Kontratužba protiv Hrvatske

Kako RTS saznaje ovlašćeni pravni zastupnici Republike Srbije predaće u ponedeljak MSP-u kontratužbu protiv Republike Hrvatske zbog zločina počinjenih nad Srbima u toj državi od 1991. do 1995. godine.

Ovlašćeni pravni zastupnici Srbije podneće u ponedeljak Međunarodnom sudu pravde kontratužbu protiv Republike Hrvatske zbog zločina počinjenih nad Srbima u toj državi od 1991. do 1995. godine. Četvrti januar je inače prvi radni dan MSP-a u 2010.

Predsednik Srbije Boris Tadić najavljujući podnošenje kontratužbe, rekao je da je "Srbija smatrala i u prethodnim godinama, a smatra i dalje, da je uvek bolje da se svi konflikti iz ratova 90-ih godina rešavaju vansudskim procesima, mirnim putem, međutim, za takav pristup Srbije potrebni su i partneri sa druge strane".

Ovakav pristup Srbije, smatra predsednik Srbije, nikada nije podrazumevao da svi zločini ne treba da budu procesuirani, ali da zločini treba da budu procesuirani u redovnim sudskim procesima.

Predsednik Srbije je rekao da nema nikakve dileme "da ulazimo u jednu novu etapu odnosa, koja će podrazumevati i sudski proces pred Međunarodnim sudom pravde".

"Ali istovremeno želimo da verujemo da je moguće da hrvatske i srpske institucije u budućnosti sednu za sto i pokušaju da kroz jedan uporan i naporan proces uspostave eventualno vansudsko poravnanje i vansudsko rešenje koje zadovoljava i pravdu i princip pravičnosti, ali istovremeno vodi računa o žrtvama koje su apsolutno nesumnjive i koje su teška posledica ratnih zbivanja tokom 90-ih godina", rekao je Boris Tadić.

Sredinom decembra okončan rad na kontratužbi

Prethodno je Vlada Srbije saopštila da se "Republika Srbija odlučila na ovaj korak jer je Republika Hrvatska 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te Republike od 1991. do 1995. godine".

Pravni tim Srbije je sredinom decembra okončao rad na obimnoj kontratužbi.

Srpska kontratužba je izuzetno obimna, kako navode zvaničnici, i u pet tomova sadrži i detalje vezane za zločine počinjene nad Srbima u Hrvatskoj u periodu od 1991. do 1995. godine, ali i obiman, istorijski, dodatak o periodu od 1941. do 1945. godine.

Hrvatska je MSP podnela tužbu protiv Srbije 1999. godine. U njoj se tvrdi da je Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih građana kao "oblik genocida", zato što je "direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske".

Navodi se da su zločini počinjeni posebno u Vukovaru, regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije. Prema tvrdnji Hrvatske, u tom periodu ubijeno je oko 10 hiljada osoba, dok je više od sedam hiljada bilo zatvoreno u logorima. 

MSP je docnije odbacio argumentaciju Srbije da nije nadležan da presuđuje jer u vreme podnošenja tužbe Srbija, odnošno bivša Savezna Republika Jugoslavija, nije bila članica UN, a potom odredio rok do 22. marta 2010. godine da Srbija, u skladu sa procedurom, odgovori na navode iz hrvatske tužbe.

broj komentara 68 pošalji komentar
(ponedeljak, 04. jan 2010, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

sećanje

A zašto Dalmacija, Istra ili Slavonija i Baranja nemaju autonomiju u Hrvatskoj? Dve autonomne oblasti su napravili samo u Srbiji kako bi je oslabili, a u Hrvatskoj je mnogo više bilo osnova da se naprave autonomne oblasti od teritorija koje nikada nisu bile u sastavu Hrvatske. Ovu tužbu protiv Hrvatske je trebalo podignuti 1995. godine nakon bljeska i oluje. Nikada se Srbi iz Hrvatske ne bi bunili ni za otcepljenje Hrvatske od Jugoslavije da nije u opticaju ponovo bila šahovnica, kuna i oduzimanje prava Srbima da budu konstituivan narod. Šahovnica i kuna podsećaju Srbe na stravične zločine iz drugog svetskog rata.

(ponedeljak, 04. jan 2010, 16:25) - anonymous [neregistrovani]

bravo

bravo legendo reko si potpuno što i ja mislim.

(ponedeljak, 04. jan 2010, 16:05) - anonymous [neregistrovani]

Nema sanse

Samo se ti tesi

(ponedeljak, 04. jan 2010, 15:47) - Đukić [neregistrovani]

Baranja

Ja sam iz Baranje, sada sam u Novom Sadu. Baranja nikada nije bila u sastavu Hrvatske, zajedno sa Bačkom, Banatom i Sremom je prisajedinjena Srbiji, da bi je Tito 1947. godine pripojio Hrvatskoj. Posle drugog svetskog rata prvo su u Baranju doseljavali Dalmatince, zatim Zagorce, Međumurce i na kraju Hercegovce, samo da promene nacionalnu strukturu stanovništva. Nazivi mesta u Baranji govore kakvo je to područje (Beli Manastir, Kneževo, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Popovac, Novo Nevesinje...) Inače mi je baka rođena u Mararboji (današnja Mađarska)gde je nekada bilo većinsko srpsko stanovništvo. Od mađarskih vlasti su dobili rok od 4 godine da prodaju svoju imovinu i odsele se za matičnu zemlju. Na Optantskom listu je pisalo da se sele za Beli Manastir, Kraljevinu Srbiju. Taj dokument još imam u porodičnoj arhivi. 1991. godine Hrvati su u Baranji založili peći u napuštenoj ciglani i otvoreno su govorili da je to namenjeno Srbima. Zato su se Srbi organizovali kako bi odbranili sopstvene živote.

(ponedeljak, 04. jan 2010, 15:22) - srbin iz bolivije [neregistrovani]

ma kraju moralo je

na kraju moralo jer su hrvati uvek rekli da imaju pravo sada trebaju da plate ono sto su uradili u krajni i ono sto su hteli uraditi ovde u boliviji

(ponedeljak, 04. jan 2010, 14:41) - Милош Косовац [neregistrovani]

Треба им помоћи да изађу из транса.

По дефиницији једини геноцид је онај који су усташе на бестијалан начин убијали Србе,Јевреје и Роме у нацистичком логорима у тадашњој НДХ.Не знам да ли ћемо тражити од Хрвата захавлницу што су наши наивни лидери овим ратом омогућили Хрватима да први пу имају националну државу, и што су се ослободили од Срба,јер им више нису потребни да их бране.Хрвати ће остати фацинирани ратом, јер никада нису ратовали.Први пут су имали прилику да неко у њих пуца.Па од догађаја не праве каријере само политичари већ и забављачи, сценаристи,режисери,слаби писци,а у свакодневним радио и тв емисијама тема су им ратни ветерани,чак и они коју су гађали колону голоруког народа док је напуштао своје куће бежећи, а по наредби из Београда.Треба им помоћи да се освесте.

(ponedeljak, 04. jan 2010, 14:38) - anonymous [neregistrovani]

Tano tako!

Slazem se u potpunosti!

(ponedeljak, 04. jan 2010, 14:11) - besan [neregistrovani]

Za genocid tuzbu nikad nije kasno!

...A i nemacke novine su objavile da je iz Hrvatske proterano vise od 200000 Srba!

(ponedeljak, 04. jan 2010, 14:04) - Слободан [neregistrovani]

Правда за Србе!!!

Хрвати су континуирано од завршетка Првог светског рата и ступања у Краљевину СХС радили на томе да смање број Срба на територији која се данас зове Хрватска. Уз то, у оба светска рата су били на губитничкој страни и да није било Срба који су увек били на победничкој, савезничкој страни отишли би давно у историју. С друге стране Хрвати су два пута извршили геноцид над Србима, у НДХ и 90-их. Време је да Хрватска буде кажњена за своју геноцидну политику према Србима!!!

(ponedeljak, 04. jan 2010, 13:41) - andrej [neregistrovani]

RE:Nema sanse

Tvoje poimanje zločina je zaista neverovatno.Znači nije zločin nad Srbima ,jer je izvrsen u Gospiću,Kninu,Slavonije itd,nego bi bio zločin u Srbiji nad Srbima.Pa nije čudo sto su Hrvati onda činili zločine,jer imate posebnu definiciju zločina.Pa da je recimo izvrseno ubistvo nekog Amerikanca,video bi kako bi to okvalifikovala Amerika ili bilo kojeg drugog drzavljanina .To kako ti vidis zločin još niko nikada nije u zivotu opisao.Izdaj novo krivično pravo.Pobile ste i proterali toliko Srba da bi se trebali stideti i sakriti u misju rupu. Ne znam zasto ti uopste odgovaram.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">