Читај ми!

Oslobođen Aljbin Kurti, policija poklekla pred demonstrantima

Dve osobe povređene u sukobu policije i pristalica opozicije u centru Prištine, posle hapšenja lidera Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija. Kamenice, suzavac i najmanje dvoje povređenih, Kurti oslobođen, javljaju prištinski mediji.

Kosovska opozicija proglasila je "veliku pobedu", pošto je posle sukoba demonstranata sa policijom, iz pritvora pušten Aljbin Kurti, čime su tenzije u Prištini izmaknute sa ivice opštih sukoba.

Pristalice Kurtijevog pokreta su kamenicama zasule policijsku stanicu u kojoj je nekoliko sati proveo njihov lider, a policija je odgovorila suzavcem. Sukobi i destrukcija u velikoj meri su paralisali grad, a polupano je i sedište Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i, navodno, zapaljeno nekoliko automobila.

Početak haosa označila je nevešto osmišljena odluka vlasti u Prištini da zaustave Kurtija dok se vraćao iz Skoplja i odmah ga sprovedu u zatvor, što je opozicija ocenila kao "kidnapovanje".

Osim Kurtija, uhapšen je bio i Glauk Konjufca, visoki funkcioner "Samoopredeljenja" kao i još dvojica aktivista tog pokreta.

Prema izjavama očevidaca, demonstranti su kamenicama polupali prozore na policijskoj stanici, a policija je uzvratila suzavcem. Najmanje jedan učesnik demonstracija je povređen.

U naletu Kurtijevih pristalica stradalo je i sedište Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, a Bota sot javlja da je zapaljeno nekoliko automobila.

Poslanici opozicionih partija, Pokreta "Samoopredeljenje" i Alijanse za budućnost Kosova 8. oktobra su blokirali rad Skupštine Kosova u znak protesta zbog Briselskog sporazuma Prištine i Beograda, a u jednom momentu Kurti je aktivirao suzavac u sali.

Prištinski mediji su javili tada, pozivajući se na izjave pravnih stručnjaka, da bi zbog toga Aljbin Kurti mogao da bude osuđen na kaznu zatvora.

 

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво