Читај ми!

Jeremić u Egiptu

Srbija je najaktivniji posmatrač u okviru Pokreta nesvrstanih i najdirektniji naslednik Jugoslavije kada je reč o međunarodnom angažovanju na svim meridijanima, rekao Vuk Jeremić.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić razgovarao je, na marginama Ministarskog sastanka Koordinacionog biroa Pokreta nesvrstanih, sa šefovima diplomatija više zemalja o političkoj i ekonomskoj saradnji, pitanju Kosova i podršci kandidaturi Srbije za predsednika Generalne skupštine UN.

"Pokret nesvrstanih obuhvata skoro dve trećine svih zemalja sveta i izuzetno je važna organizacija kada je reč o odlučivanju u okviru međunarodnih organizacija, pogotovo UN", rekao je Jeremić Tanjugu.

Srbija je, prema njegovim rečima, verovatno najaktivniji posmatrač u okviru Pokreta nesvrstanih i najdirektniji naslednik Jugoslavije kada je reč o međunarodnom angažovanju na svim meridijanima.

Jeremić je podsetio da je Srbija kandidat za predsednika Generalne skupštine UN, o čemu će se glasati 8. juna, i ocenio da su prilično dobre šanse da tu kandidaturu i osvoji, pogotovo kada se ima u vidu da ima dobre odnose sa članicama Pokreta nesvrstanih.

Šef srpske diplomatije se, na marginama skupa u Šarm el Šeiku, danas sastao s ministrima spoljnih poslova Kuvajta, Senegala, Pakistana, Mjanmara, Indije, Libana i Palestine, a za sutra su zakazani bilateralni susreti sa šefovima diplomatije Kenije, Južnoafričke Republike, Zimbabvea, Nigerije.

"Ovo je dobra prilika da se razgovara o svim bilateralnim temama, o ekonomskoj saradnji, političkoj saradnji i prilika da kažete sagovornicima šta se dešava u vašem regionu, šta se dešava kada je reč o Kosovu i da kod onih koji nisu priznali Kosovo učvrstite njihov stav po pitanju nepriznavanja", rekao je Jeremić.

"Od svih smo tražili podršku za ono što je nama važno, ne samo kada je reč o direktnim interesima: državnim ciljevima kao što je očuvanje suvereniteta i teritorijalne celovitosti, već smo tražili podršku i za predsedavanje Srbije Generalnoj skupštini", ukazao je Jeremić.

Za sutra je predviđeno i obraćanje ministra Jeremića učesnicima Ministarskog sastanka na početku prepodnevnog dela debate, a u međuvremenu nastavlja se bilateralna aktivnost naše delegacije.

Sastanak šefova diplomatija zemalja Pokreta nesvrstanih održava se 9. i 10. maja u egipatskom letovalištu Šarm el Šeik.

U delegaciji Srbije na Ministarskom sastanku nesvrstanih su još ambasadori Feodor Starčević, Slađana Prica i Dragan Bisenić, kao i savetnici ministra Nikola Jovanović, Mihailo Papazoglu i Aleksandra Radosavljević.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво