Читај ми!

Nove dileme oko formiranja vlade

Izbor Tomislava Nikolića za predsednika Srbije doneo je nove dileme oko formiranja vlade. Među mogućim rešenjima i kohabitacija. Analitičari smatraju da bi bez Ivice Dačića svaka matematika bila komplikovana, a vlada na staklenim nogama.

Nakon izbora Tomislava Nikolića za predsednika države, postavlja se pitanje ko će formirati novu vladu – da li opstaje već postignut dogovor demokrata i koalicije oko SPS-a ili nove okolnosti menjaju do sada najavljivanu matematiku parlamentarne većine. Postavlja se pitanje i da li demokrate i naprednjaci i dalje isključuju mogućnost velike koalicije.

U stranci novog predsednika poručuju da je kontakata bilo, ali samo kako bi Tomislav Nikolić primio čestitke.

Izborom na jednu funkciju Nikolić se odriče druge. Do kraja nedelje podneće ostavku u stranci, a čim položi zakletvu, razgovaraće sa svim partijama koje su ušle u parlament.

Naprednjaci su sigurni da se pravljenje većine komplikuje, ne isključuju različite varijante, ali o tome do sad, tvrde, nije bilo reči.

"Mi ćemo se truditi da u narednom periodu imamo dobru vladu. Ako je bude formirala Srpska napredna stranka, mi smatramo da je takva vlada najbolja, ali ako se bude formirala sa drugačijom većinom predsednik će razgovarati i sarađivati i sa takvom većinom, jer je to u interesu građana", kaže funkcioner SNS-a Nebojša Stefanović.

Kako je rekao Stefanović, vlast po svaku cenu nije njihov interes i nešto za šta se bore.

Da nije bilo razgovora o vladi tvrdi i koalicioni partner naprednjaka Velimir Ilić, za koga je Tomislav Nikolić od danas srpski Putin.

"Možda je neko negde razgovarao uz kafu nešto, ali ništa zvanično", rekao je Ilić.

Prvi čovek Srbije konačno je došao, jedan domaćin, iz jedne domaćinske kuće, rekao je Ilić i dodao da zato i očekuje da će poći putem Putina, da će se Srbija pokrenuti i doživeti razvoj.

Vladu nećemo dobiti tako brzo kao što se verovalo, smatra direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić. Jul ili avgust je realan rok, kaže Todorić i ne dovodi u pitanje opstanak dogovora demokrata i Dačića.

"Iz perspektive političara kohabitacija je nešto najgore, jer stalno osećaju da su im ruke vezane, da ne mogu da izvršavaju ovlašćenja", kaže Todorić.

Međutim, prema njegovim rečima, sa aspekta građana, to stvara sistem gde učesnici jednog procesa jedni druge kontrolišu i onda postoji i bolji rad parlamenta.

Čak i ukoliko bi nova situacija mogla da rezultira otvorenom trgovinom mandatima i ukoliko bi se u obzir uzele glasine o mogućem raspadu nekih koalicija, računica je jasna – bez Ivice Dačića svaka matematika bila bi komplikovana, a vlada na staklenim nogama, smatraju analitičari.

Iz kolicije SPS–PUPS–JS uveravaju da su privrženi dogovoru sa demokratama i da unutar tog trojca neće biti koalicionih verolomstava.

"Želimo Nikoliću da čestitamo i poželimo uspešan rad na mestu predsednika Srbije, ali što se tiče pregovora oko vlade mislim da tu neće biti nekih većih problema i da će se nastaviti započeti razgovori između lidera koalicije SPS–PUPS–JS i DS-a i još nekog ko bude prihvatio program naše koalicije", rekao je potpredsednik JS-a Petar Petrović.

"U našem koalicionom sporazumu SPS–PUPS–JS moguće je da stranke i pojedinačno biraju svoje partnere, ali ja se zalažem za jedinstvo koalicije, jer sa 44 poslanika snažnije možemo da utičemo na formiranje vlade nego sa 25, 12 ili sedam pojedinačnih poslanika", kaže Momo Čolaković iz PUPS-a.

U DS-u i SPS-u nije bilo dostupnih za komentar o novoj vladajućoj većini. Ostale partije uglavnom smatraju da je rano za procene i da svoj stav prvo treba da obelodane najkrupniji igrači političke scene.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво