Читај ми!

Kamenicama na Tadićevu kolonu

Pri prolasku kroz Dečane, pristalice Pokreta za samoopredeljenje kamenovale kolonu vozila u kojoj se nalazio predsednik Srbije Boris Tadić. Privedena, pa puštena dva pripadnika Pokreta. Nekoliko stotina Albanaca danas blokiralo put u Dečanima, protestujući zbog dolaska Tadića u manastir Visoki Dečani.

22.28 - Dva pripadnika Pokreta za samoopredeljenje privedena, jer su u Dečanima pokušali da zaustave konvoj u kojem se nalazio predsednik Boris Tadić, rečeno Tanjugu u KPS-u. Oni su posle saslušanja pušteni.

18.40 - Jedan veliki kamen pogodio je vozilo u kojem se nalazio predsednik Boris Tadić. Još nekoliko vozila iz kolone pogođeno kamenjem koje su bacale pristalice Pokreta za samoopredeljenje, rekao iguman Visokih Dečana Sava Janjić.

18.20 - Kolona vozila u kojoj se nalazi predsednik Srbije Boris Tadić prošla kroz Dečane ka manastiru Visoki Dečani. Pristalice Pokreta za samoopredeljenje zasule kolonu vozila kamenicama, javlja reporter RTS-a. 

17.51- Kosovska policija u najvećem stepenu pripravnosti. Policija saopštila da neće tolerisati blokadu puteva u organizaciji Pokreta za samoopredeljenje.

17.00 - Sukob kosovske policije i pristalica Pokreta za samoopredeljenje u Dečanima. Demonstranti na kratko blokirali put i zasuli kamenicama policiju koja je upotrebila biber-sprej. 

15.11 - Kfor pojačava snage oko Pećke patrijaršije nakon što se nekoliko pristalica Pokreta za samoopredeljenje okupilo oko manastira. 

14.53 - Kosovska policija saopštila da je, posle kraćeg zadržavanja, pušteno svih osam pripadnika Pokreta za samoopredeljenje.  

13.32 - Ambasador Rusije Aleksandar Konuzin i vladika lipljanski Jovan zbog blokade nisu mogli da dođu do manastira Dečani. Oni su promenili plan i otišli u Pećku patrijaršiju.

13.00 - Očekuje se da Tadić u ranim večernjim satima stigne u Visoke Dečane.

12.50 - Pojačano obezbeđenje oko manastira Visoki Dečani. Pripadnici kosovske policije raspoređeni na putu koji od mesta Dečani vodi ka manastiru. 

Pristalice Pokreta za samoopredeljenje kamenovale su, pri prolasku kroz Dečane, kolonu vozila u kojoj se nalazio predsednik Srbije Boris Tadić, koja se kretala ka manastiru Visoki Dečani.

Jedan veliki kamen pogodio je vozilo u kojem se nalazio predsednik Tadić, dok je pogođeno još nekoliko vozila iz kolone, rekao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Kosovska policija je večeras privela dvojicu pripadnika Pokreta za samoopredeljenje zbog pokušaja da u Dečanima zaustave konvoj u kojem se nalazio predsednik Tadić.

Regionalni portparol policije Zećir Keljmendi rekao je Tanjugu da su te dve osobe, nakon saslušanja u policijskoj stanici, puštene na slobodu.

Keljmendi je potvrdio da je policija koristila "biber" sprej protiv osoba koje su pokušale da onemoguće prolazak kroz Dečane koloni vozila u kojoj je bio i predsednik Srbije.

Policija je ranije danas privela osam osoba, ali su svi, posle kraćeg zadržavanja, pušteni.

Oni su privedeni nakon što je nekoliko stotina Albanaca blokiralo put u Dečanima, protestujući zbog posete predsednika Srbije Borisa Tadića manastiru Visoki Dečani.

Protesti su potom nastavljeni i ispred Pećke patrijaršije. Albanski demonstranti, koji su protestovali zbog posete Tadića, oko pola sata su u blokadi držali autobus "Laste" koji je prevozio srpske vernike u manastir Visoki Dečani.

Demonstracije su organizovali aktivisti Pokreta za samoopredeljenje, koji je inače parlamentarna stranka na Kosovu. Pristalice tog pokreta su na autobusu ispisale skraćenicu Oslobodilačke vojske Kosova, UČK, a vozača naterali da skine tablice.

Posle akcije kosovske policije, uključujući i specijalne jedinice ROSU, autobus je nastavio put ka manastiru.

Sava Janjić: Razočarani smo

Iguman manastira Visoki Dečani, arhimandrit Sava Janjić je, u izjavi za Internet portal Radio-televizije Srbije, rekao da je "duboko razočaran pokušajem albanskih ekstremista da onemoguće pristup posetiocima manastira u toku božićnih praznika".

"Izlivi verske i nacionalne mržnje od strane ekstremnih grupa, kao što je "Samoopredeljenje", nažalost, samo pokazuju da su uslovi u kojima žive Srbi u ovom delu Kosova i Metohije daleko od normalnih i da su hrišćanske svetinje i dalje izložene opasnosti", rekao je Sava Janjić.

Sava Janjić je, takođe, rekao da gotovo da nema nijednog hrišćanskog praznika da se ne dogodi napad na vernike ili neka druga provokacija.

Pored učestalih pretnji veterana OVK i pripadnika "Samoopredeljenja", manastir Visoki Dečani je od 1999. četiri puta napadan minobacačkim granatama i poslednji put 'zoljom' 2007. godine, rekao je iguman manastira Visoki Dečani.

Pokret za samoopredeljenje nekadašnjeg studentskog lidera i političkog zatvorenika Aljbina Kurtija organizovao je blokade puteva širom Kosova, u nastojanju da spreči dolazak Borisa Tadića u Visoke Dečane.

Euleks i Kfor saopštili su da su preduzete sve potrebne mere i da je situacija u Dečanima, uprkos protestima, pod kontrolom.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво