Читај ми!

Ugričić: Hajka traje godinama

Forum pisaca oštro kritikovao odnos države i vlasti prema slobodi govora i ponovo protestovao zbog smene Sretena Ugričića sa funkcije upravnika Narodne biblioteke. Hajka vlasti protiv mene traje godinama, kaže Ugričić.

Predstavnici Foruma pisaca, koji su potpisali proglas u kome traže obustavu "hajke" na crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa, oštro su kritikovali odnos države i vlasti prema slobodi govora i ponovo protestovali zbog smene Sretena Ugričića sa funkcije upravnika Narodne biblioteke.

Na debati pod nazivom "Šta je ostalo od slobode", koju je organizovao Kulturni centar Beograda povodom smene Ugričića, predstavnici Foruma pisaca su govorili o odnosu javnosti i političara prema slobodi govora ne iznoseći konkretne stavove o tome šta su granice te slobode.

Ugričić je, učestvujući u debati, rekao da hajka vlasti na njega traje godinama, a da je pooštrena otkad je objavio roman "Neznani junak" u kome "Srbiju naziva diktaturom".

"Sada sam ja optužen da podržavam terorizam samo zato što sam podržao pravo da čitamo slobodno i branio pravo svakog od nas da misli svojom glavom", smatra Ugričić.

Član Foruma i jedan od potpisnika proglasa, pisac Vladimir Arsenijević kaže da su političari, mediji, ali i građani "sinhrono" napali i Nikolaidisa i Ugričića.

"Ono što me uznemirilo više od vređana Nikolaidisa i 'šutiranja' Ugričića jesu sinhroni napadi političara, medija i građana", rekao je Arsenijević.

On je posebno osudio izjave ministra policije Ivice Dačića "u kojima je pretio Ugričiću zatvorom". Član Foruma Filip David rekao je da slučaj Ugričića pokazuje da je na površinu isplivalo pravilo da "svima koji nisu odani, nije mesto u državnoj službi".

Debati su, između ostalih, prisustvovali i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević, direktor BITEF-a Nenad Prokić, istoričarka Branka Prpa, kao i predsednik NUNS-a Vukašin Obradović.

Ugričić je, kao član Foruma pisaca, potpisao proglas u kome se traži da se obustavi "hajka" na pisca Andreja Nikolaidisa koji je u jednom autorskom članku naveo da bi bio civilizacijski iskorak da je aktiviran eksploziv u hali Borik na svečanosti povodom Dana RS, kojoj su prisustvovali i najviši srpski zvaničnici i srpski patrijarh Irinej.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво