj je, kako je naglasio, narod ukazao poverenje.

"Uložićemo dobru volju i energiju da se popravi ovaj koalicioni sporazum. Srešćemo se, definisati naš predlog i ako to bude usvojeno nema razloga za brigu, Srbija će slaviti. Međutim, koalicija ne sme da bude nužno zlo i da se samo sakupi nesrećnih 126, odnosno 127 poslanika", rekao je Krkobabić i ponovio da PUPS nema razloga da se boji i pravljenja neke nove opcije.

Novinarima je predstavljen i zaključak višečasovne sednice Predsedništva, u kome je navedeno da je to telo PUPS dalo punu podršku lideru Jovanu Krkobabiću na do sada preduzetim aktivnostima na ostvarivanju nacionalnih i državnih interesa i ovlastilo ga da uzme aktivno učešće u procesu formiranja skupštinske većine i vlade, uz napomenu da do sada nisu bili tretirani kao ravnopravni partneri i insistiraju da budu vrednovani onako kako su ih vrednovali građani.

Predsedništvo je, kako se dodaje u zaključku, razmatralo nacrt sporazuma o zajedničkim političkim ciljevima, koje im je mandatar Ivica Dačić dostavio 6. jula i smatra da on može da posluži samo kao polazna osnova, koja bi omogućila da svi koalicioni partneri ravnopravno i u skladu sa svojim političkim programima daju doprinos definisanju ciljeva, prihvatljivih za sve koalicione partnere.

Iz tih razloga, kako se navodi, nacrt sporazuma ne može biti potpisan u tom obliku.

Kroz zaključke Predsedništva ponovljen je stav PUPS da je prioritet zaštita penzionera, da socijalni program Beograda bude osnov za definisanje socijalnog programa na teritoriji Srbije, kao i institiranje na socijalnom preduzetništvu.

U zaključcima se podseća da poslanička grupa PUPS ima 12 poslanika i da je stranka spremna da preuzme punu odgovornost u realizaciji zajedničkih ciljeva, na, kako je naglašeno, dobrobit građana Srbije.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво