Vučić: Ajde, Jonuze, kaži, sačekaću ja, što vičeš

Premijer Aleksandar Vučić ušao je u neplanirani dijalog sa predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Jonuzom Musliuom, koji mu je, pred početak obraćanja studentima u Bujanovcu, dobacio nekoliko rečenica "iz publike".

Aleksandar Vučić je, posle otvaranja novoizgrađane zgrade visokog obrazovanja za potrebe odeljenja u Bujanovcu Ekonomskog fakulteta u Subotici, rekao da će nadležne inspekcije i državni organi doneti odluku o udžbenicima na albanskom jeziku koji dolaze sa Kosova.

Prethodno je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliu na otvaranju te zgrade, pre obraćanja premijera, ustao iz publike i upitao kada će stići udžbenici na albanskom jeziku.

Pokazivao je i papire na kojima je, između ostalog, na albanskom jeziku pisalo "tražimo udžbenike" i glasno je pričao, a Vučić mu je rekao: "Ne misliš valjda da sam te se uplašio... To što, poštovani Jonuze, vičeš ne znači da si u pravu. Decibeli i tonalitet tvog glasa obrnuto su proporcionalni argumentima koje koristiš."

"Jesi li sada završio?", zapitao ga je potom premijer, ali je, pošto je Musliu nastavio da govori, pomirljivo rekao: "Ajde, nastavi, pa ću ja posle."

U jednom momentu, Vučić je rekao: "Dobro, Jonuze, sve sam te razumeo. Mogu li sada da te zamolim da sedneš?", rekao je predsednik Vlade i zaključio: "Ne mogu knjige da se hapse, Jonuze", a potom se obratio studentima.

Vučić je u izjavi novinarima objasnio da Musliu nije pitao za udžbenike na albanskom jeziku, već za udžbenike u kojima se govori o tome da je Adem Jašari nacionalni heroj i koji imaju oznaku "Republike Kosovo", ali da to tako nije hteo da kaže.

"Ako vi smatrate da je super da deca i građani Srbije na takav način to uče, onda mi to kažite. Ja ne mislim", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da će nadležne inspekcije i državni organi doneti odluku o tome, a da je Ministarstvo prosvete dobrim delom već pogledalo te udžbenike i da je potpuno jasno o čemu je tu reč.

Vučić studentima poručio da rade

Vučić se na početku obraćanja studentima zahvalio Evropskoj uniji, švajcarskom ambasadoru u Beogradu Danijelu Ruhu i šefu Misije OEBS-a u Beogradu Peteru Burkhartu na pomoći za izgradnju nove zgrade odeljenja Ekonomskog fakulteta.

"Bez njih teško da bismo mogli da završimo zgradu i da ovako impresivno izgleda. Ja sam impresioniran uslovima koji su ovde pruženi i srpskim i albanskim studentima", rekao je Vučić.

Ponosan je, dodao je, što će u toj zgradi studenti učiti i na srpskom i na albanskom jeziku.

Zato je i poručio studentima da rade, jer je, dodao je, to najvažnije. "To niko ne može da vam oduzme. Mogu da vam govore svi šta hoće, koliko hoće, a najvažnije je da odavde izađete sa mnogo više znanja", rekao je srpski premijer.

Vučić je rekao da se nada da će Vlada nastaviti da razgovara da svima, navodeći da je uveren da će svaka razmena mišljenja doprineti boljem životu građana Bujanovca i Preševa.

Premijer je rekao da ga je i u Bujanovcu i Preševu čekalo dosta Srba i Albanaca koji su tražili posao, navodeći da "oni nisu govorili kojoj ispovesti pripadaju, ljudi su samo tražili posao jer žele da ostanu ovde".

"To je posao kome će se Vlada posvetiti i potpuno sam uveren da ćemo napraviti ozbiljne rezultate u budućnosti i njima će se dičiti svi jer Vlada nikada neće praviti razliku prema svojim građanima", rekao je Vučić.

Premijer je potom dodelio diplome prvoj generaciji diplomiranih studenata.

Dodeljene diplome prvoj generaciji studenata

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da je projekat izgradnje zgrade, finasirala EU preko svojih fondova, Koordinaciono telo za Preševo, Bujanovac i Medveđu i opština Bujanovac. Ističe da sloga daje velike rezultate, navodeći da su u procesu izgradnje prevaziđeni brojni problemi i predsrasude.

Devenport je studentima poručio da treba da sarađuju i da uče jedni od drugih ističući da je poznavanje jezika u kombinaciji sa obrazovanjem garant uspeha.

Ambasador Švajcarske Žan Danijel Ruh i šef Misije OEBS-a Piter Burkhard poručili su da je različitost bogatstvo i da studenti ovog fakulteta zajedno treba da rade na tome da se jug Srbije razvija, a da građani ostaju da žive u tim opštinama.

Ruh je podsetio da švajcarska vlada sa Srbijom radi na programu dualnog obrazovanja i pozvao studente da uče, ali i da se trude da što više idu na praksu u različite firme.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi rekao je da jug Srbije nije krizno žarište, već mesto gde će dominirati različite kulture i gde će etničke razlike predstavljati bogatstvo.

Premijer Vučić je potom dodelio diplome prvoj generaciji diplomiranih studenata.

Dodeli diploma u novoizgrađenoj zgradi visokog obrazovanja za potrebe odeljenja Ekonomskog fakulteta u Subotici prisustvovali su i zaštitnik građana Saša Janković, ministar prosvete Srđan Verbić i predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković, kao i Majkl Davenport.

Vučić je Ekonomski fakultet u Bujanovcu posetio posle posete Preševu, gde je obišao centar za migrante.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво