Читај ми!

Zatvoren prelaz Banje, barikada kod Rudara

Kfor zatvorio alternativni pravac preko sela Banje na severu Kosova. Srbi postavili novu barikadu kod mesta Rudare u opštini Zvečan. Jutros dve osobe povređene gumenim mecima u mestu Štuoce blizu prelaza Banje. Nakon saniranja povreda u Domu zdravlja u Zubinom Potoku puštene su kućama.

23.55 - Vojnici Kfora večeras su oko 23.30 sata stigli u Rudare u opštini Zvečan na severu Kosova gde su Srbi postavili barikade.

22.05 - Srbi sa severa Kosova večeras su postavili nove barikade na magistralnom putu Leposavić - Priština u mestu Rudare u opštini Zvečan, javlja dopisnik Tanjuga.

12.10 - Saobraćaj na putu Kosovska Mitrovica-Ribariće u mestu Štuoce normalizovan. Okupljeni Srbi se razišli, Kfor uklonio borbena vozila sa puta.

11.32 - Vojnici Kfora drže u blokadi put Kosovska Mitrovica-Ribariće u mestu Štuoce. Situacija mirna.

10.52 - Dve osobe ranjene gumenim mecima u Štuocu dovezene u Dom zdravlja u Zubinom Potoku i posle saniranja povreda puštene kućama, rekla doktorka Aleksandra Stoimenov.

9.42 - Jedan od okupljenih Srba u mestu Štuoce na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Ribariće, ranjen je gumenim metkom.

U mestu Rudare u opštini Zvečan Srbi su večeras podigli novu barikadu, javlja dopisnik Tanjuga. Pripadnici Kfora su došli do barikade u Rudaru. Vojnici međunarodnih snaga, koji su jutros blokirali magistralni put Kosovska Mitrovica-Ribariće u mestu Štuoce i zatvorili alternativni pravac kod sela Banje, uklonili su blokadu puta u tom mestu. Okupljeni Srbi su se pre toga razišli. Saobraćaj je normalizovan oko podneva.

Srbi su nove barikade u Rudaru postavili u znak protesta zbog zatvaranja alternativnih putnih pravaca na severu Kosova od strane Kfora. Barikade koje su večeras postavili Srbi u Rudaru postavljene su po cik-cak sistemu, a čine ih istovarena drva, balvani i veliki betondski blokovi.

Vojnici Kfora koji su stigli do barikade, blokirali su železnički most koji povezuje Zvečan sa naseljem Rudare čime je prekinut saobraćaj na relaciji Zvečan-Leposavić.

Oni razvukli su bodljikavu žicu na raskrsnici puteva Zvečan - Leposavić u Rudaru koja se nalazi na dvadesetak metara od postavljenih barikada.

Jedan oklopni transporter Kfora nalazi se na levoj strani železničkog mosta u Rudaru na mestu gde je pre 15 dana došlo do najvećih sukoba građana i pripadnika Kfora, kada je ranjeno troje građana i dva vojnika Kfora.

Za sada nema informacija kakva je situacija na barikadi koju su Srbi postavili, jer se do tog područja ne može prići zbog blokade Kfora.

Srbi iz Ibarskog Kolašina su se ranije tokom dana sklonili sa puta u mestu Štuoce, nakon poziva predsednika opštine Zubin Potok Slaviše Ristića da se raziđu. Kolona od petnaestak borbenih vozila italijanskog Kfora potom se povukla iz Štuoca.

Ristić je rekao novinarima da je tokom dana imao razgovore sa predstavnicima Kfora koji su preneli da nemaju komandu da zatvaraju druge alternativne puteve na severu Kosova, a da je put preko sela Banje bio isuviše blizu prelazu Brnjak i da su ga zbog toga morali zatvoriti.

Dvojica Srba jutros su lakše povređena u Štuocu, kada su italijanski vojnici upotrebili gumene metke. Povređeni su, posle saniranja povreda u Domu zdravlja u Zubinom Potoku, pušteni kućama,  doktorka te zdravstvene ustanove Aleksandra Stoimenov.

Ispred tunela u Štuocu bila je postavljena vojna blokada od nekoliko oklopnih transportera i kordon italijanskih vojnika Kfora. Italijanski vojnici su preko razglasa zatražili od okupljenih Srba da ostanu na rastojanju od oko 70 metara od njih. Gumene metke su upotrebili pošto su se Srbi približili znaku "stop" koji je bio postavljen na putu.

U saopštenju za medije, Kfor je naveo da je jutros uspešno zatvorio alternativni prelaz u blizini Brnjaka u akciji koja je izvedena kako bi se doprinelo sprečavanju nezakonitih prelazaka administrativne linije.

Kfor ne može da potvrdi izveštaje da je jedno civilno lice ranjeno kada su ispeljena tri gumena metka u vazduh, kako bi se demonstranti odvratili od penjanja na vozila međunarodnih snaga, navodi se u saopštenju, kojim se poziva na uzdržavanje od jednostranih poteza.

Kfor je, od 5.30 časova, uspostavio nekoliko kontrolnih punktova i nekoliko lokacija je obezbedio uz pomoć kordona. Magistralni putni pravac Kosovska Mitrovica-Ribariće blokiran je u mestu Zupče od 8.00 sati. Kfor je blokirao i putni pravac Zvečan-Zubin potok na punktu u Jagnjenica, a na obe lokacije vojnici su razvukli bodljikavu žicu i preprečili oklopna vozila.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić ranije danas je izjavio da se akcijom onesposobljavanja alternativnog puta iznad sela Banje, Kfor stavio na stranu Prištine i da pokušava da Srbe "u potpunosti zatvori, blokira i stavi u žice".

"Akcija predstavlja rešenost da nateraju stanovništvo da prolazi preko glavnog prelaza kako bi počeli sa primenom uredbe o registarskim oznakama i ličnim dokumentama", rekao je Ristić.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво