Ukidanje viza znak dobrodošlice

Građani Srbije, Crne Gore i Makedonije imaće nakon ukidanja viza osećaj da su dobrodošli u EU i to može da olakša vladi da nastavi sa reformama koje su možda manje popularne, rekla je Aleksandra Stiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost.

Komitet stalnih predstavnika Evropske unije u Briselu u četvrtak je usaglasio tekst odluke kojom se za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije od 19. decembra ukidaju vize. Time su unutar Unije u potpunosti završene pripreme za konačnu odluku koju će u ponedeljak doneti ministri pravde i unutrašnjih poslova na sastanku u Briselu.

Konačnu odluku o ukidanju viza saopštiće u ponedeljak švedska ministarka pravde Beatris Ask i evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Žak Baro. Pre toga, Savet ministara usvojiće odluku kojom se Srbija, Crna Gora i Makedonija stavljaju na tzv. belu šengensku listu, a njihovim građanima omogućava slobodno putovanje u zemlje šengenske zone.

"Pozitivno je što će građani sve tri zemlje sada imati pozitivniji odnos prema EU. Imaće osećaj da su dobrodošli i to može da olakša vladi da nastavi sa reformama koje su možda manje popularne", rekla je Aleksandra Stiglmajer iz Evropske inicijative za stabilnost.

Savet ministara treba da usvoji i političku deklaraciju kojom se Evropska komisija poziva da što pre da zakonski predlog za ukidanje viza za BiH i Albaniju kako bi slobodno putovanje i za građane ovih zemalja stupilo na snagu u najkraćem mogućem roku.

"Evropska unija će pažljivo pratiti kako se vizna liberalizacija primenjuje u praksi. Važno je kakav će utisak ostaviti građani ovih zemalja, ali je isto tako važno da vlade nastave sa primenom mera iz mape puta, inače će EU zaključiti da je odluka bila greška, što će imati negativne posledice na sledeće korake", kaže Aleksandra Stiglmajer.

Pravo da slobodno putuju u zemlje šengenske zone od 19. decembra imaće samo vlasnici novih biometrisjkih pasoša.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. dec 2009, 21:47) - anonymous [neregistrovani]

re

Da ali ces moci da odes pa ako nadjes nesto lako ces da dobijes radnu dozvolu.Pohvala za Predsednika i njegov TIM

(utorak, 01. dec 2009, 01:36) - sympathy [neregistrovani]

Docekah i ja...

Drago mi je za odluku oko viza i spreman sam za put EU ne da radim da vidim evropu,potrosim ako ista nadjem na putu ok!!!
Srbija je opet na listi naroda koji zavredjuju tretman ko i svi drugi...

(nedelja, 29. nov 2009, 01:20) - anonymous [neregistrovani]

Re: ura

To je lepa vest, ali nece "mnogi naci poslove" zato sto se ovo odnosi na turisticke vize u trajanju od 90 dana koje ce biti ukinute, dakle moci cemo da putujemo i razgledamo kao turisti, da idemo u shopping i provod, ali ne i da ostanemo tamo da radimo. Za to je vec potrebna boravisna/radna viza.

(subota, 28. nov 2009, 08:55) - MUKI SMEDEREVO [neregistrovani]

jos jednom hvala za vodece u nasoj zemlji

jos jednom hvala za Jeremica Tadica naseg presednika i sve ostale vodece u nasoj zemlji srbiji za ovaj dugo ocekivani poduhvat; a narocito za mene i slicne meni jer posle 15 godina mogu da se vratim u moju zemlji posto ovde u nemackoj nemam boravak.JOS KEDNOM VELOKOOOO HVALA

(petak, 27. nov 2009, 23:23) - Dragan [neregistrovani]

Konacno

Konacno nesto lepo,posle 20 godina da normalno putujemo

(petak, 27. nov 2009, 22:41) - anonymous [neregistrovani]

ura

Pa,sta reci Bravo,konacno bar po pitanju viza necemo biti gradjani drugog reda.Para nece imati svako ,da putuje ali bar ce imati sansu vise,pa polako.Mnogi ce tako naci poslove,lakse je kad su vam granice otvorene.Pa,eto i ulazak u E.U itd.Bravo za sve nase politicare koji su na kraju shvatili da bez sveta se nemoze i da mora jedni drugima da pomazu....dal ce konacno da se obistini ona"daj boze da se Srbi sloze"valjda sam rekla ispravno.Pozdrav!Snezana

(petak, 27. nov 2009, 21:23) - vlado king-tetovo [neregistrovani]

bravo za nas

vreme je bilo vise.pozdrav iz tetova makedonija

div id="adoceanrsvdcfhklggd">