Читај ми!

Uzajamna podrška Srbije i Kipra

Pitanja zaštite suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i Kipra uživaju uzajamnu podršku obe zemlje, izjavili su šefovi diplomatija Vuk Jeremić i Markos Kiprijanu. Kipar smatra da je Srbija spremna za dobijanje statusa kandidata, istakao je Kiprijanu.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Kipra Vuk Jeremić i Markos Kiprijanu ocenili su u Beogradu da dve zemlje imaju punu uzajamnu podršku, kada je u pitanju zaštita njihovog suveriniteta i teritorijalnog integriteta.

Kiparski ministar je posle razgovora sa srpskim kolegom rekao da Kipar ima principijalan stav poštovanja međunarodnog prava i principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ministar Jeremić je rekao da podrška Srbije Kipru "nije uzvraćanje usluge" već proizilazi iz posvećenosti Srbije međunarodnom pravu, koje je u slučaju Kipra više nego jasno na strani te zemlje.

"To je principijelna pozicija Srbije koju mislim da bi trebalo da imaju sve zemlje, a to je poštovanje rezolucija Saveta bezbednosti UN i zaštita međunarodnog prava", rekao je Jeremić.

Komentarišući izjave nemačkih poslanika da će Srbija faktički morati da prizna nezavisnost Kosova da bi ušla u EU, Jeremić je odgovorio da se to nikada neće dogoditi.

"S obzirom na okolnosti u međunarodnim odnosima, niko stoprocentno ne može da odgovori da li će i kad Srbija ući u EU, ali sigurno je da nikada neće priznati Kosovo", rekao je Jeremić, dodajući da veruje da će to biti stav svake vlade koja bude izabrana demokratskim putem.

Srbija spremna za status kandidata

Kiparski ministar je istakao da njegova zemlja podržava dijalog Beograda i Prištine i pozdravio konstruktivan pristup Beograda u vođenju tih pregovora. Kiprijanu je, takođe, rekao da Kipar snažno podržava evropsku perspektivu Srbije i pozdravlja sve napore koje Beograd preduzima na tom putu.

"Nadam se da će Srbija dobiti status kandidata do kraja godine, jer smatramo da je spremna za to i da će posle toga što pre početi pristupne pregovore", rekao je Kiprijanu.

Šef kiparske diplomatije je istakao da u međuvremenu očekuje da Srbija nastavi sprovođenje reformi, u čemu će imati punu podršku Kipra, posebno za vreme njegovog predsedavanja EU u drugoj polovini sledeće godine.

Kiprijanu je, takođe, rekao da ceni posvećenost Vlade Srbije u poboljšanju odnosa sa zemljama Zapadnog Balkana.

"Regionalna saradnja je veoma važno sredstvo za razvoj regiona i značajno je da se odvija uz poštovanje međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država", izjavio je Kiprijanu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво