Budućnost Srbije u EU

Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova, rekao predsednik Srbije Boris Tadić posle susreta sa premijerom Belgije Ivom Letermom. Premijer Cvetković je u razgovoru sa svojim kolegom istakao da su evropske integracije prioritet Vlade.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je u razgovoru sa premijerom Belgije Ivom Letermom da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova i da je plan za integraciju severnog Kosova pretnja za stabilnost celog regiona, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.

Tadić se Letermu zahvalio zbog podrške Belgije u ukidanju viza za građane Srbije i nastavku evropskih integracija.

U saopštenju se navodi da je Tadić preneo saučešće svom sagovorniku zbog velike železničke nesreće koja se dogodila u Belgiji.

Premijer Belgije, Iv Leterm, rekao je da će pitanje zahteva za članstvo Srbije u Evropskoj uniji biti na dnevnom redu prolećnog ili letnjeg zasedanja Evropskog saveta.

Nakon razgovora sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, Leterm je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da se "u ovom trenutku ne zna da li će na prolećnom ili letnjem zasedanju" da se raspravlja o kandidaturi Srbije, ali da će "u svakom slučaju Evropski savet na jednom od ta dva zasedanja zatražiti mišljenje Komisije".

"Kad god da se to desi, ono što je jasno za vladu Belgije jeste da budućnost Srbije leži u evropskoj integraciji", rekao je premijer Leterm.

Leterm je podsetio da je Balkan "region sa osetljivim pitanjima", ali je ukazao da i unutar EU često postoje različiti interesi i da je suština predsedavanja EU postizanje kompromisa u tim situacijama.

"Sadašnji zadatak belgijskih vlasti je da poboljšaju odnose sa Srbijom, a na evropskom nivou da pomognu evropske integracije Srbije", rekao je on.

Dvojica premijera složili su se da su bilateralni odnosi između dve zemlje dobri, ali da postoji prostor za njihovo dalje poboljšavanje.

Leterm je rekao da je već do sada u Srbiju investiralo dvadesetak belgijskih firmi i da postoje mnoge druge koje su veoma zainteresovane za ulaganja u Srbiji, ali da je za njihov dolazak potrebno da se prvo oporavi privreda u samoj Belgiji.

Kosovo i evropske integracije - dva odvojena procesa

Premijer Cvetković je rekao da su evropske integracije i u ovoj godini u vrhu agende Vlade Srbije i da će to preneti i u sutrašnjem razgovoru sa ministarkom spoljnih poslova EU Ketrin Ešton.

Cvetković ne misli da će pitanje Kosova i hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića opterećivati proces evropskih integracija Srbije, zato što pitanje Mladića, kako je rekao, više nije političko, već tehničko pitanje.

Premijer Srbije istakao je i da su pitanje Kosova i evropskih integracija dva odvojena procesa i da je to konstatovano i u današnjem razgovoru.

Posle susreta sa Cvetkovićem, Leterma je primio predsednik Srbije Boris Tadić.

Predsednik belgijske vlade juče je boravio u Crnoj Gori i u Albaniji, a poseta Prištini, koja je bila zakazana za ponedeljak, otkazana je zbog železničke nesreće u Belgiji.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 18. feb 2010, 18:24) - anonymous [neregistrovani]

EU

Clanstvo u EU je neminovnost i mislim da je to zelja gotovo cijelog Srpskog naroda osim nekolicine udarenih politicara. Rok. Sto prije to bolje a kad god nije kasno. Vazno je da se ide tim putem a rezultati ce doci, prije zore nemoze svanut.

(četvrtak, 18. feb 2010, 08:34) - Igor Gavran [neregistrovani]

EU

Nije bitno uci u EU. Bitno je da ispunimo njihove uslove, a to znaci da zemlja postane stabilna demokratija bez kriminala i korupcije. Norveska i Svajcarska nisu u EU pa im je super. Procenili su da im se ne isplati da udju u EU, iako su im vrata uvek otvorena.

Ulazak u EU sa sobom vuce nekoliko realnih opasnosti po Srbiju i indukovani pad nataliteta putem velike emigracije omladine. Demografski receno, jos jedne devedesete bi nas potpuno upropastile. Oprez, klizavo!

(sreda, 17. feb 2010, 19:56) - demcratis [neregistrovani]

2014

je malo preoptimisticka ali reci kad i koje godine??? Koje god godine da udje uci ce i to je to, sto bolje obuzdamo negativne elemente i snage u Srbiji, pre ce mo ispuniti uslove i postati clanica EU. To je srz.

(sreda, 17. feb 2010, 19:21) - anonymous [neregistrovani]

EU

buducnost Srbije jeste u EU, ali ne ona bliska buducnost. Srbija ce postati clanica EU najranije 2018.