Читај ми!

Srbija i EU - kraj početka

Srbiji bi bilo u interesu da reši status kvo na severu Kosova i Metohije, poručio u Beogradu evropski zvaničnik Miroslav Lajčak. Sve obaveze iz procesa evrointegracija trebalo bi rešiti pre izbora, poruke su konferencije "Srbija i Evropska unija - kraj početka".

Još se ne zna da li će Evropski savet dati kandidaturu Srbiji, a mnogo toga još se dešava u Briselu, Beogradu i Prištini. Zato evropski diplomata Miroslav Lajčak u Beograd nije doneo vest o tome šta će odlučiti Savet.

Umesto izbornom kampanjom, Lajčak Srbiji savetuje da u interesu evrointegracija, reši status kvo na severu Kosova i Metohije i ispuni zahteve iz domena regionalne saradnje, koji su, kaže, oduvek bili uslov.

Izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi spoljnih poslova kaže da je 1. mart jedan od najznačajnijih datuma u kalendaru EU.

"Previše često evropska agenda, evropske teme postaju taoci političkog kalendara i drugo, znamo kakav je politički kalendar u Srbiji ove godine, tako da je važno da se ispune uslovi da se te važne odluke donesu sad, pre nego što Srbija uđe u izborni ciklus", kaže Lajčak.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da status kandidata Srbije za članstvo u Evropskoj uniji zavisi od rezultata dijaloga Beograda i Prištine.

"Da bi do statusa došlo neophodno je razumevanje obeju strana i uvažavanje u potpunosti stava EU gde imate nekih razlika u pogledu državnosti Kosova, ali postoji potpuna saglasnost o tome da region kao celina mora učestvovati u regionalnoj saradnji, kretati se ka EU, a da Evropska komisija prati kretanje čitavog regiona u skladu sa evropskim standardima", kaže Delevićeva.

Osim evrobudućnosti Srbije, neizvesno je šta će biti sa Evropskom unijom, imajući u vidu da su pojedini političari u Evropi, zamenjeni komesarima iz sfere finansija, čulo se na konferenciji "Srbija i Evropska unija - kraj početka".

Konferenciju su organizovali Centar za spoljnu politiku i i Fondacija "Fridrih Ebert".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво