Читај ми!

Vučić: Srbija neće podizati zidove prema susedima

Prvi put nemam strah od ekonomskih reformi, jer sam ubeđen da će Srbija biti uspešnija od mnogih zemalja koje su trenutno ispred nje, kaže za RTS premijer Aleksandar Vučić iz Osla. Važno je da se očuvaju mir i stabilnost na Balkanu. Srbija neće podizati zidove prema susedima, poručuje premijer Vučić.

Premijer Aleksandar Vučić je, u intervjuu za RTS, rekao da Srbija neće podizati zidove prema susedima i da je najvažnije da se očuvaju mir i stabilnost na Balkanu.

"Ja mislim da rešenje nije u podizanju zidova naročito ako neko za to nije kriv. Srbija ne može biti kriva za migrante, jer smo mi samo tranzitna zemlja", rekao je premijer Vučić na kraju zvanične posete Kraljevini Norveškoj.

Premijer Vučić naglašava kako je iznenađen i šokiran mađarskom odlukom da na granici podigne zid zbog migranata i dodaje kako će o tome uskoro porazgovarati sa premijerom Viktorom Orbanom na zajedničkoj sednici vlada Srbije i Mađarske, koja je zakazana za 1. jul.

"Niko ne može Srbiji ništa da kaže. Za šta je Srbija kriva, za krizu u Siriji, zbog sukoba Islamske države, Kurda. Srbija je samo tranzitna zemlja, oni nisu ušli kroz Srbiju, već teritoriju EU, kroz Bugarsku i Grčku", rekao je Vučić.

Ponavlja da ne razume najavu podizanja zida i da Srbija neće podizati zidove prema drugima, zatvarati se i "živeti u Aušvicu", i dodaje kako će svakako o problemu migranata razgovarati i sa evropskim zvaničnicima.

Uprkos neverovatnim događajima i mnogobrojnim izazovima, Srbija će uspeti da očuva mir i stabilnost u zemlji i na Balkanu, podvlači premijer Vučić.  

Čvrsti temelji za ekonomske reforme 

"Uveren sam da ćemo sačuvati tu vrstu stabilnosti. Znam da ćemo uspeti i da ćemo imati jaku i uspešnu zemlju, koja će biti uspešnija od mnogih koje su bile ili jesu mnogo ispred nas, pošto smo udarili čvrste i ozbiljne temelje za ekonomske reforme", rekao je srpski premijer.

Ukazuje kako je ispred građana Srbije teško vreme, ali napominje da nakon ovih reformi zemlja neće biti slabija nego što je danas.

Tokom posete premijer je pozvao i švajcarske i norveške kompanije da ulažu u Srbiji, ali napominje da ne može posle jednog dana da govori o konkretnim imenima firmi.

Ističe da uprkos brojnim političkim problemima zvaničnici Norveške i Švajcarske imaju samo reči hvale za reforme, a naročito za pad fiskalnog deficita u našoj državi.

"Srbija spada u red zemalja koje su preduzele najhrabrije i najteže reforme, i to se u protestantskim zemljama kao što je Švajcarska i kao što je Norveška veoma poštuje", ističe Vučić.

Podseća da protestantske zemlje retko ukazuju poštovanje, i da to čine samo prema onima koji mnogo i vredno rade i dodaje kako te zemlje već vide naše rezultate.

Precizira da već postoje najave više švajcarskih kompanija koje će investirati u našoj državi i dodaje kako je posebno označio jednu kompaniju koja bi rešila mnoge naše probleme, ali da o imenu kompanije ne može još da govori.

Pomirenje se ne gradi političkim udarcima 

Govoreći o rezoluci o Srebrenici, premijer napominje da nije ni najmanje oduševljen načinom na koji se pred nama pojavila ta rezolucija, jer, kako kaže, nismo bili obavešteni ni šta ni kako se sprema.

"Ako neko želi iskreno pomirenje, svi znaju kako se ono gradi, a ne političkim udarcima jedne strane", ukazuje premijer Vučić i dodaje kako će na sve izazove odgovoriti mirno i strpljivo.

Ponavlja da nije reagovao na izjave gradonačelnika Srebrenice, koji je rekao da je puštanje Nasera Orića uslov za njegov dolazak u Potočare, kao i da je mirno reagovao na odluku Bakira Izetbegovića za "nepuštanje" predsednika Tomislava Nikolića u Sarajevo.

"To nije pitanje sile, snage i moći, već pitanje naše budućnosti i koliko stvarno želite mir, bezbednost i sigurnost. Mi to iskreno želimo, mi to nismo pričali jer to želi da čuje neko od evropskih zvaničnika. Ja sam oštriji prema evropskim zvaničnicima nego prema kolegama iz regiona i prema ljudima sa kojima delimo ovaj prostor", rekao je Vučić.

Premijer je, međutim, istakao da drugi treba da znaju da Srbija nije krpa kojom mogu da otiru patos kad pomisle da im je to potrebno za unutrašnje političke prilike, jer je Srbija zemlja ponosnog naroda koja nikada neće dozvoliti da je gaze.

"Molim prijatelje u regionu da ne pokušavaju i da ne pomisle da ćemo dozvoliti da nas tretiraju kao krpu, jer taj film neće moći da gledaju", zaključuje Vučić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво