Читај ми!

Ministri odgovarali na pitanja poslanika

Predstavnici vlasti odgovarali na pitanja poslanika. LDP i DSS napustili sednicu. Posle poslaničkih pitanja, usledilo je glasanje o budžetu za narednu godinu i pratećim zakonima.

Poslanici Skupštine Srbije, u popodnevnom delu sednice, postavljali su pitanja članovima Vlade Srbije, kao i svakog poslednjeg četvrtka u mesecu. Nakon toga usledilo je glasanje o budžetu za narednu godinu i pratećim zakonima.

Sednici su prisustvovali ministri Milutin Mrkonjić, Oliver Dulić, Predrag Marković, Snežana Malović, Žarko Obradović.

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je, odgovarajući na pitanja poslanika, da u borbi protiv kriminala i korupcije niko nije zaštićen i da policiju i druge organe niko ne može sprečiti da podnesu prijave protiv onih za koje smatraju da su prekršili zakon.

Šefica ZES Nada Kolundžija upitala je ministarku o korupciji u zdravstvu, ocenivši da je dobro što je to pitanje otvoreno, ali da je loše što građani zbog toga gube poverenje u institucije sistema.

Kolundžija je zatražila informaciju da li je tačno da je tužilac za organizovani kriminal zaustavio istragu oko zloupotreba u nabavci vakcina protiv "novog gripa", krajem prošle godine.

Malovićeva je istakla da su od 2009. godine pokrenuti mnogobrojni postupci zbog korupcije u zdravstvu u vezi sa javnim nabavkama, a da je budžet u tim slučajevima oštećen za više od milijardu dinara ili više od 11 miliona evra.

Ministarka je rekla da se istrage vode i u drugim oblastima i kao primer navela dalja hapšenja u slučaju "Kolubara".

Malovićeva je navela i da je od početka primene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom primljeno 118 rešenja o privremenom oduzimanju imovine, da je oduzeto više od 35 kuća, 98 stanova, 29 umetničkih slika, dva kilograma zlata.

Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će to ministarstvo od Komisije za autorska i srodna prava tražiti da se smanji naknada na tehničke i informatičke uređaje i opremu uvedena zbog takozvanog "muzičkog dinara".

Obradović je istakao da ta naknada treba da bude "daleko manja", ali nije precizirao sumu.

Ministar kulture Predrag Marković rekao je da se naknada od tri odsto na tehničke i informatičke uređaje i opremu neće naplaćivati dok se ne reši to pitanje.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić rekao je da je premijer Mirko Cvetković obmanuo javnost izjavom da javna preduzeća i državne kompanije nemaju dugovanja za poreze i doprinose.

Đurić je naveo da se u izveštaju Državne revizorske institucije nalazi podatak da "Železnice Srbije" na osnovu poreza i doprinosa duguju 46,6 miliona dinara. Takođe, rekao je da se u izveštaju revizora nalaze podaci da "Putevi Srbije" u 2010. godini nisu uplatili 23 miliona evra PDV-a državi, a da "Jat" nije uplatio 3,5 miliona evra pazara u 2010. godini.

Skupština Srbije završila je prethodno raspravu o amandmanima na izmene zakona o krivičnom postupku, sudskim taksama, uređenju sudova i o javnom tužilaštvu.

Poslanička pitanja 

U prepodnevnom delu sednice za poslanička pitanja, parlamentarci iz DSS-a pitali su da li će biti sednice o Kosovu i Metohiji na kome bi se utvrdilo da li vlast ima mandat za politiku kakvu vodi prema južnoj pokrajini.

Predsednica parlamenta odgovorila je da Skupština Srbije nije debatni klub, a budući da od sutra ulazi u period vanrednog zasedanja, 84 poslanika mogu da podnesu predlog za zakazivanje sednice parlamenta.

Vladimir Milentijević iz DSS-a ocenio je i da su postignuti dogovori sa Prištinom u Briselu duboko protiv interesa i Srba na Kosovu i Metohiji i Srbije", kao i da je vlast primenom tih dogovora priznala nezavisnost Kosova.

Parlamentarci iz URS-a upitali su premijera Mirka Cvetkovića u kojoj fazi se nalazi projekat o "Južnom toku", budući da se, kako je rekla zamenica šefa poslanika URS-a Suzana Grubješić, u javnosti čuju različite informacije.

Poslanici Nove Srbije pokrenuli su pitanje statusa vojnih objekata u Srbiji koji trenutno nisu u upotrebi i upitali Ministarstvo odbrane i Generalštab da li neko brine o tim objektima i da li u njima ima stražarske službe.

Radikali su zatražili od nadležnih organa da povuku lokacijsku dozvolu, koja je izdata za izgradnju fabrike za preradu opasnog industrijskog otpada u opštini Kovačica, navodeći da se građani te opštine već četiri godine protive izgradnji te fabrike.

U skladu sa Zakonom o Narodnoj skupštini, kraj jesenjeg zasedanja biće obeležen intoniranjem himne "Bože pravde" i postrojavanjem Garde Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво